Karting • Chrono

Yort (20) en Ties (13) van Wijk kennen een superstart van het nieuwe seizoen 2024

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 maart 2024 02:15

GENK - De broers Yort (20) en Ties (13) van Wijk zijn het seizoen 2024 uitstekend begonnen. Tijdens een one-off race in het Belgische Genk reden de broers in twee verschillende klassen allebei naar mooie podiumplekken en bij zowel de Winter Trophy als het NK greep Ties een glansrijke overwinning. Als deze races een voorbode zijn voor het nieuwe seizoen, gaan de twee broers een mooi internationaal kartseizoen tegemoet met de aankomende krachtmeting in Campillos in Spanje. We blikken nog even terug op de eerste twee races van 2024; de Rotax Max Winter Trophy en het eerste NK van Chrono Karting. De races waren in Genk en verliepen succesvol voor familie Van Wijk.

Ties en Yort van Wijk


"De eerste wedstrijd in Genk was een mooie show", blikte Ties terug met een brede glimlach na zijn succesvolle weekend. "Ondanks het wisselvallige weer waren we ontzettend snel. We wisten dat we kans maakten om te winnen."

Tijdens de kwalificatie toonde Ties al een goede pace. "Maar", begint Ties. "Als mijn rondje perfect was, had ik wel eerste kunnen staan", gaat Ties lachend verder. "Het was hoe dan ook een goede start van het weekend. Je zit vooraan, daar waren we heel blij mee, want dat bepaalt toch je weekend."

De heats verliepen wisselend voor Ties, maar in finale wist hij uiteindelijk eerste te worden. "Het was een spannende strijd, maar we hebben ons goed hersteld. Helaas viel ik tijdens de superheat terug, maar in de finale heb ik me teruggevochten naar de eerste plek."

Ties van Wijk wint NK Chrono Karting op de kartbaan in Genk


Ook de eerste ronde van het NK van Chrono Karting in Genk verliep goed voor Ties. Ondanks een mindere kwalificatie liet Ties zien in topvorm te zijn. "Ik ben heel tevreden. We hadden een goede snelheid, maar de kwalificatie was helemaal niks. De baan droogde op en ik bleef te veel mijn vaste lijnen rijden, dus ik verbeterde me niet heel veel. In de prefinale hadden we een heel goede snelheid. We waren met de snelste rondetijd vier tienden van een seconde los van de rest. We reden van tien naar voren, mooie inhaalacties kunnen doen, goed gestreden. Nu in de finale waren we ook ontzettend snel. Het ging even regenen en ik spinde bij het opkomen van de Europalaan, maar ik kon de leiding behouden omdat ik al een grote voorsprong had op dat moment. Daarna heb ik de race voorzichtig uitgereden en gewonnen. Vorig jaar eindigden we goed en we beginnen weer goed. Ik heb me wel vermaakt en weer veel geleerd. Het was een intense race, met veel gevechten, maar uiteindelijk zijn we als team 1, 2, 3 geëindigd, wat fantastisch is."

"Het voelt goed om het jaar sterk te beginnen. Hopelijk kunnen we dit niveau vasthouden en nog meer successen behalen. Dat geeft veel vertrouwen voor de rest van het seizoen."

Yort van Wijk


Ook de oudere broer van Ties, Yort, kende tijdens de Rotax Max Winter Trophy een succesvol weekend op het circuit in Belgisch-Limburg. In het uiterst competitieve veld streed hij mee in de kopgroep: "Het hele weekend ging het goed. Op de vrijdag waren we tijdens de vrije trainingen al erg snel. In de kwalificatie reden we zelfs naar de tweede plek, dus dat was een goede opsteker", blikte Yort terug. "En dat helpt echt enorm", vertelt Yort over een plek op de eerste startrij: "Je kunt dan in de openingsfase uit de problemen blijven. De eerste heat won ik! In de tweede heat kwam ik in het gedrang en eindigde ik achtste." In de derde heat regende het pijpenstelen. In kleddernatte omstandigheden schreef Yort de overwinning op zijn naam.

In de pre-finale mocht hij vanaf pole position starten, in de race lag hij tot aan de laatste ronde op de tweede plek, maar toen sloeg het noodlot toe: "Vlak voor het einde van de race brak tot overmaat van ramp mijn ketting af. Dat was jammer, maar ik mocht gelukkig nog vanaf P8 starten in finale." Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet de beste uitgangspositie is die je als coureur kunt hebben, maar Yort liet zich niet van de wijs brengen en vocht zich terug: "Ik heb een hele hoop gevechten gehad. Ik kwam als vierde over de lijn, maar na straffen van anderen werd ik als tweede geclassificeerd. Het was echt gekkenhuis", vertelt hij lachend. "Het is een mooie start van het seizoen!"

"Het harde werk van deze winter wordt beloond", vertelt Yort over het werk van het team van Bouvin en zichzelf en zijn broertje. "We hebben veel getraind, zelfs in Italië en we zijn blij met de resultaten. Het is fijn om te zien dat de overstap naar de 2-takt motoren nu echt vruchten afwerpt. Dit podium is voor het hele gezin een beloning voor al het harde werk."

De twee bezige broers hebben een druk schema voor de boeg. Ties racet dit jaar in het NK, het BNL en het EK. Daarnaast wil hij nog races rijden in het Spaanse Campillos en Le Mans. Ook Yort heeft genoeg weekenden om te racen. Hij rijdt het Chrono-kampioenschap, maar dingt ook mee in het BNL-kampioenschap en hoopt hij de eer hoog te houden in het Europees-kampioenschap.

Ties bedankt zijn monteur Vincent France, Yort dankt zijn monteur Leon den Hollander. Verder zijn ouders en iedereen bij Bouvin Power. En natuurlijk zijn sponsoren Tandheelkundig Centrum Parijsch, Tandheelkundig Centrum Broekgraaf, Buro Kriebels en de vrienden van de club van 100. Voor meer informatie, kijk op vanwijkracing.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS