Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Mooie strijd Clio Cup Belgium tijdens Truck GP

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 september 2008 13:10

ZOLDER - Amper twee weken na de herneming van de Clio Cup Belgium op de Duitse Nürburgring mochten de rijders het opnieuw tegen elkaar opnemen in Zolder, in het kader van de populaire Truck Grand Prix. Hoewel de twee races op zondag in zonnige omstandigheden werden verreden, waren de weersomstandigheden voor de kwalificaties op zaterdag heel wat wisselvalliger. Tijdens de eerste chronosessie werd nog een zekere logica gevolgd, met de pole voor François Verbist, voor ‘Mich’ en Guillaume Dumarey. Het tweede verdict, behaald op een opdrogende piste, bleek al iets exotischer, met de beste tijd voor junior Ronnie Latinne – zijn eerste pole uit zijn autosportcarrière – voor de verrassende Fransman Thierry Boetsch, de Portugees Magalhaes en de twee Belgen Verbist en Troonbeeckx. Ontgoocheling daarentegen voor ‘Mich’, pas achtste, Dumarey, veertiende, en Paulsen, vijftiende. Het beloofde wel mooie races…

Bij het doven van de lichten op zondagochtend verzilverde Verbist zijn pole positie, met in zijn spoor ‘Mich’ en Guillaume Dumarey en de spectaculaire Nederlander Menno Kuus en Noor Stian Paulsen. Deze laatste verzorgde na zijn dubbele overwinning op de Nürburgring het spektakel en kwam terug tot in het spoor van de top-3, vooraleer enkele kleine foutjes hem definitief veroordeelden tot een vierde plek, voor een groepje doordrammers bestaande uit Magalhaes, Kuus, Latinne en de Nederlandse gastrijder Bert Sanders.

Vooraan verwachtte Verbist zich aan aanvallen van het Racing For Belgium-duo, met Guillaume Dumarey ondertussen op de tweede plaats, voor ‘Mich’. De rijder van First Motorsport hield echter een hoog tempo aan en haalde het uiteindelijk met 3.3 seconden voorsprong op Dumarey, beste junior voor Paulsen en Latinne, terwijl ‘Mich’ zich moesten tevreden met het laagste podiumtrapje, echter ruim voldoende om de leidersplaats in de tussenstand van de Cup te behouden.

“In tegenstelling tot Francorchamps of de Ring zijn er op Zolder minder rechte lijnen waar de slipstream een grote rol speelt, zodat ik hier wel de pole kon veroveren”, stelde Verbist, nadat hij als eerste winnaar van de dag uit zijn bolide was gestapt. “Mich en Dumarey konden me gedurende de eerste paar ronden onder druk stellen, maar nadien was het een simpele opdracht. Ik neem een beetje punten terug op Mich, dat is toch iets. Nu wil ik proberen om van op de tweede startrij de dubbel te halen…”

Enkele truckraces later mocht het Clio-peloton opnieuw op weg, voor een tweede race die er heel wat minder voorspelbaar uitzag. Onmiddellijk was er vooraan in het veld wat licht contact te noteren, waardoor François Verbist er in slaagde Latinne en Boetsch te verrassen. De twee rijders van de eerste startrij hinderden elkaar in de eerste ronde en het was een andere jonge wolf, Romain Troonbeeckx, die zich in het spoor van Verbist kon nestelen, op de hielen gezeten door een sterke ‘Mich’, de Nederlander Kuus en Stian Paulsen, die van op de 15de plek op de grid al voor polesitter Ronnie Latinne was geraakt.

Al in de vierde ronde nam Paulsen Kuus te grazen, om iets na halverwege wedstrijd ‘Mich’ de eerste ereplaats te ontfutselen. De leider van het kampioenschap zou trouwens een moeilijke wedstrijd kennen, want uiteindelijk finishte hij pas als zevende. Voorin ging Paulsen steeds sneller, om uiteindelijk in het spoor van Verbist te geraken. “Tijdens de laatste ronden had ik ernstige problemen met een aandrijfas”, vertelde de First-rijder. “Paulsen kon terugkomen en ik besefte dat ik hem niet tot het eind het hoofd zou kunnen bieden. Ik ben al tevreden dat ik op het tweede podiumtrapje kon klimmen. Zeker met het oog op het kampioenschap.”

Voor Paulsen was het derde overwinning in twee weken tijd. “Vijftiende op de grid, zege aan het eind”, grijnsde de man die ook de zege bij de juniors binnenhaalde. “Het hele weekend lang heb ik met Verbist samengewerkt en ik besef dat hij niet helemaal tevreden is over het eindresultaat, maar ik ben voor alles een sportman die wil winnen. Bovendien kan ik nog steeds derde worden in de eindstand.”

Achter Paulsen en Verbist, de zwaargewichten van de Clio Cup in Zolder, deed Ronnie Latinne uiteindelijk nog een goede zaak door een moeilijk gestarte wedstrijd op de derde plaats te beëindigen. Mooie prestaties ook voor de Nederlander Bert Sanders, die een schitterend wedstrijdslot neerzette en zo voor David De Saeger, derde junior, bleef. Deze laatste zette na gemiste kwalificaties enkele mooie races neer. Guillaume Dumarey en ‘Mich’, reguliere bezoekers van het podium, moesten zich met een bescheiden zesde en zevende plaats tevreden stellen, hoewel ze zich uit de naad hebben gereden.

In de tussenstand van de Clio Cup Belgium doet François Verbist voor de finale tijdens het Racing Festival in Francorchamps (4-5 oktober) de beste zaak, door tot op 15 punten van leider ‘Mich’ terug te keren. Deze laatste blijft echter de grote favoriet voor de titel 2008. Bij de juniors houdt Guillaume Dumarey aan de vooravond van de laatste confrontatie in de Ardennen het voortouw.

Uitslag Race 1

1. François Verbist, 15 ronden in 27'17"657 2. Guillaume Dumarey (Junior), op 3"3 3. "Mich" (MC), op 7"8 4. Stian Paulsen (N, Junior), op 8"1 5. Menno Kuus (NL), op 10"6 6. J.J. Magalhaes (P), op 12"0 7. Ronnie Latinne (Junior), op 12"3 8. Bert Sanders (NL, Guest), op 12"7 9. David De Saeger (Junior), op 15"6 10. Thierry Boetsch (F), op 15"8, etc.

Uitslag Race 2

1. Stian Paulsen (N, Junior), 15 tours en 27'27"245 2. François Verbist, op 0"6 3. Ronnie Latinne (Junior), op 8"0 4. Bert Sanders (NL, Guest), op 9"2 5. David De Saeger (Junior), op 9"7 6. Guillaume Dumarey (Junior), op 9"7 7. "Mich" (MC), op 12"7 8. Romain Troonbeeckx (Junior), op 13"1 9. Thierry Boetsch (F), op 16"6 10. Nick Jones (GB, Junior), op 29"9, etc.

Stand Clio Cup Belgium:

1. "Mich", 123 punten 2. François Verbist, 108 3. Guillaume Dumarey, 78 4. S. Paulsen, 68 pts 5. J.J. Magalhaes, 63 6. Ronnie Latinne, 43 7. David De Saeger, 30 8. Romain Troonbeeckx, 29, etc.

Stand Juniors:

1. Guillaume Dumarey, 119 punten 2. Stian Paulsen, 90 3. Ronnie Latinne, 88 4. David De Saeger, 83 5. Nick Jones, 69 6. Tom Aerts, 57 7. Romain Troonbeeckx, 55.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS