Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Stian Paulsen en Maxime Martin pakken hoofdprijs

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juni 2009 15:44

Francorchamps - Een indrukwekkend peloton van 43 Belgische en Zwitserse Clio’s wist in het voorprogramma van de 12 uur van Spa nog maar eens voor een grandioos en sportief hoogstaand spektakel te zorgen. In de eerste manche kon de Zwitser Joakim Lambotte niet lang van zijn eerste pole te genieten, want bij Combes werd hij al gepasseerd door Maxime Martin en Stian Paulsen. De Brusselaar, leider in het FIA-GT3 kampioenschap, leidde gedurende de eerste wedstrijdhelft, maar werd in de zesde ronde verrast door François Verbist, mooi teruggekomen van op de vijfde plaats. In zijn zog volgde de Noor Paulsen. De 17-jarige Brusselaar David De Saeger bleek al helemaal ontketend en klom van de twaalfde naar de derde plek - onderweg de snelste rondetijd neerzettend - mede door een foutje van Martin aan de Pif-Paf, wat deze laatste naar de achtste plek deed terugvallen. Ludovic Sougnez worstelde wat met de banden en de remmen en moest uiteindelijk tevreden met een dertiende plek.

Clio Cup close racing in Spa

Vooraan wist het leidende trio zich los te scheuren, met Verbist voor Paulsen en De Saeger. Eens te meer werd alles in de laatste ronde beslist, toen de Noor het snelst de Raidillon opstormde en een weergaloze aanval in Combes plaatste. “Ik was al drie ronden aan het wachten, want de Clio Cup is heel tactisch geworden. Net zoals in MotoGP wacht je best tot de laatste ronde om in te halen, anders loop je het risico opnieuw te worden gepasseerd”, grijnsde de Noor, ontzettend blij dat hij zijn eerste zege algemeen in de Clio Cup had weten te veroveren.

François Verbist zette bij het remmen voor de chicane nog eens alles op alles in een poging de eerste plaats terug te nemen, maar mislukte in zijn opzet. Meer nog, de jonge De Saeger ontfutselde hem nog de tweede plaats. “Mijn beste resultaat in de Clio Cup, schitterend”, juichte de beste Junior, die ver voor de Fransman Metairie en een ontgoochelde Sougnez finishte. Verbist liep na de finish nog een minuut straftijd op omdat hij op de Raidillon onder gele vlag Lambotte had gepasseerd. Zo werd hij uiteindelijk als 16de en voorlaatste geklasseerd en kreeg de Portugees JJ Magalhaes de derde plek toegewezen, als winnaar van de pelotonspurt voor Lambotte, Vandenberg, Metzger en Martin.

Diezelfde Martin stond voor de tweede race op pole en domineerde de hele wedstrijd. De regerende Franse kampioen in de discipline wist zo zijn derde zege in de Clio Cup Belgium te veroveren, met zes tienden voorsprong op Stian Paulsen, die nog had geprobeerd de door motorproblemen geplaagde Brusselaar te passeren. Daarbij sneed hij de chicane af, maar de Noor bleek goed bij de zaak en liet gastrijder Martin opnieuw passeren, zo kon Paulsen immers opnieuw de volle pot scoren.

In het peloton bleek het hard tegen onzacht, met een indrukwekkende aanrijding in de afdaling richting Raidillon tussen de wagens van Meurens, Colas en Legrand. Gelukkig zonder lichamelijke schade, maar de wedstrijd moest wel gedurende drie ronden worden geneutraliseerd om de piste opnieuw berijdbaar te maken. Bij de herstart stoof Martin er vandoor, terwijl het achter hem tot een aanrijding kwam tussen Martin Lucas en Ludovic Sougnez. Voor de jonge rijder uit Trooz, mooi opgeklommen van op de 15e plaats, was het meteen afgelopen, zijn tegenstander verloor een pak plaatsen. Allemaal in het voordeel van Paulsen en Lambotte, die de podiumplaatsen wisten te veroveren. Volgden JJ Magalhaes, François Verbist en Romain Troonbeeckx, de beste junior voor teammaat David De Saeger, die door een gebroken voorruit enkele plaatsen verloor.

Noteren we ter volledigheid nog de namen van de overwinnaars in de Zwitserse Clio Cup: Manuel Zumstein in de eerste race, Daniel Hadorn in de tweede.

Race 1: 1. Paulsen (Noo), 10 ronden in 27.59.356 ; 2. D. De Saeger op 0.522 (1ste Junior) ; 3. Magalhaes (Por) op 1.958 ; 4. Lambotte (Zwi) 2.522 ; 5. Van den Berg (Ned) op 3.246 ; 6. Metzger (Dui) op 3.668 ; 7. M. Martin op 4.620 ; 8. Lucas op 5.100 ; 9. Kuus (Ned) op 10.177 ; 10. Debrus op 10.573

Race 2 : M. Martin, 9 tours en 30.58.827; 2. Paulsen (Nor) à 0.646; 3. Lambotte (Sui) à 2.049; 4. Magalhaes (Por) à 2.638; 5. Verbist à 3.225; 6. Troonbeeckx (1er Junior) à 3.348; 7. Kuus (P-B) à 6.782; 8. Lucas à 7.267 ; 9. De Saeger à 7.453 ; 10. Metairie (Fra) à 12.869

Kampioenschap: 1. Verbist 39; 2. Magalhaes (Por) 32 ; 3. S. Paulsen (Nor) 30 ; 4. Lambotte (Sui) 30 ; 5. van den Berg (P-B; 6 Kuus (P-B) 22

Junior Clio Cup: 1. Sougnez 48; 2; Troonbeeckx 47 ; 3. De Saeger 47