Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Renger van der Zande wint in Long Beach: Champagne! + VIDEO

Uitgegeven door Raoul Pasveer • 21 april 2024 02:00

Is de uitdrukking derde keer scheepsrecht van toepassing op de autosport? Cadillac Racing, dat als tweede eindigde na het behalen van de pole in de twee 'marathonraces' van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, profiteerde van een derde pole-start om de sprintzaterdag in de straten van Long Beach te winnen.Renger van der Zande en Sébastien Bourdais, die de nr. 01 Cadillac V-Series.R bestuurden, hielden de zuster nr. 31 Whelen Cadillac V-Series.R, bestuurd door polesitter Pipo Derani en Jack Aitken, met 0,564 seconde achter. Het is Cadillac Racing's zesde overwinning op Long Beach en de 30e in het algemeen klassement sinds de deelname aan de IMSA-prototypeklasse in 2017.

Cadillac Racing

De overwinning is de vijfde voor Bourdais op Long Beach, die samen met Van der Zande in 2022 de overwinning behaalde op het 3,968 kilometer lange tijdelijke stratencircuit met 11 bochten. Elke Grand Touring Prototype (GTP)-racewinnaar dit seizoen is gestart vanaf de derde plaats op de grid.

De nr. 31 Whelen Cadillac V-Series.R, die voor de tweede keer tweede werd, heeft zich in alle drie de races op pole gekwalificeerd. Naast de raceoverwinning, 60 van de 68 ronden aan de leiding en de pole position, reden de hybride raceauto's van Cadillac Racing in beide oefensessies door het GTP-veld.

“Felicitaties aan het nummer 01 Cadillac V-Series.R-team en de coureurs Sebastien Bourdais en Renger van der Zande voor het winnen van de zwaarbevochten race in de straten van Long Beach. Het was overall een sterke prestatie, waarbij polesitter Pipo Derani en Jack Aitken in de nr. 31 Whelen Cadillac V-Series.R hun tweede tweede plaats in drie races behaalden. Een geweldige dag voor Cadillac Racing op Long Beach”, aldus Mark Stielow, directeur motorsportcompetitie van GM.

Derani kwam voor de enige keer in de 100 minuten durende race vanaf de leiding met nog 63 minuten te gaan voor energie en banden aan de linkerkant en maakte plaats voor Aitken, die zijn debuut maakte op het circuit. Bourdais nam de leiding over van Derani en bracht een ronde later de nr. 01 Cadillac V-Series.R binnen voor de pitstop en gaf het stuur aan Van der Zande. Het Chip Ganassi Racing-team besloot de Michelin-banden niet te verwisselen en Renger wist tijdens de outlap het voordeel te behalen op Aitken. De laatste 48 minuten behielden ze de 1-2.

"Onze banden waren aan het eind behoorlijk oud. Ik hield het gewoon vol", zei Van der Zande, die zijn IMSA-overwinningstotaal opvoerde naar 20 en in elk van zijn elf seizoenen minstens één overwinning behaalde. "Dit team is fantastisch. Dankzij Chip, de jongens, Mike O'Gara, mijn teamgenoot Seb... is dit de manier om races te winnen, en ik geniet ervan."

Bourdais en Van der Zande, die samen met zesvoudig IndyCar-kampioen Scott Dixon vorige maand als tweede eindigden in de 12-uursrace op Sebring, schoven op naar 58 punten voorsprong op de stand van GTP-punten. De nr. 31 Whelen Cadillac V-Series.R staat derde.

Een Cadillac DPi won tot en met 2022 vijf opeenvolgende races op Long Beach (geen evenement in 2020 vanwege de COVID-19-pandemie), inclusief podiumplaatsen in '22 en '21, om de overwinningsreeks van GM uit te breiden tot zeven in het evenement. Een Chevrolet Corvette DP won de races van 2015 en 2016.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS