Karting • Chrono

Giovanni Witteveen in voor hem nieuwe klasse ID Engines direct op het NK-podium, 5 procent van sponsorgeld naar KWF

Uitgegeven door Bart • 16 april 2024 02:41

Balen na een tweede plaats in het Nederlands kampioenschap zegt veel over zijn instelling. De 14-jarige Giovanni Witteveen uit Huizen had zijn debuut in de ID Engines Junior maar wat graag opgeluisterd met de dagzege, maar kwam op de Landsard in Eindhoven net tekort voor de overwinning. Met pole position en de winst in de eerste heat was de karter uit Huizen hard op weg. Twee tweede plaatsen in heat 2 en 3 zorgden ervoor dat de CompKart-rijder met minimaal verschil op de tweede plaats eindigde. Toen Giovanni, uitkomend voor het team van Lennaert Vennink van CompKart Nederland, op het podium stond kon hij inmiddels genieten.

Giovanni Witteveen NK Karting beker Eindhoven


Giovanni reed voorheen in de GK4 Kart Series en maakte voor dit seizoen de overstap naar de 4-takt. In de ID Engines Junior - vernoemd naar autocoureur Indy Dontje – liet hij zich direct gelden.

Tijdens de trainingen op vrijdag was Giovanni de snelste van het veld. Op zondag liep het aanvankelijk nog niet goed. Giovanni wees meteen naar de motor en waar vader Remco in het verleden nog wel eens niet luisterde, weet hij nu dat het gevoel van zijn zoon vaak klopt. “Tijdens de warm-up op zondag reden we nog met de eerste wedstrijdmotor en ik voelde dat de motor niet goed was. Dat bleek ook zo te zijn. Daarna hadden we maar een uur om de motor te wisselen. We moesten snel zijn en dat leverde best wel wat stress op, maar we waren net op tijd klaar voor de kwalificatie.”

Tijdens de kwalificatie waren er opnieuw problemen, al had dat geen gevolgen voor een goede uitgangspositie. “In de kwalificatie reden we met een nieuwe motor en op nieuwe banden. Na drie rondjes viel mijn luchtinlaat eraf en moest ik de pits in. Uiteindelijk bleek dat ik toch pole position had gepakt en dat de rest niet meer aan mijn tijd was gekomen. Geen idee hoe dat kan, maar het voelde wel lekker.”

Giovanni traint veel in Huizen bij Coronel Kartracing en die uren training kon hij goed gebruiken tijdens het NK in Eindhoven. “In race 1 had ik een goede start en hield ik de rijders achter me net ver genoeg weg. In het Mickey Mouse-gedeelte (het technische gedeelte voor de kantine) was ik het hele weekend de snelste rijder van het veld. Daardoor had ik op het rechte stuk steeds een goede voorsprong om aanvallen af te slaan. Dat technische gedeelte is wel mijn ding en dat heb ik geleerd bij Coronel Kartracing. Die indoorbaan is ook heel technisch. Ik rij bij Coronel sommige bochten heel anders dan de andere rijders, waardoor ik steeds een paar tienden kon winnen.”

Race 2 en 3 kenden een vergelijkbaar verloop. “In race 2 had ik een slechte start waardoor de nummer 2 mij buitenom voorbijkwam. Daarna had ik op het rechte stuk te weinig snelheid en kwam ik niet lekker de bochten uit. Ik kon wel bij hem blijven en goed volgen, maar geen inhaalactie proberen. Ook in de derde race zat er niet meer in dan hem te volgen. Helaas werd ik daardoor tweede in het dagklassement. Daar baal ik wel van, want ik had graag willen winnen. Ik streed met de kampioen van vorig jaar en dat in mijn eerste jaar in deze klasse. Dan is het toch wel goed dat ik hem in alle races goed kon bijhouden.”

giovanni Witteveen


Giovanni en zijn kart vallen op in de paddock en het parc fermé. Niet alleen door de kleuren van Coronel Kartracing, maar op zijn overall en kart zien we ook de Nederlandse en Colombiaanse vlag terug, een verwijzing naar zijn Nederlandse vader en Colombiaanse moeder. De kleurstelling van zijn overall gaat binnenkort veranderen als SignMind Racing, waar Giovanni het racen geleerd heeft, plaatsmaakt voor het logo van KWF Kankerbestrijding. “We gaan 5 procent van het sponsorgeld doneren aan KWF. Eén van mijn sponsoren van Jumping Almere is eind vorig jaar overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Vandaar dat we een gebaar wilde maken in de vorm van een donatie aan KWF Kankerbestrijding. Ook bij Jumping Almere vinden ze dit een hele mooie actie.”

Bij de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting, op 12 mei op Kartbaan Strijen, zien we Giovanni in actie in zijn gloednieuwe outfit.

Giovanni Witteveen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door onder andere: Lennaert Vennink, importeur van CompKart in Nederland, Coronel Kartracing Huizen, A-S-E Asbest sanering Eemnes, Jumping Almere, Autofirst Eurocar Hilversum, Bosch Veenstra rijopleidingen, B&C tegeldesign, Leaped bv online marketing, Broadcast rental, Hoogmij Beheer, C&B adviseurs, en Harry Banis automaterialen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS