Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Renault voor en tijdens 12u Spa

Uitgegeven door Gregory Eyckmans • 18 juni 2008 15:25

Zeven weken na de schitterende en spectaculaire races in het kader van de World Series by Renault staan de rijders van de Renault Sport Clio Cup Belgium zaterdag opnieuw aan de start in Francorchamps. Op het programma staan twee races van dertig minuten (om 9u50 en 12u45), in het voorprogramma van de 12 uur van Spa, topper op de BTCS-kalender.

Het publiek zal er opnieuw gratis (kaarten te downloaden op www.btcseries.be) kunnen genieten van twee gespierde confrontaties, temeer omdat het peloton van de kleine, furieuze bolides deze keer meer dan veertig wagens sterk zal zijn.

De sneltrein geleid door onze landgenoten MICH (leider in de tussenstand), Philip Jacobs, de jonge wolven David De Saeger, Guillaume Dumarey, Ronnie Latinne, François Verbist, Romain Troonbeeckx, Martin Lucas, de ervaren Portugese aanvaller Magalhaes of nog de indrukwekkende Nederlandse midvoor Menno Kuus krijgt immers een vijftiental Zwitserse wagonnetjes extra.

Er zullen twee vliegende starts gegeven worden, waarbij de Zwitsers één minuut na de Belgen worden losgelaten. Aangevoerd door de zevenvoudige en regerende Zwitserse kampioen David Hadorn vinden we in dat Zwitserse peloton naast het Gruyère Racing Team (echt waar!) ook een ex-Clio Cup Belgium- racer, namelijk Laurent Culot.
Omdat hij na zijn ongeval tijdens de Belgian Races Kick Off verstek moest geven voor de World Series besliste de jonge Belg over te schakelen naar het Zwitserse Clio-kampioenschap, dat op zijn originele kalender onder andere ook twee klimkoersen staan heeft. Deze Belgische etappe, met de bestijging van de Raidillon en de klim naar Combes, zou voor Culot echter vertrouwd terrein moeten zijn…

Hoewel we al watertanden bij de gedachte twee sportieve races van het Clio-peloton gepresenteerd te krijgen (een peloton bestaande uit negen nationaliteiten, met onder andere journalist Xavier Daffe in de guest-car), kijken we ook uit naar de komst van het Zwitsers kampioenschap Formula Renault 2.0.

Ook die titelstrijd heeft een internationaal karakter, want bij het dertigtal rijders zijn een tiental landen vertegenwoordigd, met uiteraard een stevig Zwitsers contingent, maar ook Italianen, Fransen, Hongaren, Polen, Nederlanders, een Duitser, een Spanjaard en… een Belg. De kranige veertiger Eddy Roosens, gedurende vijf jaar trouw op post in het Belgisch kampioenschap Formula Renault 1.6, heeft inderdaad een stapje hoger op de ladder gezet. Zijn kennis van het Ardense circuit moet in zijn voordeel spelen.

Na de uitgebreide proloog bestaande uit vier races van Renault promo-formules kunnen de fans van het Franse merk gedurende een half etmaal ook nog de zestal ingeschreven Clio’s aanmoedigen, maar ook de enige Renault Mégane Trophy Endurance van de 12 uur van Spa (start om 14u30). De rode silhouette van Delahaye Racing Team, winnaar in 2007, zal proberen zijn titel te verdedigen met aan het stuur de immer strijdvaardige Fred Bouvy, ex-rallyrijder (met een Clio!) David Loix en… Vanina Ickx. Zes dagen na haar uitstekende prestatie in de 24 uur van Le Mans wil de jongste dochter van Jacky Ickx graag in de voetsporen van haar vader treden, want de man wist alle grote uithoudingswedstrijden op Francorchamps op zijn naam te schrijven. Een zege voor Vanina zou een grote première zijn…

(Renault Sport)

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS