Karting • Chrono

Karting-dynastie familie van den Hoek: Glenn van den Hoek kan het nog altijd!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 maart 2024 01:03

GENK- Zijn opa Evert van den Hoek was een groot liefhebber van de kartsport en de eerste karter uit de dynastie van familie Van den Hoek, zijn vader Eddy was succesvol in de kartsport en later met tuning, zijn kinderen karten en Glenn van den Hoek is zelf bezig aan zijn tweede carrière als karter. De 36-jarige coureur uit Arcen is zijn hele leven al actief in de kartsport, en bouwt zijn leven eromheen. Na jaren langs de zijlijn te hebben gestaan is hij dit seizoen weer ingestapt. En doet dat heel verdienstelijk! Zo goed dat hij bij het eerste NK van Chrono Karting al het podium mocht beklimmen. Hoe kwam het zo ver dat hij weer ging karten?

Glenn van den Hoek podium


Voor Glenn bestaat zijn hele leven uit karten. Dat is ook niet zo verwonderlijk als je een Van den Hoek bent. Zijn grootvader heeft vroeger geracet, wedstrijden georganiseerd en was zelfs coach van het Nederlands team. En zijn vader Eddy heeft ook geracet. Van den Hoek senior was motortuner en had een eigen team. "Papa heeft vroeger nog met Ayrton Senna gereden", zei Glenn. "Hij was derde op het WK voor Senna."

Dat Glenn als jonge jongen ging karten, was dan ook min of meer logisch. Vier jaar oud was hij toen hij voor het eerst in een kart stapte. En gelijk zag je het talent. Zijn eerste wedstrijd was in 1997 op circuit Pottendijk in Emmen, zeven jaar oud nog maar. Glenn begon als Mini-rijder, reed daarna in de Junior-klasse, de 100cc ICA, en uiteindelijk KZ2. "Ik heb mooie wedstrijden gereden. In Eindhoven heb ik een keer iedereen op een ronde gezet in de 100cc. Dat was in de regen."

Uiteindelijk stopte hij met racen, was een tijdje monteur maar bleef hij wel actief in de sport. Zo werd hij monteur bij zijn vaders kartteam. "Ik heb zelfs mijn vrouw ontmoet in het karten." Glenn is nu al 22 jaar samen met haar. "Ze gunt mij dit wel." En dus is hij nog altijd vaak op de circuits te vinden. Dat zorgde er mede voor dat hij weer is gaan racen.

Glenn van den Hoek


"Ik heb een paar jaar gesleuteld voor Niels Koster en dan sta je langs de zijlijn. Ik reed af en toe wel een sessie op zaterdag." Zo kwam het dat hij dit seizoen weer instapte, al bleek het budget een probleempje. "Daarom heb ik een club van 50 opgestart. We moeten er thuis alles voor laten. De kart waarin ik nu rijd, is vijf jaar oud."

Wel gaat het ook met die kart dus meteen goed. "Dat is zo mooi. Timo sleutelt voor me. Hij heeft heel veel met Joey (Hanssen, oud-wereldkampioen en meervoudig Nederlands kampioen KZ2, red.) gewerkt. Hij sleutelt een uur aan de kart en hij is weer om door een ringetje te halen, weet je wel?"

Dit jaar hoopt hij alle NK's te doen! Glenn van den Hoek begon de eerste ronde van het in de klasse KZ2 Plus uitstekend met P3. Glenn straalde op het podium op het circuit van Genk. "Dit was heel erg fijn", blikte Glenn terug. "Het was een beloning voor het harde werk", jubelde de Limburger. En zo is hij op overtuigende wijze terug van weggeweest. "Dit doet me wel veel."

Glenn Eddy Evert en Nigel van den Hoek


Er verschijnt binnenkort waarschijnlijk zelfs nog een volgende generatie Van den Hoek in de kartsport. Nadat eerder zijn zoon al kartte wil Glenn binnenkort zijn dochter laten karten. Mooier kan het niet, vindt hij. "Maar het leven is duur, en ik zoek nog budget."

Wil je Glenn ondersteunen in de kartsport, stuur dan een mailtje naar [email protected] of stuur een berichtje op zijn Facebook-pagina!

Glenn bedankt François Slangen, zijn vriend en topmonteur Timo, zijn teamgenoten, zijn vrouw en kinderen, zijn club van 50.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS