Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Peloton van Renault Clio Cup naar de Nürburgring

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 september 2009 13:40

Minder dan een week na twee heel bewogen wedstrijden in het kader van de Truck Grand Prix te Zolder trekt het peloton van de Renault Sport Clio Cup Belgium richting de Nürburging, om er de vele toeschouwers van de World Series by Renault-meeting spektakel van de bovenste plank te bieden. Voor zijn jaarlijkse buitenlandse uitstap mogen de rijders van de Belgische cup dus in actie treden op het prestigieuze circuit waar een paar weken geleden ook de Grote Prijs van Duitsland F1 werd verreden.

De Franse constructeur biedt er een uniek evenement aan en vele tienduizenden toeschouwers kunnen er Renault F1-demo’s, wedstrijden van de Formule Renault 3.5 en de Mégane Trophy aanschouwen, maar ook de Belgische en Italiaanse Clio Cup, die samen een onuitgegeven peloton van meer dan veertig wagens zullen vormen. Iedereen rijdt immers samen, allemaal met dezelfde Michelin-banden, maar aan het eind worden er uiteraard aparte rangschikkingen opgemaakt en zijn er ook aparte podiumceremonies.

Omdat de jonge Luikenaar Bertrand Baguette, ex-winnaar van de Belgische Formule Renault 1.6, zondag om de titel strijdt in de topcategorie van de World Series zullen er allicht ook heel wat Belgische fans richting Ring trekken, temeer omdat het circuit op slechts een honderdtal kilometer van onze grens ligt.

Zo kunnen ze op zondag, om 10u05 en 16u50, ook door de twee immer spectaculaire Clio-wedstrijden worden onderhouden. Organisator Track on Time en de wedstrijdleiding zullen er zoals steeds nauw op toekijken dat alles volgens de regels van het spel en in alle sportiviteit verloopt.

Zo werd de Noor Stian Paulsen, regerend Junior-kampioen en bij het begin van het seizoen een van de kandidaten voor de algemene titel, door het college van commissarissen van RACB Sport voor deze meeting geschorst. Paulsen gedroeg zich in Zolder tegenover de Zwitser Lambotte immers agressief en antisportief.

Hoewel wiskundig nog alles mogelijk is, zou de titelstrijd 2009 zich logischerwijs moeten beperken tot een duel tussen regerend kampioen François Verbist en de Nederlander Robert van den Berg. De voormalige Nederlandse kampioen, en één van de sterren van de Europese kampioenschappen van de specialiteit, probeert zo goed en zo kwaad mogelijk in de buurt van onze landgenoot te blijven en doet dat met slechts 13 punten achterstand (met nog 68 punten te verdienen) meer dan verdienstelijk. Van den Berg rekent er dan ook op dat hij nog voor de finale in Francorchamps, over iets meer dan twee weken, naast Verbist kan komen in de tussenstand.

Voor de rol van scherprechter in dit duel zijn er heel wat kandidaten. Zoals we vorige zondag in Zolder konden vaststellen zijn naast rijders als Lambotte, Polderman of Kuus ook de kandidaten voor de Junior-titel capabel om zich in de strijd om de algemene zege te mengen. Dat was reeds het geval voor de Fransman Nicolas Métairie en ook Romain Troonbeeckx had afgelopen al een overwinning op zak kunnen steken, indien hij geen straftijd voor het afsnijden van een chicane had opgelopen. Troonbeeckx leidt met 96 punten wel nog het jongerenklassement, Métairie (82 punten) en David De Saeger (74) zitten hem op de hielen. Deze laatste, afwezig in Zolder, hoopt nu evenwel toch het kampioenschap te kunnen afronden.

Kampioenschap na Zolder
1.François Verbist, 79 punten 2. Robert van den Berg, 66 ptn 3. Romain Troonbeeckx, 48 ptn 4. Nicolas Métairie, 40 ptn 5. Joakim Lambotte, 39 ptn, etc.

Junior Clio Cup na Zolder
1.Romain Troonbeeckx, 96 punten 2. Nicolas Métairie, 82 ptn 3. David De Saeger, 74 ptn, etc.

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS