Karting • Chrono

Victor Ruyts pakt met SP Motorsport alweer een podiumplaats, nu P2 in NK Rotax Max! "Heel leuk!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 februari 2024 02:48

GENK - Die ene foto maakte een wereld van verschil, en nu is Victor Ruyts succesvol kartpiloot. Twee weken geleden stond hij namelijk op het podium in Genk, en afgelopen zondag stond hij op hetzelfde circuit opnieuw op het podium. Tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max was de elfjarige coureur uit Leuven knap tweede geworden in de sterk bezette Minimax-klasse.

Victor Ruyts toont talent met podium


Hoe dat zit met die foto? Wel, Victor zag op een dag een foto voorbijkomen van iemand op een erepodium. "Ik vroeg wie dat was en mama zei dat dat papa was. Toen wou ik dat racen ook doen", legde Victor uit. Zo kroop het bloed weer waar het niet gaan kan. Wat papa betreft was Victor gewoon voetballer geworden, maar ja....

"De eerste keer was hier in Genk met de huurkarts. Ik was toen acht jaar. Ik vond het heel leuk. De snelheid en door de bochten sturen, weet je wel?" Victors eerste wedstrijd was in de Minimax. Zijn papa, zelf vroeger kartpiloot en autocoureur, wist dat het in het begin wat moeizaam zou gaan. "Maar het tweede jaar was al beter en nu staat hij dus op het podium", blikte Ruyts senior met trots terug.

Hoe Victor zijn uitstekende optreden op de Limburgse piste verklaarde? "SP Motorsport!", refereerde de jonge Victor aan zijn team. "Ik heb nu een beter chassis, een Kart Republic, en de motor is ook heel snel. Vorig jaar reed ik Exprit. Maar de Kart Republic heeft veel betere remmen. Ik kan er zowel op een droge als natte baan veel beter mee rijden. Hij heeft ook veel meer grip, slipt minder waardoor je beter door de bochten kunt."

Ruyts Senior: "We komen om te winnen en het team komt om te winnen. Daar doen ze er alles aan om dat voor elkaar te krijgen. Victor voelt zich er super thuis." En Victor zelf dan? Als piloot heeft hij de kart toch ronde na ronde over het circuit moeten sturen? "Ik heb zelf ook wel goed gereden, denk ik." Zijn papa had er in ieder geval volop van genoten. "Ik vind het veel leuker om mijn eigen zoon te zien karten dan zelf rijden. Hij heeft ook meer talent dan ik."

Om dit seizoen veel te leren, hoopt Victor dit jaar veel wedstrijden te rijden. Als is zijn programma nog niet helemaal duidelijk. Vast staat dat hij sowieso het prestigieuze BNL-kampioenschap zal rijden. Daar komt normaal gesproken het volledige NK nog bij.

Victor vindt het allemaal best, als hij maar kan racen. Daar geniet het jonge karttalent van. "Zondag ging het goed. Ik was wel snel, maar ik had in de kwalificatie last van veel verkeer. Ik ging een paar jongens voorbij en zij profiteerden van mijn slipstream. Uiteindelijk werd ik tweede."

Victor Ruyts


Hij vervolgde: "In de prefinale ben ik op P2 gestart. Via de buitenkant pakte ik direct de eerste plek en die race won ik ook. In de finale hadden we na de start een rode vlag. Daarna viel ik bij de herstart in de eerste bocht terug naar de vierde plek. Ik ben nog teruggereden naar de tweede plek."

Een mooi en knap resultaat kun je wel stellen. Al was Victor toch niet helemaal tevreden, ondanks die mooie beker. "Als ik tweede ben, baal ik. Ik heb tenminste wel een beker, maar de eerste plek is beter." Hoe dan ook, er zit mooi wel een opwaartse lijn in zijn prestaties. Victor: "Twee weken geleden in de Winter Trophy was ik hier derde, en nu tweede!"

Victor bedankt zijn papa, mama en familie, zijn monteur en zijn team SP Motorsport.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS