Autosport BE • Belgische Renault Clio Cup

Nat en spectaculair debuut Renault Sport Clio Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 april 2008 16:22

De eerste meeting van 2008 voor de Renault Sport Clio Cup werd verreden op het Circuit van Zolder. Met maar liefst 25 Renault bolides aan het vertrek begon het spektakel. Dat was de eerste ronden flink glibberen op de natte piste.

Na twee opwarmronden werd de meute los gelaten en bij het doven van de rode lichten misten de twee rijders op de eerste startrij, Michel Heydens en Philip Jacobs, hun start volledig, waardoor de Portugees Magalhaes als leider door de eerste linkse ging, voor superstarter François Verbist en David De Saeger. Deze laatste gaat in de Bianchi echter al door de grindbak.

De kop van het Clio veld

Magalhaes waande zich in de eerste linkse even een rallykampioen, maar zijn spectaculaire rijstijl was niet de snelste en hij verloor in de tweede ronde al de leiding. Verbist werd even verrast en ingehaald door de twee witte Clio’s van Racing for Belgium, die elkaar in de haarspeld echter in moeilijkheden brachten. Jacobs verloor alle kansen op de zege, maar Michel Heydens kon de race vanaf de zevende plaats hervatten. Gastrijder Koen Wauters had zich mooi weten te kwalificeren, maar een foutje in de Jacky Ickx-bocht deed hem tot de 20ste stek terugvallen. In de vijfde ronde sloeg François Verbist een kloofje naar JJ Magalhaes en de verbazende Romain Troonbeeckx, beste Junior.

Heydens snel onderweg

Heydens bleef wel de snelste op de baan, schoof ten nadele van Martin Lucas naar de vierde plaats, voordat de rode vlag werd getoond na een crash van de Fransman Thierry Boetsch in de Villeneuve-chicane. Een twintigtal minuten later werd het veld met een rollende start opnieuw op gang gevlagd.

Snel en powerfull; Renault Clio

De buitenlanders Magalhaes en Kuus, respectievelijk tweede en vijfde, kregen per abuis een drive-through aangesmeerd wegens het vermeend anticiperen van de start. Zo kon François Verbist nog relatief makkelijk naar een eerste zege rijden.

De snelle Junior Troonbeeckx met de lekkere RaceXpress babes

Achter hem woedde een mooie strijd en nadat ze elk een klein foutje maakten pakte de uitstekende Romain Troonbeeckx, beste Junior, de eerste ereplaats voor Michel Heydens, eerste in de gentlemen-categorie. Volgen Martin Lucas, gastrijder Laurent Culot (na twee keer naast de baan te zijn beland) en Patrick Perrin, zoals steeds voorin te vinden als er in moeilijke weersomstandigheden moet worden gereden. Koen Wauters, als vijfde vertrokken, wist zich na zijn foutje (en bijhorende doortocht door de pitlane) terug te vechten tot net buiten de toptien.

Race 2

Gedoceerd glibberen op de piste

Michel Heydens, opnieuw op pole, miste ook bij de tweede wedstrijd zijn start, waarvan ploegmaat Guillaume Dumarey (die tijdens de kwalificaties precies dezelfde tijd had neergezet) kon profiteren om even de leiding te nemen. Het was echter de derde rijder van Racing for Belgium, Philip Jacobs, die de eerste ronde als leider afsloot, voor Dumarey, Heydens, Troonbeeckx en Magalhaes. François Verbist, als laatste vertrokken nadat zijn wagen bij de tweede kwalificaties niet aan het verplichte gewicht geraakte, lag ondertussen al tiende.
In de tweede ronde, met Heydens ondertussen voor Dumarey, kwam de Safety Car voorrijden na een aanrijding tussen Laurent Culot en Ronnie Latinne in de Bianchi-bocht. Koen Wauters had op dat moment de strijd al gestaakt.


Menno Kuus

Na drie ronden neutralisatie kreeg het veld opnieuw vrij baan, nog steeds onder leiding van de drie witte Clio’s. Na een moment van rust trok Heydens opnieuw ten aanval en in de elfde ronde ging hij voorbij aan Jacobs, richting zege. Guillaume Dumarey verloor een potentiële podiumplaats na een schuiver in de eerste linkse. François Verbist wist zijn schitterende inhaalrace af te sluiten met de derde plaats, door in de voorlaatste ronde Romain Troonbeeckx (opnieuw beste Junior) te passeren. De topzeven werd vervolledigd door Guillaume Dumarey, de Portugees Magalhaes en de Fransman Perrin.

Clio spektakel

Na een eerste meeting vol leuke verrassingen mogen Michel Heydens en François Verbist tevreden naar huis, met elk een overwinning en een gelijk aantal punten. Achter het leidende duo is het peloton podiumkandidaten echter groter dan verwacht, met onder andere Jacobs, maar ook de jongeren Dumarey, Troonbeeckx, De Saeger, Lucas en Magalhaes.

Race 1: 1. Verbist, 8 ronden in 20.52.592; 2. Troonbeeckx op 2.710 (1ste Junior); 3. Heydens op 4.111 (1ste Gentleman); 4. Lucas op 12.095; 5. Culot op 12.565 (1ste Guest); 6. Perrin (Fra) op 19.437; 7. G. Dumarey op 25.204; 8. Jacobs op 26.329; 9. Paulsen (Noo) op 28.961; 10. Magalhaes (Por) op 31.198; 11. K. Wauters op 31.506

Race 2: 1. Heydens, 15 ronden; 2. Jacobs op 1.440; 3. Verbist op 5.964; 4. Troonbeeckx op 9.389 (1ste Junior); 5. G. Dumarey op 10.274; 6. Magalhaes (Por) op 13.563; 7. Perrin (Fra) op 25.529; 8. Kuus (Ned) op 27.936; 9. Lucas op 35.940; 10. D. De Saeger op 38.368

Tussenklassement Renault Clio Sport Cup

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS