Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Bent Viscaal goes USA: “Dit is de kans waar ik al jaren voor werk”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 mei 2024 17:29

Prachtig nieuws voor autocoureur Bent Viscaal. De 24-jarige Nederlander mag komend weekend in de Porsche 963 Hypercar stappen, oftewel de LMDh van het Duitse merk. Werkgever Proton Competition gunt de razendsnelle Tukker een kans in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap.

Bent Viscaal goes USA Proton Competition IMSA LMDh Porsche 963


Sinds het einde van 2023 verdedigt Viscaal de kleuren van het Duitse Proton Competition. In eerste instantie als invaller, na de jaarwisseling als vaste rijder. Viscaal racet in de European Le Mans Series, de hoogste Europese categorie voor de LMP2-klasse. Mondiaal wordt er slechts één level hoger geacht: de Hypercar-klasse, waarvan de wagens in zowel het wereldkampioenschap (WEC) als het Amerikaans kampioenschap (IMSA) te bewonderen zijn.

Na te zijn overgestapt vanuit de formuleracerij heeft Viscaal er geen geheim van gemaakt graag te willen promoveren richting deze Hypercar-klasse (in Amerika: GTP). Met ijzersterke optredens in de LMP2, de laatste opstapklasse voor de Hypercar, heeft de Tukker in de recente jaren een behoorlijke visitekaart afgegeven. Het bleek voldoende om Proton-teambaas Christian Ried te overtuigen. Ried is namelijk niet enkel eigenaar van Viscaals LMP2-wagen: hij bezit ook meerdere Porsche 963's, die in het WEC en het IMSA uitkomen.

Zodoende is Viscaal uitgenodigd om te komen racen op de WeatherTech Raceway Laguna Seca nabij San Francisco, waar komend weekend de vierde wedstrijd van het IMSA-kampioenschap 2024 plaatsvindt. Viscaal zal de door Mustang Sampling gesponsorde Porsche 963 LMDh met startnummer 5 delen met de Italiaanse oud-Formule 1-coureur Gianmaria Bruni, de vaste berijder van Protons Hypercar-klasse-inschrijving in de Verenigde Staten.

De 42-jarige ex-F1-rijder Bruni kan bogen op een waanzinnige erelijst, waarop onder meer twee WEC-titels, twee ELMS-titels, vier klassezeges bij de 24 uur van Le Mans en een klassezege bij de 24 uur van Daytona prijken.

Bent Viscaal USA Proton Competition IMSA LMDh Porsche 963


“Dit is de kans waar ik al jaren voor werk”, klinkt Viscaal dolgelukkig. “Ik kan mijn gevoel amper beschrijven. Natuurlijk wist ik dat ik, door te tekenen bij Proton Competition, in een team terecht zou komen dat beschikt over meerdere wagens die uitkomen in de Hypercar-klasse. Ook was aan het begin van dit jaar al bekend dat ik ermee zou rijden. Dat ik echter al op Laguna Seca mag racen, is ook voor mij verrassend nieuws. Ik ben Christian Ried ontzettend dankbaar.”

“Gianmaria Bruni ken ik van het circuit, hij heeft een ongelooflijke erelijst bijeen gereden. Dat ik met hem een wagen mag delen is fantastisch. Ik geloof dat ik veel van Gimmi kan leren en ben ervan overtuigd dat we samen een goed resultaat over de streep kunnen trekken. Laguna Seca is een prachtig circuit. Ik heb er nog nooit geracet – heb überhaupt pas één keer in de Verenigde Staten gereden – maar voel me klaar voor deze nieuwe uitdaging.”

“De afgelopen twee jaren zijn een rollercoaster geweest. Voor mijn endurancedebuut racete ik natuurlijk in de Formule 2 en dat ging naar de lastige omstandigheden eigenlijk hartstikke goed. Ik kon nog een jaar door, maar was mijn geloof in die route verloren. Daarom ben ik toentertijd overgestapt naar de enduranceracerij. Vanaf het begin was het mij duidelijk dat ik in de topklasse, met de Hypercars, wilde racen. Dat het nu gaat gebeuren, is heel speciaal. Ik heb er zin in”, besluit Viscaal strijdlustig.

De vierde wedstrijd van het IMSA-seizoen 2024 vindt zoals gezegd plaatsvindt op de WeatherTech Raceway Laguna Seca. Viscaal en Bruni mogen namens Proton Competition in een 2 uur en 40 minuten durende strijd vechten om de topklasseringen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS