Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Tijmen van der Helm naar sterke zesde plaats en beste Nederlander tijdens 24 uur van Daytona

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 januari 2024 21:09

DAYTONA - Tijmen van der Helm is zondag knap als zesde geëindigd tijdens de 24 uur van Daytona in het IMSA-kampioenschap. De vrijdag twintig jaar geworden autocoureur uit Den Hoorn kende een nagenoeg probleemloze race met zijn teamgenoten van JDC-Miller Motorsports. Een gebrek aan topsnelheid van de Porsche 963 Hypercar voorkwam een betere klassering.

Tijmen van der Helm 24U Daytona

“We hebben alles heel gehouden, dus dat is goed. We hebben ook geen echte problemen gehad”, blikte een redelijk tevreden Tijmen terug. “Al begon in de laatste twee uur de deur van de auto open te schieten. Daardoor moesten we op een gegeven moment wel binnenkomen. Maar na de reparatie ging de deur nog een keer open tijdens het rijden. Daardoor liepen we uiteindelijk twee rondes achterstand op. Tot dat moment reden we in de leidende ronde. Anders hadden we misschien vijfde kunnen worden.”

Dat Tijmen en zijn drie teamgenoten zolang meekonden met onder andere de Cadillacs, was veelbelovend voor de rest van het seizoen in de GPT-koningsklasse. “Ik denk dat we een goede pace hadden. We hadden alleen een beetje problemen met de topsnelheid op het rechte stuk. Dan is het lastig om in te halen. Als je al inhaalde werd je op hert rechte stuk teruggepakt.”

Daarnaast verloor de auto op een gegeven moment wat downforce. Tijmen: “We moeten debris op de baan hebben geraakt, denk ik. Daar kun je niet veel aan doen. Het hoort erbij in zo’n lange race. Daardoor hadden we moeite om de rest te kunnen aanvallen. Maar in de race ging verder niks fout. We hebben niemand geraakt, niemand heeft ons geraakt en alle vier hebben we de auto op de baan gehouden. Alles verliep volgens plan. Dat gebeurt niet vaak.”

En dus kon de beloftevolle coureur met een goed gevoel vooruitblikken op zijn volgende race in het IMSA-kampioenschap. Dat is de twaalf uur van Sebring, medio maart. “We hebben echt stappen gemaakt. Nu doorpakken voor Sebring zodat we er daar vooraan bij kunnen zitten. We zijn al een stuk verder dan vorig jaar.”

Wel is er nog genoeg te doen, besefte de snelle Zuid-Hollander. “In de race moeten we het gat met de auto’s voor ons dichten. Als we wat pace kunnen pakken in de kwalificatie en de race moeten we er goed bij kunnen zitten om podiums te pakken.”

Tijmen van der Helm Porsche

In februari is Tijmen al op het circuit in Florida te vinden voor een tweedaagse test. “We hebben dit seizoen wat meer tijd om te testen dan vorig jaar. Hopelijk hebben we er dit jaar profijt van.” Hij bewaart alvast goede herinneringen aan de roemruchte race.

Vorig jaar reed Tijmen er nog in de LMP3-klasse. Destijds eindigde hij op het podium. Dat hoopt hij deze keer uiteraard weer te doen, maar dan in de superieure GPT-klasse. Hij had er alvast goede hoop op. “Ik denk dat een podiumplaats erin zit. Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS