Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Tijmen van der Helm kent met de Porsche Hypercar een uitdagende IMSA-race op Laguna Seca

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 mei 2024 19:01

LAGUNA SECA – Autocoureur Tijmen van der Helm heeft een uitdagend weekeinde achter de rug op het circuit van Laguna Seca. De twintigjarige inwoner van Den Hoorn werd zondag achtste tijdens de Motul Course de Monterey, de derde ronde van het IMSA SportsCar Championship in de koningsklasse GTP.

Tijmen van der Helm IMSA Laguna Seca

Tijmen bekende dat hij niet precies wist wat hij van het resultaat moest vinden. De coureur van JDC-Miller Motorsports en zijn teamgenoten hadden van tevoren immers minder testkilometers op het circuit kunnen afleggen dan de concurrentie. Dus in dat licht bezien was de achtste plek nog steeds een keurig resultaat.

“Omdat we vantevoren niet hebben kunnen testen moesten we qua afstelling wel een achterstand goed zien te maken”, legde hij uit. “We hadden twee trainingen voorafgaand aan de kwalificatie. Als je in de eerste training set-up nog niet goed hebt, is het heel lastig om in de tweede sessie alsnog alles goed te krijgen.”

In de kwalificatie slaagde zijn team er evenwel in nog wat dingen te veranderen aan de hypercar Porsche 963. “Dat hielp”, wist Tijmen. “Daardoor stonden we dichterbij. Het veld was erg competitief. Iedereen zat binnen zes of zeven tienden van een seconde van elkaar.”

Uiteindelijk werd JDC-Miller Motorsports negende in de kwalificatie. “We zaten er qua tempo redelijk bij”, concludeerde Tijmen. De race ging daarna behoorlijk goed. “Aan het eind van de race was ik best competitief. We pakten met het team ook een paar plaatsen tijdens de pitstop omdat we die sneller deden dan anderen, en toen lagen we vijfde. Dat was goed.”

Tijmen van der Helm IMSA Laguna Seca

Hij vervolgde: “Kort daarna kwam de safety car. Helaas werd Richard Westbrook (één van Tijmens drie teamgenoten, red.) daarna een keer van de baan gereden. Dat was erg jammer, want daardoor vielen we terug naar de tiende plek.”

“We hebben nog geprobeerd een dubbele stint op een set banden te rijden omdat iedereen moeite had nieuwe banden op te warmen. Het leek er bovendien op dat oude banden lang goed zouden blijven. Maar dat pakte helaas niet zo uit. Uiteindelijk hadden we graag meer gewild in deze race.”

Niettemin krijgen Tijmen en zijn team de Porsche stukje bij beetje beter voor elkaar. Tel daarbij op de test op het circuit van Watkins Glen van volgende week en het moet raar gaan wil het team daarvan later dit seizoen niet van profiteren.

Tijmen: “Hopelijk kunnen we op Watkins Glen nog meer pace vinden, zodat we gelijk kunnen zijn aan de rest.” Zijn eerstvolgende race in het IMSA-kampioenschap is op het nieuwe stratencircuit van Detroit. “Dat is voor iedereen nieuw. Dus voor de komende twee races ziet het er positief uit. Ik denk dat we meer gelijke kansen gaan krijgen. Dan kunnen we proberen meer naar de top toe te klimmen. En op Watkins Glenn heb ik al eerder gereden. Die baan ken ik dus. Dat helpt!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS