Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Komend weekend: Viscaal en Van der Helm komen in actie met Porsche 963 in de IMSA ronde in Watkins Glen

Uitgegeven door Peter Vader • 21 juni 2024 12:00

Porsche Penske Motorsport gaat aan de zesde ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship deelnemen en is vastbesloten om zijn geweldige vorm voort te zetten. Het fabrieksteam is er tot nu toe dit seizoen in alle races feilloos in geslaagd om met minstens één Porsche 963 een podiumplaats te claimen. Bovendien won het team de 24 uursraces in Daytona en Laguna Seca. Dit plaatst Porsche aan de top van het IMSA-constructeursklassement voorafgaand aan de zes uur durende race in Watkins Glen. Porsche Penske Motorsport staat momenteel op de eerste plaats in het teamklassement, met Daytona-winnaars Felipe Nasr en Dane Cameron aan de leiding in het rijderskampioenschap. Een Nederlands tintje betreft komend weekend in Watkins Glen de deelname van het snelgroeiende Nederlandse talent Tijmen van der Helm.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Watkins Glen Tijmen van der HelmTijmen van der Helm

Revancheren voor vorig jaar
De aloude races op het Watkins Glen International-circuit worden over zes uur verreden. Naast de uithoudingsklassiekers op Daytona, Sebring, Indianapolis en Road Atlanta, telt dit evenement mee voor de Michelin Endurance Cup, een speciaal klassement binnen het IMSA-kampioenschap. Bij de eerste Watkins Glen-race vorig jaar voor het hybride prototype van 512 kW (696 pk) uit Weissach, kwam auto #6, bestuurd door Nick Tandy en Mathieu Jaminet, als eerste over de finish. Kort na de race werd het voertuig echter uit het klassement verwijderd omdat de slipslijtage aan de voorzijde 0,1 millimeter buiten de wettelijke tolerantie lag.

“Het circuit ligt ons goed”
“Onze Porsche 963 toonde vorig jaar in Watkins Glen een sterke vorm. Het circuit lijkt ons goed te liggen”, legt Urs Kuratle, Director Factory Motorsport LMDh, uit. “Ter voorbereiding op de race van dit jaar zijn we daar gaan testen met een aantal andere teams en fabrikanten. Vanuit ons perspectief waren de bevindingen en resultaten goed. Ik verwacht dat we opnieuw helemaal vooraan staan. We willen onze voorsprong in het kampioenschap vergroten en doorstromen naar de top van de IMSA Michelin Endurance Cup.”

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Watkins Glen Porsche 963 Porsche Penske Motorsport Nr6 Nick Tandy UK Mathieu Jaminet FDe #6-Porsche 963 van Porsche Penske Motorsport voor Nick Tandy (UK) en Mathieu Jaminet (F)

Relatief korte race
“Watkins Glen is het derde grote endurance evenement van het IMSA-seizoen. Maar met een tijdspanne van zes uur, is het een van de kortere races”, zegt Jonathan Diuguid. De algemeen directeur van Porsche Penske Motorsport voegt hieraan toe: “Onze Porsche 963 was daar vorig jaar extreem snel. In Watkins Glen kiezen we dit seizoen voor het eerst voor de hardste bandencompound. We hebben het een paar weken geleden met succes uitgeprobeerd in een test. Ik denk dat we het raceweekend ingaan met een solide basis. We streven ernaar om onze algemene positie in de top verder te consolideren.”

Nederlands tintje
Er is bovendien een Nederlands tintje aan deze race. De nieuwe Nederlandse topper Tijmen van der Helm gaat deelnemen met de gele #85-Porsche 963 van JDC Miller MotorSports. Na de 12 uur van Sebring afgelopen maart was het resultaat niet wat hij ervan had gehoopt, maar desondanks verliet de man uit Den Hoorn (NH) met goede hoop het circuit. Hij had gezien dat tijdens de 12 uur van Sebring hijzelf en zijn teamgenoten in hun Porsche 963 niet onder deden voor de fabrieks-Porsche. Zonder die gebroken aandrijfas was een podiumplaats mogelijk geweest. Het zei toen veel over de potentie van het team en hun auto, voor de rest van het seizoen. En die potentie wil Van der Helm komend weekend invulling gaan geven.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Watkins Glen Tijmen van der HelmTijmen van der Helm

Nog een Nederlander
Een tweede deelnemende Nederlander is Bent Viscaal. Hij zal voor de derde opeenvolgende race deel uitmaken van de GTP-line-up van Proton Competition. Viscaal zal een rijderscombinatie vormen op de #5-Porsche 963 met Gianmaria Bruni. “Le Mans vorige week, nu Watkins Glen: ik kijk er erg naar uit om met de Porsche 963 aan de 6 Hours of Watkins Glen deel te nemen. Het vinden van de perfecte auto-afstelling voor het snelle en veeleisende circuit is onze grootste uitdaging.”

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Watkins Glen Porsche 963 Proton Bent ViscaalBent Viscaal (NL) bemant samen met Gianmaria Bruni (I) de #5-Porsche 963 van Proton Competition

Sinds 1948
De zes uur durende race in de Amerikaanse staat New York vindt zijn oorsprong in de Grand Prix Watkins Glen, die in 1948 voor het eerst op de openbare weg werd verreden. Acht jaar later werd het een speciaal aangelegd permanent circuit onder de naam Watkins Glen International. Van 1961 tot 1980 werden er regelmatig Formule 1-wedstrijden verreden op het 5,47 kilometer lange parcours. Tegelijkertijd werd de endurancerace een vaste waarde op het circuit, dat elf bochten en spectaculaire berg- en bergafwaartse passages kent.

Elf overwinningen
Tot nu toe heeft Porsche elf algemene overwinningen behaald in Watkins Glen. Het parcours stroomt harmonieus door het bosrijke en golvende landschap van de Finger Lakes, die dicht bij de Canadese grens liggen. Snel en vloeiend met dramatische hoogteverschillen maakt de baan tot een favoriet van de coureurs. Zoals op bijna alle Noord-Amerikaanse racebanen heeft Watkins Glen zeer weinig uitloopzones. Dit vergroot de spanning voor zowel coureurs als toeschouwers.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship Watkins Glen Tijmen van der Helm
Tijmen van der Helm

Livestream van de race
Buiten de VS en Canada wordt de race live uitgezonden over de volledige afstand van zes uur in een gratis stream op imsa.tv. De website scoring.imsa.com biedt live timing. De zesde ronde van het seizoen begint op zondag 23 juni om 11.10 uur lokale tijd (17.10 uur CEST).

Opmerkingen van coureurs voorafgaand aan de race:
Mathieu Jaminet (Porsche 963 #6): “We komen rechtstreeks van Le Mans naar Watkins Glen. Het was een veelbewogen maand. Aan de ene kant vermoeiend, maar sportief gezien ook heel plezierig. We brengen veel tijd door in de cockpit van de 963 – dat is altijd een plezier. Vorig jaar kwamen we als eerste over de finish, maar werden vervolgens gediskwalificeerd. We hebben dus een rekening te vereffenen. Kijkend naar de afgelopen drie IMSA-races is het opvallend: onze nummer 6-auto heeft de meeste punten gescoord. We willen vooruitgang blijven boeken in het kampioenschap.”

Tijmen van der Helm (Porsche 963 #85): “Een paar weken geleden hebben we samen met de andere teams twee dagen getest in Watkins Glen. Dat zal ons zeker helpen beter voorbereid aan het raceweekend te beginnen dan op andere evenementen. De race in Watkins Glen zal ons zeker goede kansen bieden. Laten we eens kijken wat we ervan kunnen maken.”

Een overzicht van de Porsche coureurs en teams:

GTP-klasse (Porsche 963)
Protoncompetitie #5: Gianmaria Bruni (I) / Bent Viscaal (NL)
Porsche Penske Motorsport #6: Mathieu Jaminet (F) / Nick Tandy (VK)
Porsche Penske Motorsport #7: Dane Cameron (VS) / Felipe Nasr (BR)
JDC-Miller MotorSports #85: Tijmen van der Helm (NL) / Richard Westbrook (VK) / Phil Hanson (VK)

GTD-Pro-klasse (Porsche 911 GT3 R)
AO Racing #77: Laurin Heinrich (D) / Sebastian Priaulx (VK)

GTD-klasse (Porsche 911 GT3 R)
Andretti Motorsports (#43): Jarett Andretti (VS) / Gabby Chaves (COL) / Scott Hargrove (CDN)
MDK Motorsports (#86); Anders Fjordbach (DK) / Kerong Li (CHN) / Klaus Bachler (A)
Wright Motorsports (#120): Adam Adelson (VS) / Elliott Skeer (VS) / Jan Heylen (B)

Tijdschema (lokale tijd, CEST -6 uur):

Vrijdag 21 juni
13:25 – 14:55 uur: Vrije training 1

Zaterdag 22 juni
09:10 – 10:40 uur: Vrije training 2
15:30 – 15:45 uur: Kwalificatie GTD-Pro / GTD
16:15 – 16:30 uur: Kwalificatie GTP

Zondag 23 juni
11:10 – 17:10 uur: RacePorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS