Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Heydens en Verbist winnen spannende Renault Clio races

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 23 juni 2008 13:04

Voor de start van de eerste van twee races van de Renault Sport Clio Cup in het voorprogramma van de 12 uur van Spa bleek de bandenkeuze voor kopbrekens te zorgen. De piste was immers nog redelijk nat. De meest ervaren rijders van Racing for Belgium, samen op de eerste twee rijen van de grid, kozen voor slicks, net zoals Verbist, Magalhaes of nog de Noor Paulsen. Verderop kozen de jonge wolven van Delahaye Racing Team op zeker te spelen en ze lieten regenbanden monteren.

Verbist wint

Al bij de rollende start kwam de ongelukkige Jacobs in contact met de Noor Paulsen en ging achterstevoren op de Raidillon. Hij kon als laatste opnieuw vertrekken. Vooraan kon ‘MICH’ de eerste positie behouden. Hij ging David De Saeger vooraf, die door zijn regenbanden van de vijfde naar de tweede plaats kon klimmen. In zijn spoor volgde ploegmaat Ronnie Latinne. Romain Troonbeeckx, achteraan gestart na een fout tijdens de kwalificaties, moest in de tweede ronde de strijd staken, een ronde later gevolgd door een iets te onstuimige Paulsen.

Dumarrey voorbij MICH

Ondanks zijn regenbanden kon jonge wolf David De Saeger vooraan de verstandig rijdende ‘MICH’ niet passeren. Vanaf de derde ronde bleek de rijlijn bovendien snel op te drogen, zodat de rijders met slicks sneller begonnen te draaien dan de jongens met regenbanden. Zo kon ‘MICH’ makkelijk naar zijn vierde overwinning van het seizoen rijden, voor de oprukkende Portugees Magalhaes, Guillaume Dumarey (beste Junior) en François Verbist, die in de laatste ronde voorbij de jonge Marc-Antoine Colas ging en zo de vierde plaats veroverde. Volgden de Nederlander Kuus en… Philip Jacobs, teruggekeerd van de 23ste naar de 7de plaats, net voor David De Saeger, wiens banden het totaal begeven hadden. Latinne kreeg nog een drive through omdat hij met de vier wielen naast de piste ging en werd uiteindelijk achttiende, vijf plaatsen achter journalist en guestrijder Xavier Daffe.

Verbist leidt

Voor de tweede race was de zon op de afspraak en dus werd de start op een droge piste gegeven. Bij de start behoudt ‘MICH’ de eerste plaats, voor Verbist, Dumarey, Kuus, Magalhaes, Jacobs en De Saeger. De Belgen hadden hun eerste ronde nog niet afgewerkt toen de wedstrijd werd geneutraliseerd, na een zware crash van de Zwitser Verly (rijdend in de Zwitserse Clio Cup) bij het uitkomen van de dubbele linkse. Gelukkig meer schrik dan erg en eens het wrak was ontruimd kon de wedstrijd na vijf ronden opnieuw op gang worden getrokken. Op dat moment valt de jonge Verbist in Combes de leider aan en op een zuivere manier neemt hij de leiding over. ‘MICH’ verliest in de voorlaatste ronde nog een plaats ten voordele van ploegmaat Guillaume Dumarey (opnieuw de beste Junior). François Verbist pakt dus voor de tweede keer dit seizoen de zege, anderhalve seconde voor het pelotonnetje Racing for Belgium-rijders, met in volgorde Dumarey-Heydens-Jacobs, tegen dewelke de Nederlander Kuus en de Portugees Magalhaes niets vermochten.

kamikaze actie van Nick Jones

David De Saeger, even vierde na een mooie strijd met Philip Jacobs, valt na een oververhitte motor terug naar de elfde plaats. Ook ploegmaat Ronnie Latinne heeft pech en moet na contract met de Brit Jones naar de kant.

Noteren we nog de mooie vijfde en achtste plaats van onze landgenoot Laurent Culot in de races voor het Zwitsers kampioenschap, waar de dagzeges naar Manuel Zumstein en Daniel Hadorn gingen

Race 1: 1. ‘MICH’, 10 ronden in 29.13.121 ; 2. Magalhaes (Por) op 4.586 ; 3. G. Dumarey op 4.805 ; 4. Verbist op 5.868 ; 5. Colas op 6.556 ; 6. Kuus (Ned) op 13.762 ; 7. Jacobs op 14.026 ; 8. D. De Saeger op 33.323 ; 9. Jones (GB) op 47.804 ; 10. Lucas op 51.668
Race 2: 1. Verbist, 10 ronden; 2. Dumarey op 1.555; 3. ‘MICH’ op 1.833; 4. Jacobs op 2.274; 5. Kuus (Ned) op 3.239; 6. Magalhaes (Por) op 4.846; 7. Meurens op 12.376; 8. Jones op 13.419; 9. Lucas op 14.564; 10. Richard op 15.328
Kampioenschap: 1. MICH 85 ; 2. Verbist 58 ; 3. Magalhaes (Por) 52 ; 4. Dumarey 46 ; 5. Troonbeeckx et Jacobs 25
Junior Kampioenschap: 1. Dumarey 74; 2. De Saeger 52; 3. Jones (GB) 50

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS