Karting • Chrono

Karttalent Temmo Koopmans pakt eerste podiumplaats in NK Rotax Max! "Dat was vet, maar ook spannend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 maart 2024 10:01

BERGHEM – Dit seizoen nieuw in het NK Rotax Max toont Temmo Koopmans, die in 2022 het Nederlands kampioenschap in het NK IAME bij de Mini's won, direct zijn talent in de Rotax Max. De twaalfjarige karter uit Nijverdal werd zondag knap derde in de Junioren-klasse tijdens de tweede ronde van het NK. Daarmee was hij ook nog eens de beste rookie!

Rick Huiskens en Temmo Koopmans blij met podium

“Het was een goed weekend”, zei Temmo opgewekt. Het hele weekeinde ging hij steeds weer iets sneller. “Tijdens de trainingen hebben we veel geprobeerd. We hadden meteen al wel een goede snelheid, maar we moesten toch nog wat harder.”
 
Hij vervolgde: “In de kwalificatie zaten we er vooraan bij. Ik reed de hele tijd topdrietijden, maar in mijn laatste rondje werd ik in de laatste bocht opgehouden en verloor anderhalve tiende. Daardoor werd ik achtste.”
 
Dat was natuurlijk jammer, maar Temmo wist dat hij voor de prefinale beschikte over een uitstekende snelheid. Helaas had hij ook pech in die race. “Ik crashte in de hairpin achterin. Dat was natuurlijk niet zo goed. Ik eindigde de race daardoor op P16.”
 
Het betekende dat hij in de finale op P16 moest starten. Temmo: “De start was best wel chaotisch. Ik verloor één plek, maar ik kon toch nog door het veld heen komen. In de laatste vijf ronden ging het helemaal los. Dat was vet, maar ook spannend, want ik reed echt op de limiet. Het was heel zwaar.”
 
Na een fenomenale inhaalrace denderde Temmo uiteindelijk als zesde over de finish. Maar het werd nog beter voor hem, zo bleek enige tijd later. Veel beter zelfs. “Rijders voor me hadden straffen gekregen vanwege een ingeklikte bumper en onsportief rijgedrag. Daar kregen ze strafseconden voor. Dus werd ik als derde geklasseerd”, legde de snelle Overijsselaar uit.

Temmo Koopmans

Daarmee had hij zijn eerste podiumplek van het seizoen te pakken. Bovendien was hij met dat resultaat de beste Junior-rookie van het weekeinde. Een teken dat de potentie die hij de afgelopen jaren heeft getoond in andere kampioenschappen ook in het NK Rotax Max volop tot uiting komt.  
 
Dat komt uiteraard door zijn racetalent, toch bedankte hij daarvoor ook zijn teambaas Stan Pex van SP Motorsport en zijn monteur Rick. Temmo rijdt sinds dit seizoen voor het Limburgse topteam. “Vorig seizoen hebben we al eens bij Stan getest. Dit seizoen rijd ik bij SP het NK en een paar andere wedstrijden.”
 
Zijn resultaten in Berghem lieten zien dat hij op de goede weg is. Want zelfs ondanks de pech in de kwalificatie en de prefinale slaagde hij erin het podium te halen als nieuwkomer in de klasse. Zijn monteur Rick Huiskens was dan ook zeer te spreken over het optreden van zijn rijder.
 
“Hij heeft echt een wereldrace gereden na een ongelukkige prefinale. P3 was een beetje onverwacht. De cherry on the cake”, zei Rick die graag met Temmo werkt. “Hij is een echt talent. Temmo is een heel rustige jongen, maar zodra hij in de kart stapt, is hij bloedfanatiek. Temmo is een leeuw op de baan, met maar één doel: als eerste over de finish komen. We zijn ook nog eens een goede match als rijder en monteur. Dat alles maakt het heel leuk om met hem samen te werken!”
 
Temmo Koopmans bedankt zijn vader, moeder en familie, SP Motorsport, Stan Pex en zijn hele team, monteur Rick en zijn sponsor Access Planner.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS