Karting • Chrono

Devyan Roest begint zijn drukke race-seizoen goed: vicekampioen in Winter Cup! "

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 februari 2019 01:15 • Print artikel

BERGHEM – Net overgestapt van een viertakt- naar een tweetaktkart laat Devyan Roest zien dat die stap omhoog hem gemakkelijk is afgegaan. De elfjarige rijder uit Hoofddorp werd in Berghem in de Rotax Max Micromax-klasse heel knap vicekampioen in de Winter Cup-competitie.

Devyan Roest vicekampioen bij debuut in Micro Max

Devyan sprak er behoorlijk nuchter over. Natuurlijk was hij blij dat hij in de voorbereiding op het aanstaande NK meteen snel is in een tweetaktkart. En ja, hij weet dat racen in een tweetaktkart op een hoger niveau gebeurt dan racen in een viertaktkart. Maar hij was vooral gewoon blij dat hij zo goed gereden had. Dat het seizoen zo lekker van start was gegaan. Al onderkende hij later heus wel de waarde van zijn prestatie. “Het is eigenlijk wel knap van mezelf dat ik meteen zo hard ging in de regen in een nieuw kampioenschap”, zei hij terecht over zijn tweede plaats in het winterkampioenschap. “We hadden hier ook al vaker getraind in de regen. Dat ging toen ook goed.”

Zijn sublieme rijden heeft hij deels te danken aan de uitstekende begeleiding van zijn teammanager Mike de Bruin van MdB Motorsport, zei Devyan. “Ik heb heel veel geleerd van Mike. Waar ik over de kerbs kan rijden en waar je vol gas door de bocht kan. Ook heb ik tips gekregen hoe ik nog sneller kan rijden in het algemeen.”

Vader en zoon Roest en teambaas Mike de Bruin

Hoewel Devyan zei niet zo graag in de regen te rijden, bewees de snelle karter tijdens de Winter Cup-competitie dat hij erg goed uit de voeten kan in die omstandigheden. Zowel tijdens de regenachtige eerste ronde in Kerpen als in de finale in Berghem werd hij tweede. “De eerste keer dat ik in een Micromax-kart reed, was in de regen op het circuit van Venray. Ik reed toen op slicks omdat we nog geen regenbanden hadden. Daar heb ik veel van geleerd”, verklaarde hij. “Want het was met die banden heel moeilijk om de kart onder controle te houden. Maar ik vond het hartstikke cool vanwege het geluid en de snelheid.”

Wennen was het natuurlijk wel, voor Devyan. Vorig seizoen reed hij nog op een viertaktkart, een Parolin Rocky. “De Micromax-kart voelt wat anders aan dan een Parolin Rocky en je moet ook harder remmen, anders reageert de kart niet. Ook is het sturen iets zwaarder geworden, maar ik ben er nu al aan gewend. Ik vind het hartstikke leuk om in een Micromax te rijden.”

Dat Devyan talent heeft, bewees hij door in zijn eerste volledige seizoen als wedstrijdrijder meteen de Nederlandse titel te pakken. Wat goed is komt tenslotte snel, zoals het spreekwoord luidt, dus het hoeft dan ook niet echt te verbazen dat de talentvolle Noord-Hollander in een tweetaktkart meteen vooraan meedoet. Toch was het zeker niet makkelijk in Kerpen en Berghem, verzekerde hij. “De competitie in de tweetakt is zwaarder. Dat is wel een uitdaging en daar houd ik van.”

Hij hoopt dit jaar direct Nederlands kampioen te worden. “En ik zou wel naar de Rotax Max Grand Finals willen (het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders, red.).” Ook zal Devyan het NK Mini 60 rijden. De nieuwe klasse van kartpromotor Arthur Dontje, die van start zal gaan bij de NK's van Chrono Karting. “Dat is goed voor de ervaring”, zei hij. “Ook daarin hoop ik Nederlands kampioen te worden!”

Devyan Roest wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Unilin Isolatie, Sani Dump, Bouwbedrijf Roest en van Ovoorde, Boele Staalbouw, Motorhuis Hoofddorp.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS