Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Renault Clio Cup Belgium: Menno Kuus mist race door file

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 september 2008 14:15

Ook voor de Renault Clio Cup Belgium was de zomervakantie dit weekend afgelopen, met de traditionele buitenlandse verplaatsing op het programma, dit keer richting het zonnige Nürburgring, in het kader van de immer populaire World Series by Renault. Hoewel de Belgen, met kampioenschapsleider ‘MICH’ als auteur van de eerste pole, zich in de Eifel van hun beste kant wilden laten zien, bleek de internationale concurrentie van hoog niveau, met onder andere de Nederlander Menno Kuus, de Noor Stian Paulsen en de Portugees J.J. Magalhaes, die al van bij de eerste kwalificaties voorin te vinden waren.

Voor de start van de eerste manche had ‘MICH’ echter al afgerekend met Menno Kuus, die – net zoals François Verbist – dit weekend ook de 24 Uur van Zolder reed. De Nederlander zat vast in een file aan de ingang van het circuit en miste zo de start. ‘MICH’ koos meteen het hazenpad, maar van bij de eerste ronden was het duidelijk dat de jonge Stian Paulsen zich in zijn sas voelde op dit Duitse circuit dat hij zo goed kent. Gedurende zeven ronden bleef de Noor in het spoor van ‘MICH’, vooraleer een aanval te plaatsen en de leiding over te nemen. “Zijn wagen was iets sneller dan de mijne. Ik probeerde nog te reageren, maar er was niets aan te doen”, verklaarde de leider van kampioenschap, zondagochtend toch goed voor de zilveren medaille. De eerste winnaar van de dag was ondertussen licht euforisch… “In Francorchamps kon ik niet wachten, ging ik overhaast te werk en dat kostte me enkele goede resultaten”, legde Paulsen uit. “Hier was mijn wagen uitstekend afgesteld, heb ik gedurende enkele ronden de rijlijnen van ‘MICH’ bestudeerd en hem uiteindelijk ook gepasseerd. Ik ben uiterst blij met deze overwinning en ben niet van plan het daarbij te laten…”

Achter de twee tenoren vervolledigde François Verbist – die tussen de twee Clio-race heen en terug naar Zolder vloog – na een degelijke race de top 3…om zich dan op het podium te laten vervangen door vader René. “Sinds de start van het seizoen moet ik de kwalificaties alleen afwerken, ook hier bleek dat een probleem”, stelde François. “Ik heb geen teammaats die voor slipstream kunnen zorgen en dat betaal ik cash. Dat noopt me telkens tot het rijden van een lange inhaalrace.” Verbist bleef uiteindelijk net voor Guillaume Dumarey, die lange tijd de derde plaats had bezet. Dumarey pakte wel de punten van de tweede plaats bij de Juniors, na winnaar Paulsen. J.J. Magalhaes vervolledigde na een uiterst spectaculaire race de top-5, Ronnie Latinne, zesde algemeen, pakte de laatste podiumplaats bij de Juniors. Noteren we nog de moeilijke wedstrijden van de Zwitser Manuel Zumstein en de Duitser Manuel Metzger, die tijdens de eerste ronden deel uitmaakten van de kopgroep, maar nadien terugvielen. De Guest-rijder van dienst, journalist-rijder Benoit Galand, moest de strijd voortijdig staken nadat een kortsluiting de motor had doen stilvallen.

Om kwart voor vier mocht het peloton van de Renault Clio Cup Belgium opnieuw in actie treden, onder leiding van Stian Paulsen, die bij de start wat onzacht werd aangepakt door ‘MICH’. De Noor liet zich echter niet uit zijn lood slaan en behield de eerste plaats. Al snel sloeg het duo een kloof en hoewel het er even naar uitzag dat de kampioenschapsleider revanche zou kunnen nemen op de Noor, bleek niets minder waar. Erger nog, in de zevende ronde ging ‘MICH’ in een snelle rechtse in de fout, waardoor hij uiteindelijk pas als vierde finishte.

Makkelijke dubbele zege voor Stian Paulsen dus, duidelijk de man van het weekend, die uiteraard ook bij de Juniors de volle pot scoorde. Voor de tweede keer mocht de Noorse nationale hymne worden bovengehaald. “Vanaf ik helemaal alleen op kop lag, heb ik de wedstrijd gecontroleerd”, legde de jonge Noor uit. “Dit was mijn weekend, maar in de Clio Cup kan het snel veranderen. Geen kwestie dus van op mijn lauweren te rusten. Over twee weken in Zolder zal ik opnieuw hard moeten vechten om voorin mee te draaien…”

Net zoals in de eerste wedstrijd zette de tijdig uit België teruggekeerde François Verbist een indrukwekkende remonte neer en profiteerde van de spin van ‘MICH’ om de punten van de tweede plaats te veroveren. Hij ging de Zwitser Manuel Zumstein vooraf, aangenaam verrast door het niveau van de Belgische Clio Cup. “Bij ons rijden er een vijftiental auto’s”, stelde hij aan de voet van het podium. “Hier waren er bijna 25 en het algemene niveau is heel hoog. De eerste wedstrijd heb ik slecht ingedeeld, maar deze namiddag vielen alle blokjes op hun plaats. Ik ben heel blij met deze podiumplaats…”

‘MICH’ finishte net naast het podium, maar blijft wel comfortabel aan de leiding van het kampioenschap. Ronnie Latinne werd tweede Junior, ondanks wat duw- en trekwerk met Menno Kuus. De Duitser Manuel Metzger bleef net voor Guillaume Dumarey, die de schuld bij zichzelf legde… “De wagen was perfect, de rijder heel wat minder”, aldus de jonge wolf van Racing for Belgium. Dumarey pakte uiteindelijk toch een podiumplaats bij de Juniors.

J.J. Magalhaes hoorde bij de pechvogels van de dag. Hij kreeg een drive-through aangesmeerd voor een valse start, een straf die ook David De Saeger – al kleurloos tijdens de kwalificaties – aan de broek kreeg. Benoit Galand, die was uiteindelijk tevreden met een vijftiende plaats. “Ik had niet verwacht te winnen, maar ik moet toegeven dat het niveau hoger ligt dan ik had verwacht”, stelde de hoofdredacteur van Turbo Magazine. “Er zijn wat jonge wolven die heel erg snel zijn en ik moet toegeven dat het er in het peloton veel minder wild aan toe gaat dan tijdens de races die ik enkele jaren geleden in dezelfde promotiecup afwerkte. De moeite waard, zeker en vast.”

Uitslag Race 1
1. Stian Paulsen (N), 11 ronden in 26'34"071 2. "MICH", op 0"8 3. François Verbist, op 6"8 4. Guillaume Dumarey, op 8"6 5. J.J. Magalhaes (P), op 9"4 6. Ronnie Latinne, op 9"6 7. Manuel Zumstein (CH), op 10"2 8. David De Saeger, op 14"1 9. Willy Welles (NL), op 18"0 10. Olivier Meurens, op 19"1, etc.

Uitslag Race 2
1. Stian Paulsen (N), 11 ronden in 26'44"129 2. François Verbist, op 1"9 3. Manuel Zumstein (CH), op 4"5 4. "MICH", op 7"4 5. Ronnie Latinne, op 7"8 6. Manuel Metzger (D), op 12"2 7. Guillaume Dumarey, op 12"5 8. Steve Abold (D), op 14"2 9. Menno Kuus (NL), op 14"6 10. Laurent Culot, op 16"6, etc.

Kampioenschap
1. "MICH", 108 punten 2. François Verbist, 80 3. Guillaume Dumarey, 60 4. J.J. Magalhaes, 58 5. Stian Paulsen, 44 6. Ronnie Latinne, 28 7. Romain Troonbeeckx, 25 8. Philip Jacobs, 25 9. Menno Kuus, 23 10. Martin Lucas, 22, etc.

Junior-rangschikking
1. Guillaume Dumarey, 96 punten 2. Ronnie Latinne, 66 3. David De Saeger, 65 4. Stian Paulsen, 63 5. Nick Jones, 61 6. Tom Aerts, 51 7. Romain Troonbeeckx, 44.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS