Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Nicolas Métairie en François Verbist met de vlam in de pijp

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 14 september 2009 20:25

Drie weken na de hervatting van de Renault Sport Clio Cup Belgium, in het voorprogramma van de 24 Uur van Zolder, trok de karavaan ook dit weekend richting Limburg, voor twee races in het voorprogramma van de immer spectaculaire en populaire Truck Grand Prix. Hoewel het peloton niet meteen uitblonk qua kwantiteit vielen er toch heel wat interessante zaken te noteren, zoals de terugkeer van de Noor Stian Paulsen (ziek tijdens de vorige meeting) en de titelstrijd tussen François Verbist en de Nederlander Robert van den Berg.

Precies die van den Berg veroverde de beste startplaats voor de eerste race, waarbij hij na het doven van de lichten Paulsen en Verbist in zijn spoor meenam. Die twee raakten elkaar in de eerste remzone, net zoals de Zwitser Joakim Lambotte. De hele eerste race zou trouwens gekleurd worden door heel wat verrassende wendingen en veel spektakel, met een schuiver van Paulsen in de eerste linkse in de aanvangsfase, een onvrijwillige aanvaring van dezelfde Noor met Lambotte iets over halfweg en vooral het contact tussen François Verbist en Robert van den Berg, de twee tenoren van het kampioenschap, in de haarspeld! Het verplichtte de Belg meteen de strijd te staken, terwijl van den Berg een stop & go van een minuut aan de broek kreeg.


Zo kwam Romain Troonbeeckx uiteindelijk aan de leiding, en leek hij zich op te maken voor een eerste zege algemeen… tot hij de Villeneuve-chicane afsneed en een tijdstraf van 30 seconden opliep.

Meer had de Fransman Nicolas Métairie niet nodig. De rijder van Thierry Boutsen Energy Racing veroverde zijn eerste overwinning, voor de Nederlanders Stephan Polderman en Menno Kuus, die op het podium een waar feestje bouwden. “Eens ik tweede lag verkoos ik op zeker te spelen”, stelde Métairie. “Troonbeeckx haalde voordeel uit het afsnijden van de chicane en liep zo een tijdstraf op. Jammer voor hem, maar ik ben heel blij met mijn eerste zege!” Métairie haalde het ook bij de Juniors, voor Troonbeeckx, uiteindelijk als zevende algemeen gefinisht, en gastrijder Nick Mertens.

Na de wedstrijd besloot de wedstrijdleiding na het raadplegen van meerdere rijders om de Noor Stian Paulsen uit te sluiten voor de volgende meeting, volgende week op de Nürburgring. De Noor had na de aanrijding met Lambotte een agressief en antisportief rijgedrag tentoon gespreid.

Om 14u35 stonden de bolides opnieuw op de startgrid, met François Verbist op pole voor Stian Paulsen, Robert van den Berg, Nicolas Métairie en Stephan Polderman. Deze keer verliep het wat rustiger en snel kon een kwartet bestaande uit Verbist, van den Berg, Troonbeeckx en Paulsen zich van de meute afscheiden. Niemand kon François Verbist van een nieuwe zege afhouden, terwijl achter hem van den Berg en Troonbeeckx elkaar voortdurend in de haren zaten, zonder dat de rangorde veranderde.


Pech evenwel voor Stian Paulsen, die zich in de laatste ronde verslikte in de haarspeld, waardoor hij terugviel naar de zesde stek, achter de Nederlander Stephan Polderman en de Fransman Nicolas Métairie.

Bij de Juniors haalde Troonbeeckx het voor Nicolas Métairie en Nick Mertens.

Ondanks een moeilijke eerste wedstrijd doet François Verbist in het kampioenschap opnieuw een goede zaak: hij telt nu 79 punten, tegen 66 voor van den Berg, 48 voor Troonbeeckx en 40 voor Métairie.

Volgende afspraak van de Renault Sport Clio Cup Belgium is al volgende week, in het kader van de prestigieuze en heel populaire World Series by Renault-meeting op de Nürburgring.

Race 1

1. Nicolas Métairie (F), 15 ronden in 27’42’’392
2. Stephan Polderman (NL), op 3’’5
3. Menno Kuus (NL), op 4’’3
4. Manuel Metzger (D), op 7’’7
5. Gilles Debrus, op 13’’5
6. Laurent Richard (F, Guest), op 20’’5, etc.

Race 2

1. François Verbist, 15 ronden in 27’34’’441
2. Robert van den Berg (NL), op 0’’6
3. Romain Troonbeeckx, op 0’’9
4. Stephan Polderman (NL), op 4’’4
5. Nicolas Métairie (F), op 4’’8
6. Stian Paulsen (N), op 7’’6, etc.

Kampioenschap

1..François Verbist, 79 punten
2. Robert van den Berg, 66 ptn
3. Romain Troonbeeckx, 48 ptn
4. Nicolas Métairie, 40 ptn
5. Joakim Lambotte, 39 ptn, etc.

Junior Clio Cup
1..Romain Troonbeeckx, 96 punten
2. Nicolas Métairie, 82 ptn
3. David De Saeger, 74 ptn, etc.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS