Karting • Chrono

Nu al eerste podiumplaats voor Cees Muys in nieuwe klasse: “Ik heb heel hard gevochten”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 maart 2024 22:05

BERGHEM – Als karttalent Cees Muys één ding bewees afgelopen zondag, dan is het wel dat hij de overstap naar de Rotax Max Minimax-klasse uitstekend heeft verteerd. Op het circuit van Berghem streed de negenjarige snelheidsduivel uit Heteren om de zege, maar moest hij genoegen nemen met de derde plaats.

Cees Muys


“Ik heb goede punten gescoord. Ik sta nu goed in het kampioenschap”, klonk het triomfantelijk na de finale op de Brabantse piste. Cees wist dus dat de titel een reële optie is als rookie. “Maar het ticket voor deelname aan de Grand Finals (het officieuze WK voor Rotax Max-rijders. red.) maakt ons het blijst.”

Hoe dan ook, Cees laat in zijn nieuwe Birel-kart van Paauwer Racing zien dat hij snel genoeg is om beide doelen te verwezenlijken. Het hele weekeinde legde hij een uitstekende snelheid aan de dag. “Tijdens de trainingen zaten we er al goed bij. Wel hebben we de motor nog vervangen omdat we wat topsnelheid tekortkwamen.”

De kwalificatie was daarna gewoon ‘top’, zoals Cees het noemde. “We zaten precies goed. Ik heb geen last van achterblijvers gehad in mijn snelle ronde en heb poleposition gepakt. De prefinale ging daarna ook super. Ik ben eerste geworden, dus ik heb goed mijn plaats behouden. Daarna dacht ik: kom maar op met die finale. Ik was er klaar voor.”

En ja, zo begon Cees ook de finale vanaf poleposition. “We streden met vier man om de koppositie. Dat was spannend”, blikte de talentvolle Gelderlander terug. “We zaten er steeds goed bij. Ik heb in het begin nog een paar rondes aan kop gereden. Vince van der Hallen kwam me voorbij. Daarna ben ik samen met Rikkert (Joppen, red.) achter hem gebleven en hem opgeduwd.”

Cees Muys


Hij vervolgde: “Op een gegeven moment dacht ik: nu is het wel genoeg geweest en heb ik de kart naast de zijne gezet. Toen lag ik weer op kop. Maar drie rondes erna werd ik weer ingehaald. In de laatste ronde dacht ik: alles of niks. Alleen, toen kwam Rikkert ook nog. Wat ik niet verwacht had en werd ik derde. Wel mooi nog een podium. Ik heb heel hard gevochten. Ik rijd ook tegen twaalfjarigen dus het gaat goed.”

Hij had ervan genoten in Berghem, zijn thuisbaan. “Het is een leuke baan. Maar het circuit van Bahrein is mijn favoriete baan. Die heeft lange rechte stukken, leuke bochten.” Cees kende die baan in het Midden-Oosten van de Grand Finals van vorig jaar. Hoewel die jaarlijkse titelstrijd dit jaar in Sarno wordt gehouden, wil Cees niets liever dan weer een ticket winnen.

De volgende kans om daar dichterbij in de buurt te komen is de derde ronde van het NK. Die wordt eind april op het circuit van Mariembourg gehouden. “Dan hoop ik weer op het podium te staan. En het liefste als winnaar!”

Cees bedankt Menno, Jacco en Toos Paauwer, zijn vader, moeder en zus en zijn sponsors.

Cees Muys bedankt zijn ouders, zijn team en sponsoren! Hij wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Autobedrijf J. Muys, Auto Stuart Elst, Opel Dekker Krimpen, Rekro Auto’s Veenendaal, Dutch Vans en IGA Automaterialen Heteren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS