Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Verbist: "Opnieuw een podium in Clio Cup is mijn ambitie"

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 30 april 2008 10:15

Deze week is François Verbist als officieel VW Motorsportpiloot in Oschersleben nog actief tijdens een 24-urensimulatie met de VW Scirocco ter voorbereiding van de Nürburgring 24 Hour eind mei. Tijdens deze legendarische marathon in de groene hel gaat hij aan de slag met ondermeer Sainz, Stuck, de Villiers, Depping, Gruber, Mutsch en Johansson in drie identieke VW Scirocco. Maar in gedachten is hij reeds bij het tweede treffen van de Renault Sport Clio Cup. De derde en vierde manche van deze zéér competitieve merkencup wordt immers komend weekend verreden in het kader van de World Series by Renault op de prachtige Ardeense omloop van Spa-Francorchamps.

Tijdens de Belgian Race Kick Off, de openingswedstrijd van de Renault Sport Clio Cup, kende Verbist een bewogen weekend dat hij weliswaar schitterend afsloot met een overwinning en een derde plaats. Alleen tijdens de kwalificaties kon Verbist niet echt overtuigen. De Clio was vrij laat geleverd en er restte weinig tijd om de motor goed los te rijden. Op de rechte stukken kwam de Firstrijder dan ook snelheid te kort, wat resulteerde in een achtste en vierde chrono. Het regenweer was dus een welgekomen gast voor de snelle man uit Mons. Tijdens de tweede heat moest hij zelfs helemaal achteraan starten omdat de wagen 500 gram te licht was. Dit was te wijten aan een foutje tijdens de voorbereiding toen het team de wagen had uitgewogen op regenbanden. De tweede kwalificatieheat werd echter op slicks verreden. De regenbanden wegen net iets méér, waardoor hij 500 gram te licht werd bevonden tijdens het uitwegen na de trainingen.

Maar desondanks schoot François tweemaal perfect uit de startblokken. Tijdens de eerste manche kon hij de wedstrijd domineren en mocht plaatsnemen op het hoogste ereschavot. Tijdens de tweede heat zou het iets moeizamer gaan. Maar ook hier lag Verbist bij het aansnijden van de eerst linkse reeds in achtste positie. Uiteindelijk dook hij als derde onder de geblokte vlag en mocht terug richting podium. Michel Heydens greep ook een overwinning en een derde plaats, maar pakte drie extra punten door tweemaal de pole en éénmaal de snelste wedstrijdronde achter zijn naam te zetten.

Het Limburgse First Motorsport gaat nu richting Francorchamps om de voorlopige tweede plaats in de tussenstand te verdedigen.

François Verbist: “Het seizoen is zéér goed begonnen voor ons. In Francorchamps gaan we echter niet afwijken van onze vooropgestelde doel. Zoveel mogelijk punten scoren in functie van het kampioenschap zonder onnodige risico’s te nemen. Ik wil punten verzamelen tijdens elke meeting. Maar uiteraard is het podium de ambitie komend weekend. Heydens pakte op Circuit Zolder drie punten méér door twee poles en een snelste wedstrijdronde te draaien. We gaan ons goed voorbereiden om ook op die manier enkele extra punten te sprokkelen. Ik hoop terug op regenweer, want samen met Jo Jamers hebben we een goede set up gevonden in slechte weersomstandigheden. Ik heb met de Clio nog niet kunnen trainen in Francorchamps, maar gezien onze gezamenlijke ervaring moeten we vlug een goed compromis vinden in verschillende weersomstandigheden. Ik toef momenteel op de tweede plaats. De kans is dus reëel dat ik Francorchamps verlaat aan de leiding van het kampioenschap. Maar daarvoor zullen we eerst wel enkele valkuilen moeten omzeilen. In de Clio Cup weet je immers nooit”.

(First)

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS