Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Renger van der Zande over de beruchte inhaalactie in de Corkscrew: "Het heeft me op de kaart gezet in Amerika"

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 mei 2024 13:33

Renger van der Zande maakt zich op voor de volgende IMSA-race samen met voormalig F1-coureur Bourdais. Het duo won in 2023 de IMSA WeatherTech SportsCar Championship-race op WeatherTech Raceway Laguna Seca in de nr. 01 Cadillac V-Series.R. De snelle coureurs gaan de 2-uur en 40-minuten durende race in met het momentum van de mooie zege van 20 april jongstleden in Long Beach. Nu ligt de focus op Laguna Seca met de beruchte 'Corkscrew', het circuit waar Van der Zande zich als een vis in het water voelt.

Renger van der Zande


Wat is er zo bijzonder aan Laguna Seca dat je het er zo goed doet en wat vind je er zo leuk aan?
Renger van der Zande: “Ik denk dat de hele lay-out lastig is. Er zijn zoveel bochten met de hoogtes. De Corkscrew is een van de beroemdste bochten ter wereld. Ik heb daar mijn momenten gehad, ik reed bijvoorbeeld in LMPC en toen hadden ze open stuurwielen. Door de hoogteverandering in die bocht gingen de veiligheidsgordels en alles elke ronde de lucht in. Mijn gordels hadden bovenaan een lus en de lus kwam rond het stuurwiel zodat ik niet meer naar rechts kon draaien en ik spinde. Dat laat zien hoeveel hoogteverschil er in die bocht is en ik denk dat met nieuw asfalt er nog sneller doorheen gaan een ongelooflijk gevoel is dat je nergens anders krijgt. Zelfs bij start-finish en in bocht 1 is het vlak (snelheid), dus je benen gaan een beetje de lucht in. Het is zo'n iconisch circuit vanwege de hoogte en de kleine glooiingen in de bochten. Als je daar op de juiste manier gebruik van maakt, is het een leuk circuit om als coureur het verschil te maken. Het is erg old school en je moet bijna een beetje creatief zijn om het tempo hoog te houden.”Hoe vaak denk je terug aan de move die je in 2017 deed op Dane Cameron om te winnen?
Renger van der Zande: “Het is echt een hele mooie. Een vriend van me heeft er een schilderij van gemaakt met een beroemde schilder, wat een grote eer is. Ik zeg altijd dat het me op de kaart heeft gezet in Amerika. Daarna ging ik naar Cadillac en sinds dat jaar ben ik bij Cadillac. Soms kunnen die verhuizingen in een carrière een groot verschil maken en ik denk dat het een beetje een carrièremoment is geweest.”

Renger van der Zande


Hoe bemoedigend is het voor het team geweest om zo goed te draaien met het recente nieuws?
Renger van der Zande: “Op dit moment zien we bij Ganassi dat er een goede energie is bij het team. Ik denk dat je dat de eerste paar races hebt kunnen zien. Daytona, denk ik, hadden we een hele snelle auto en een goede finish in zicht, totdat we dat technische probleem kregen. Tweede in Sebring, winnen in Long Beach, ik denk dat we alles hadden om het goed te doen. Het zijn de pitstops, het is de crew, het is de juiste beslissing nemen over de afstelling, het is het rijden. Er is een goede synergie in het team om het goed te doen. Je gaat race voor race en als je races wint, win je het kampioenschap. En daarvoor zijn we hier. Voor Ganassi en de crew en iedereen wat de toekomst gaat brengen zullen we zien. Hopelijk iets goeds voor Ganassi. De mensen daar zijn echt toegewijd. We hebben heel hard gewerkt om de groep bij elkaar te krijgen zoals die nu is, zodat je kunt zien dat iedereen heel goed samenwerkt en dat zie je terug in de resultaten en de snelheid in de auto. Ik denk dat we gewoon genieten van het moment dat we een goede groep mensen bij elkaar hebben en zien wat de toekomst brengt. Meer dan dat kun je voorlopig niet doen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS