Karting • Chrono

Jens Treur is de revelatie in 125cc schakelklasse: "Het gaat zoveel harder dan alles!"

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 maart 2024 01:23

GENK - Jens Treur is momenteel de revelatie in de KZ2 125cc schakelklasse zo in het begin van dit seizoen. Na jaren in de automaat-klassen geracet te hebben is hij halverwege vorig jaar overgestapt naar de razendsnelle schakelkarts. We blikken terug op zijn puike prestatie in de KZ2 tijdens de afgelopen twee races. Ondanks wisselende omstandigheden en een sterk veld aan deelnemers, kwam de pas zestienjarige coureur als een van de snelste bovendrijven bij het NK van Chrono Karting en de Wintercup in Genk. Het jonge talent uit Kockengen pakte tijdens een one-off race op het circuit van Genk een prachtig podium en gaf dat een mooi vervolg tijdens het NK. In zijn Falcon PdB-kart reed hij ijzersterke races in de KZ-klasse. Bovendien maakt de DKM-kampioen van 2022 zich klaar voor een druk internationaal seizoen waarin hij ook mee gaat doen aan de races van de nieuwe serie van de Karting Champions League. Zijn doel? Het winnen van een zitje in het Spaans Formule 4-kampioenschap.

podium Jens Treur


"Zaterdag was het natuurlijk kleddernat. Dat is op zich wel mooi, dat je in één weekend alle omstandigheden hebt", vertelt Jens opgetogen over de veranderende omstandigheden. "Regen was nogal moeilijk, maar dat gaat steeds beter. Dat weekend was de snelheid echt goed. Dat konden we ook al zien in de finale. De regen was prima, dat waren leuke omstandigheden, maar in het droog was ik ook snel."

"De start ging niet heel goed, maar het was niet te slecht, maar iedereen was toch wel een beetje beter weg dan ik", geeft Jens lachend toe. "De eerste bocht ging echt goed. Het was lastig om mijn plek op de baan te vinden, maar toch wurmde ik me er lang. De eerste bocht ging er al iemand voor mijn neus af, maar ik stond rond de vijfde plek. En toen ging er wel eentje nog voor me af, maar toen heb ik me ronde na ronde gewoon teruggevochten naar de kop van het veld."

Een sterk weekend werd beloond met een mooi podium, zijn eerste podium in de schakelklasse: "Dat voelt zeker goed hoor", vertelt Jens met een brede glimlach. "Het is mooi dat ik mijn snelheid heb kunnen laten zien."

Zijn eerste podium gaf een boost, want daarna was het weer raak! Tijdens de eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap in Genk snelde Treur wederom naar het podium en dat in een veld met veel gelouterde en ervaren rijders. Aanvankelijk baalde hij. "Ik was teleurgesteld, want er had meer ingezeten", zei Jens, maar gelukkig kon hij het laten bezinken en genieten van alweer zijn tweede podium in het nog vroege seizoen.

Jens Treur met Falcon naar podium


Alhoewel Jens vorig jaar zijn eerste race in de schakelkarts reed, blijven deze "raketten", zoals Jens ze gekscherend noemt, bijzonder aanvoelen: "Het mooie aan schakelkarts is de uitdaging. Het gaat zoveel harder dan alles. De stilstaande start, het is veel moeilijker. Het is echt een uitdaging eigenlijk en het is gewoon veel leuker. Het snelheidsverschil."

Jens Treur wordt bijgestaan door de ervaren Jeroen Kramp, die hem begeleid en de kneepjes van het vak in de schakelkarts leert. Jeroen is ontzettend trots op de jonge coureur, die hij al een tijdje helpt: "Ik vind het mooi om de jonge jongens op te pakken met een hoop ervaring die weten hoe het spelletje werkt. We zijn vorig jaar begonnen met de WSK. Als je toen al zag wat voor rondetijden hij neer kon zetten, deed dat mijn wenkbrauwen al fronsen", vertelt hij. "Willem-Jan Keizer weet ontzettend veel over de afstelling van de kart, daar zijn we ontzettend blij mee. Ik heb me samen met Flavio bezig gehouden met het motorische gedeelte van de kart. Voor de finale hebben we nog even contact gehad met Sani om de motor nog beter af te stellen. Daarom hebben we ook zo'n geweldige finale gereden."

Jens werkt samen met PdB en Sani-motoren: "Dat gaat echt super", gaat Jens opgetogen verder. De plannen voor komend seizoen zijn al in de maak: "We willen graag wat WSK-wedstrijden rijden en meedoen het DKM-seizoen. Daarnaast willen we nog het Europees- en wereldkampioenschap rijden." Naast deze kampioenschappen gaat Jens rijden in de Karting Champions League. De hoofdprijs is het winnen van een raceseizoen in het Spaans Formule 4 bij MP Motorsport: "Ik zoek nog support voor mijn race-activiteiten. We hebben het budget voor F4 niet, maar als we dit kunnen winnen, dan is dat een geweldige springplank", zegt Jens, die op deze manier verder wil komen in de autosport.

Jens Treur bedankt zijn vader, moeder en broertje, iedereen van PdB, Jeroen, Willem-Jan en Sani-motoren en zijn sponsoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS