Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Renault Clio Cup wordt los gelaten in World Series by Renault weekend

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 april 2009 13:09

Na een lange winterstop mag de Renault Sport Clio Cup Belgium tijdens het weekend van 1, 2 en 3 mei opnieuw de baan op, in het kader van de prestigieuze en immens populaire World Series by Renault te Francorchamps. Een gevarieerde racemeeting waar de Renault F1 R28, de nieuwe Mégane Trophy en de Formule Renault 3.5 en 2.0 niet de enige bolides zullen zijn die het spektakel verzorgen. Tienduizenden toeschouwers herinneren zich hoe in 2008 de nieuwe Clio Cup een schitterende show afleverde, met felbevochten wedstrijden, zowel op zaterdag als op zondag.

Renault Clio

Twaalf maanden later trekt een twintigtal van die kleine bommetjes, voorzien van een face lift, opnieuw ten strijde op de Raidillon, zo mogelijk met nog meer inzet, want het gaat hier tenslotte om de eerste wedstrijd van het Belgische seizoen 2009.

Een belangrijke race voor de regerende kampioenen, die hun titel met verve willen verdedigen. François Verbist, overtuigd door het sportieve verloop van zijn eerste seizoen op dit niveau, maar ook door de kwaliteit van de organisatie en het hoge sportieve niveau van het enige nationale sprintkampioenschap op circuit, is opnieuw van de partij, met een eigen team. De Noor Stian Paulsen, vorig jaar de beste Junior en winnaar van enkele races overall, gaat nu voor de algemene titel.

De Belgische nummer 1 en de Noorse aanvaller zullen dit jaar vooral moeten afrekenen met de Nederlander Menno Kuus, vorig jaar reeds een paar keer in de schijnwerpers, en Robert van den Berg, winnaar van de eerste race van het Nederlandse kampioenschap. Ook JJ Magalhaes blijft een referentie, want de ervaren Portugees krijgt bij het aanschouwen van ‘het mooiste circuit ter wereld’ altijd een beetje vleugels.

Toch moeten ook drie jonge wolven in de gaten worden gehouden, een trio dat voluit voor de Junior-titel gaat: Romain Troonbeeckx en David De Saeger van Delahaye Racing Team, maar ook de nieuwe kopman van JB Malherbe Racing Spirit, Ludovic Sougnez. Na een eerste heel positieve ervaring tijdens de laatste meeting van 2008, met twee podiumplaatsen (derde en tweede) in de regen, zijn Ludo en zijn klein team terug met grote ambities.

“Het is in deze periode van crisis de bedoeling te tonen dat je met weinig financiële middelen om de titel in de Clio Cup kan strijden, simpelweg op basis van heel wat motivatie en wat stuurtalent”, stelt de rijder uit Trooz. “Dit kleine team onder leiding van Jean-Baptiste Malherbe doet me terugdenken aan mijn debuut in de Formula Renault 1.6. Je hebt geen hele truck nodig om goede tijden neer te zetten. Een oplegger en de juiste afstellingen volstaan. Ik hoop dat de wedstrijddirectie even strikt zal optreden als in het verleden, want ik heb geen budget om eventuele brokken te betalen en mijn Clio zal niet verzekerd zijn. Hoewel ik in vergelijking met sommige van mijn concurrenten 40 procent kan besparen, is mijn budget voor het seizoen nog niet helemaal rond. Ik reken dus op de premies die Michelin bij iedere race toekent en op de centen aan het eind van het jaar. Om die te veroveren zal ik dus resultaten moeten neerzetten.”

Een goed voorbeeld van een jonge rijder, van heel nabij te volgen. Ook de prestaties van Martin Lucas, Olivier Meurens of van de debutanten Gilles Debrus, Christophe Legrand zullen in de gaten moeten worden gehouden. Wat de nieuwe rijders van Thierry Boutsen Energy Racing (de Zwitser Joakim Lambotte en de Fransman Nicolas Métairie) waard zijn, dat zullen we dit weekend ontdekken. Idem voor andere buitenlanders als de Duitser Manuel Metzger, de Fransen Marc-Antoine Colas en Olivier Imbert of nog de Nederlanders Willy Welles (als guest) en Stephan Polderman.

De coureurs van de Clio Cup kunnen haast niet wachten op de start van het grote feest dat de World Series by Renault zullen zijn, dit weekend in Francorchamps.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS