Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Verbist wint tot twee keer toe de race in laatste ronde!

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 4 mei 2009 14:42

SPA-FRANCORCHAMPS - Net zoals vorig jaar droeg de Renault Sport Clio Cup Belgium bij aan het grote spektakel van de World Series-meeting in Francorchamps, door de tienduizenden toeschouwers twee felbetwiste races aan te bieden.

Op zaterdag was het (na het late forfait van Marc-Antoine Colas) een peloton van achttien wagens dat bij de start van de eerste race van het seizoen de Raidillon bestormde. David De Saeger, derde in Combes, werd het eerste slachtoffer van het seizoen, toen hij achterstevoren werd geduwd. Hij moest als laatste opnieuw vertrekken, maar finishte uiteindelijk nog mooi negende.

Vier bochten verder was het de Portugees JJ Magalhaes die door Paulsen werd geduwd, een overtreding waarvoor de Noor een drive-through aan de broek kreeg gesmeerd. Die eerste aanrijdingen waren in het voordeel van François Verbist en de Nederlander Robert van den Berg, die een kloofje wisten te slaan. In de derde ronde viel laatstgenoemde de kampioen van 2008 aan, en veroverde in de bocht van Bruxelles de leiding. De polesitter had echter zijn laatste woord nog niet gesproken. Door op de limiet van het circuit te rijden (en soms erover, wat hem een waarschuwing kostte) bleef Verbist aan de achterbumper van de Europese specialist van de Cup gekleefd. In de achtste ronde kon Verbist van een halve schuiver van zijn tegenstander profiteren om in de chicane opnieuw de leiding te nemen. Een ronde later kwam het echter tot een contact tussen Verbist en de verbazende Zwitser Joakim Lambotte in diezelfde chicane, waardoor de Nederlandse vdB opnieuw de leiding in handen nam.

Bij de start van de laatste ronde zaten vier Clio’s nog altijd wiel aan wiel. Van den Berg, Verbist en Sougnez kwamen met drie tegelijk in de laatste remzone aan Combes en het was de rijder van Verbist Racing die deze mano-a-mano won. Het leverde hem zijn eerste overwinning op, twee tienden voor de sterke Robert van den Berg en acht tienden voor een indrukwekkend Ludovic Sougnez, sterk teruggekomen vanop de veertiende plaats en beste Junior.

Volgden de Zwitser Lambotte, de ervaren Magalhaes en de jonge Romain Troonbeeckx, tweede Junior, voor teammaat David De Saeger.

Op zondag konden dezelfde rijders eenzelfde surrealistische show opvoeren, tot groot enthousiasme van het publiek dat in groten getale aanwezig was gebleven om autosport in zijn puurste vorm te aanschouwen.

De jonge David De Saeger stond voor de eerste keer in zijn jonge carrière op pole, maar ging al bij de eerste doortocht van Combes achterstevoren toen hij probeerde François Verbist, nochtans pas als vijfde vertrokken, achter zich te houden. Van den Berg, Paulsen en Sougnez profiteerden van de fout om in het spoor van de leider te blijven. De ‘Petter Solberg’ van de Clio Cup groeide boven zichzelf en viel eerst van den Berg aan de chicane aan (in de tweede ronde), om een ronde later voorbij Verbist te gaan. De Noor kon echt niet lang genieten van deze eerste plaats. In Combes ging Verbist opnieuw voorbij Paulsen, die nog een plek verloor aan een aanvallende Sougnez.
“In de dubbele linkse kreeg ik dan een tik van Paulsen”, zei Sougnez achteraf. “Ik kon de wagen onder controle houden en we reden met drie naast elkaar richting pifpaf.”

Met Paulsen gesandwiched tussen van den Berg en Sougnez, was het deze laatste die uiteindelijk aan het langste eind trok.
Beter nog, de ex-FR 1.6-rijder kon drie ronden later in Combes de leiding van François Verbist overnemen, een ronde later ging ook Paulsen aan de kampioen voorbij.

De zege zou dus opnieuw worden beslist in de laatste ronde, in een duel tussen Ludovic Sougnez en Stian Paulsen. Maar door alles op alles te zetten in de rechtse voor Blanchimont schoof de Noor samen met Sougnez in de grindbak. Verbist bedankte beleefd en pakte zo zijn tweede overwinning van het weekeinde.

Sougnez kon nog een tweede plaats uit het vuur slepen, voor de Nederlander Menno Kuus, die op twee ronden van het eind kon profiteren van een aanrijding tussen van den Berg, Lambotte en Troonbeeckx (toch nog vierde) om op het junior-podium te klimmen, ondanks een uitstap in de eerste ronde.

De Portugees Magalhaes vervolledigde de topvijf, terwijl Paulsen door zijn eigen met een lekke band naar een vijftiende plek strompelde.
Leve de volgende races van de Clio Cup dus, die op 6 juni in het voorprogramma van de 12 uur van Spa worden verreden.

Race 1: 1. Verbist 10 ronden in 28.09.022; 2. van den Berg (Ned) op 0.248; 3. Sougnez op 0.884; 4. Lambotte (Zwi) op 1.386; 5. Magalhaes (Por) op 5.495; 6. Troonbeeckx op 7.041; 7. Kuus (Ned) op 11.241; 8. Metzger (Dui) op 11.539; 9. De Saeger op 12.353; 10. Imbert (Fra) op 13.033

Race 2: 1. Verbist 10 ronden in 28.02.967; 2. Sougnez op 4.956; 3. Kuus (Ned) op 7.449; 4. Troonbeeckx op 8.795; 5. Magalhaes (Por) op 9.115; 6. Imbert (Fra) op 9.415; 7. van den Berg (Ned) op 9.543; 8. Metzger (Dui) op 10.070; 9. De Saeger op 10.201; 10. Lucas op 10.532

Kampioenschap: 1. Verbist 31; 2. Sougnez 22; 3. van den Berg (Ned) 16; 4. Kuus (Ned) 14; 5. Troonbeeckx 13; Magalhaes (Por) 12.

(Renault Sport)

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS