Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Autocoureur Tijmen van der Helm (Porsche 963) tevreden na debuut op stratencircuit in Long Beach

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 april 2024 15:30

LONG BEACH – Tijmen van der Helm is in de Grand Prix van Long Beach van het IMSA SportsCar Championship knap als zevende geëindigd. Het was voor de twintigjarige coureur uit Den Hoorn de eerste keer dat hij op een stratencircuit racete.

Tijmen van der Helm Long Beach

“We hadden een goede pace en ikzelf was zevende snelste in de race. Dat was goed”, zei een tevreden Tijmen over zijn race in de GTP-klasse, de koningsklasse. Al was hij ook zelf-kritisch. “Ik kan nog wat scherper zijn op mijn start. Een goede start is op een stratencircuit extra belangrijk.”

Zijn debuut op een dergelijke baan stelde hem bovendien voor een aantal nieuwe uitdagingen. “Aan de ene kant reed ik voor het eerst op die baan, ik moest daarnaast ook meteen kwalificeren en het was dus mijn eerste keer op een stratencircuit. Dat was aardig wat.”

“Maar ik ben tevreden. Jammer dat ik tijdens de kwalificatie een foutje maakte in mijn laatste ronde, want tot dat moment reed ik op een schema voor de derde, vierde tijd.” Zeker voorafgaand aan een race op een stratencircuit is de kwalificatie belangrijk, wist Tijmen. “Als je daar vooraan kan staan, heb je voordeel omdat het tijdens zo’n race moeilijk inhalen is.”

De race zelf was ‘lastig’, zei Tijmen, die in het kampioenschap een Porsche hypercar 963 bestuurt. “Ik had moeite de juiste temperatuur te krijgen in de banden. Het was veel treintje rijden omdat je lastig iemand voorbij kon. En in een race van honderd minuten blijft er niet veel racetijd over als je een paar gele vlaggen achter elkaar hebt.”

Tijmen van der Helm Long Beach

Niettemin had de coureur van JDC-Miller Motorsports veel geleerd en was zijn team nagenoeg schadevrij uit de strijd gekomen. “Alleen is tijdens de stint van een teamgenoot bij een touché een stuk van frontwing geraakt. Daardoor kwamen we daarna wat snelheid tekort. Maar we maken echt stappen met het team. Het zit erin om later dit jaar een goed resultaat te pakken. We moeten nu zorgen dat we al onze goede punten tijdens een race aan elkaar plakken.”

Zijn volgende race in het IMSA-kampioenschap is over twee weken op het circuit van Laguna Seca. Maar voordat het zover is, debuteert Tijmen dit weekeinde in het International GT Open-kampioenschap. Daar gaat hij namens het team Car Collection Motorsport meedoen in een Porsche GT3. Bashar Mardini uit de Verenigde Arabische Emiraten is zijn teamgenoot.

“Om me verder te ontwikkelen als allround coureur”, verklaarde Tijmen zijn deelname. “Ik heb een paar weken geleden twee dagen getest op het circuit van Mugello. Dat pakte heel goed uit. Ik zaten er qua snelheid meteen goed vooraan bij. Dat belooft veel.”

Tijmen heeft de opdracht zoveel mogelijk meters te maken en er goed vooraan bij te zitten. “Deze auto is heel wat anders dan de hypercar, maar de auto is wel bijna net zo zwaar.” Veel aanpassingsproblemen heeft hij in Mugello evenwel niet gehad.

“Ik had de overstap groter verwacht dan dat-ie was. Wel heeft de auto een stuk minder downforce dan ik gewend ben. Maar ik kan er agressiever mee rijden, agressiever de kerbs aanvallen. Het is heel anders racen en dat is weer een mooie uitdaging. Ik ben heel benieuwd naar hoe het dit weekend zal gaan!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS