Karting • Chrono

Devyan Roest pakt in eerste volledige seizoen meteen Nederlands kampioenschap: "Echt een kick"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 november 2018 13:40

EINDHOVEN - Even vreesde hij nog voor de titel na een mindere tweede race in Eindhoven, maar aan het eind van de dag kon karter Devyan Roest zijn handen in de lucht steken: Nederlands kampioen in de Parolin Rocky-klasse! Voor het elfjarige racetalent uit Hoofddorp was het zijn eerste titel. Hij was er na afloop van de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt maar wat trots op. Zeker omdat het pas zijn eerste volledige seizoen als wedstrijdkarter is.

Devyan Roest NK 4-takt Parolin Rocky

"Dit is heel erg vet. Het geeft echt een kick", zei een uitgelaten Devyan, enkele minuten na de laatste race van het seizoen. "Het voelt zo goed omdat we het zelf hebben gedaan. Ik ben echt heel blij."

De ontlading was groot omdat de titel een feit was, maar ook omdat hij er halverwege de dag nog aan twijfelde of het hem nog zou lukken. Tijdens de tweede race van de dag was hij gespind en daardoor als tiende gefinisht. Maar door zijn vijfde en negende plaats in de eerste en derde race werd hij achtste in het dagklassement en dat was genoeg voor de titel! "In de laatste race dacht ik: geen fouten maken, niet spinnen, en dat is gelukt. Nu ben ik dus kampioen. Zo fijn dat het is gelukt!"

Wat zijn titel extra speciaal maakt, is dat Devyan dit jaar pas zijn eerste volledige seizoen reed als wedstrijdkarter. Vorig jaar reed hij al twee wedstrijden, maar daarvoor stond 2017 in het teken van trainen, trainen en nog eens trainen. Hij was met karten begonnen omdat zijn vader hem altijd meenam naar circuit Zandvoort om naar races te gaan kijken. "Eén keer kon je in de paddock in een kart rijden. Dat vond ik zo leuk dat ik er die dag een paar keer in heb gezeten. Toen dacht ik: ik wil meer." Bovendien deed zijn opa Eric Roest vroeger ook al aan autoracen en die helpt ook nog eens als monteur. Dus het racen zat al in de aderen.

In januari 2017 begon Devyan serieus met trainen. Toen hij eind vorig seizoen zijn eerste races reed, was het hek van de dam. De getalenteerde Noord-Hollander werd fanatieker dan ooit. "Competitie is spannend en pittig. Het is leuk dat je het ergens voor doet, dat je punten krijgt voor je uitslagen en dat het niet zomaar voor de lol is."

Devyan Roest kampioen NK 4 takt Parolin Rocky


Dat hij dit jaar succesvol zou zijn, kondigde zich al aan tijdens de eerste ronde van het NK in Berghem. Daar snelde Devyan prompt naar een manche-overwinning. Daarna ging het alleen nog maar beter. "Ik had niet verwacht dat ik dit seizoen zo sterk zou zijn. Al heb ik in de winter wel veel getraind."

Nu hij kampioen is, ligt het voor de hand dat hij volgend seizoen een stapje hogerop gaat. Devyan gaat rijden in de Mini 60-klasse. Hij keek ernaar uit. "Ik heb er al een keer in gereden. Het gaat sneller. Je kunt er wel honderd kilometer per uur mee. Het was heel cool!" Hij is ambitieus: "Hopelijk kan ik in 2019 weer de titel pakken!"

Devyan Roest wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Unilin Isolatie, Sani Dump, Bouwbedrijf Roest en van Ovoorde, Boele Staalbouw, Motorhuis Hoofddorp.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS