Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Tijmen van der Helm toont podiumwaardige snelheid in 12 uur van Sebring

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 maart 2024 04:02

SEBRING – Tuurlijk, het resultaat was niet wat hij ervan had gehoopt, maar coureur Tijmen van der Helm verliet afgelopen weekeinde met goede hoop het circuit. De twintigjarige coureur uit Den Hoorn zag tijdens de 12 uur van Sebring dat hij en zijn teamgenoten in hun Porsche 963 niet onder deden voor de fabrieks-Porsche. Zonder die gebroken aandrijfas was een podiumplaats mogelijk geweest. Het zei veel over de potentie voor de rest van het seizoen.

Tijmen van der Helm


“De Porsche van Penske is uiteindelijk derde geworden en daar zaten we de hele tijd mee te battelen”, blikte Tijmen terug op zijn race in de Verenigde Staten die meetelde voor het IMSA SportsCar-kampioenschap. Daar komt hij met een hypercar uit in de Grand Touring Prototype-categorie, de koningsklasse. “We hadden echt wel een podiumplaats kunnen hebben. Tijdens een ander weekend zijn wij weer aan de beurt.”

Tijmen had gezien de snelheid van de Porsche van zijn team JDC Miller MotorSports alle reden voor die hoopvolle conclusie. “We hadden een goede auto, maar het moet ook mee zitten. Gelukkig beginnen we de auto steeds beter onder de knie te krijgen.”

Dat bleek ook na de aanrijding met een LMP2-auto die de GPT-Porsche van Tijmen en zijn teamgenoten Richard Westbrook en Phil Hanson van achteren raakte. “Daardoor moesten we een vleugel vervangen. Maar door de vele safety cars verloren we daardoor gelukkig niet echt veel tijd.”

Tijmen van der Helm


Na 6,5 uur was de race voor Tijmen en zijn team echter toch nog plotseling voorbij. De aandrijfas brak en dat betekende een vermaledijde DNF (did not finish). Tijmen kon het gelukkig positief inzien: “Totdat we uitvielen, reden we op P3, P4. We hadden de beste pace van alle GPT-Porsches. Als we de auto goed onder de knie blijven krijgen, moet het in principe goed komen dit seizoen.”

Tijmen gaat nu een GT3-auto testen op het circuit van Mugello in Italië. Daarna gaat hij zich prepareren voor zijn eerstvolgende race. Dat is de Grand Prix van Long Beach in het kader van het IMSA-kampioenschap. Die staat van 19 tot en met 21 april op de planning. Vervolgens keert de snelle Zuid-Hollander terug naar Europa voor de 24 uur van Portimão.

Tijmen: “Nu dus eerst even wat meters maken in een GT3 Porsche. Ik heb nog niet eerder op Mugello gereden, maar ik heb het circuit al in de simulator gereden, dus het komt wel goed.” Ook in Long Beach reed hij nooit eerder. “Gelukkig kan ik ook dat circuit op de sim oefenen.”

Tijdens de race in Long Beach zal het aankomen op de kwalificatie, wist Tijmen. “Dat is noodzakelijk om in de race überhaupt iemand voorbij te kunnen komen. Dus gaan we er met het team alle kaarten op zetten om dat voor elkaar te krijgen. Lukt dat, dan kunnen we de race voor onszelf de goede richting in duwen.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS