Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Penske-Porsche wint incidentrijke 6-uursrace Watkins Glen; P2 voor Renger van der Zande, Indy Dontje GTD-winnaar!

Uitgegeven door Peter Vader • 24 juni 2024 19:30

De Nr7-Porsche 963 van Porsche Penske Motorsport heeft de IMSA-race in Watkins Glen gewonnen. De Daytona-winnaars en kampioenschapsleiders Felipe Nasr en Dane Cameron versloegen hun rivalen op weg naar de finish, na een aangrijpende en doorweekte race van zes uur. De zusterauto, bestuurd door Nick Tandy en Mathieu Jaminet, eindigde de dag op de derde plaats. Met dit succes in de Amerikaanse staat New York hebben Porsche, het fabrieksteam en de coureurs Nasr en Cameron hun positie aan de top van het kampioenschap vergroot. Porsche staat nu aan de leiding van alle klassementen van de IMSA Michelin Endurance Cup.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship '6 Hours Watkins Glen' Watkins Glen Penske Porsche nummer 7 als winnaar op het podium Foto: Porsche
De Penske-Porsche nummer 7 van Felipe Nasr en Dane Cameron als glorieus winnaar op het podium (Foto: Porsche)

Ronde zes van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship begon met een rollercoaster die bijna vijf uur duurde. Het veld stond op zijn kop vanwege de inzet van meerdere safety car's, regenbuien in de eerste helft van de race en een hevige regenbui ongeveer twee-en-een-half-uur voor het zwaaien van de finishvlag. Bijna alle auto's in de hoogste GTP-klasse reden gedurende enige tijd op de eerste plaats, inclusief de beide Porsches 963 van Porsche Penske Motorsport. Vervolgens werden de kaarten steeds opnieuw geschud en met nog 1:20 uur te gaan, lag er zoveel water op het historische circuit, dat de race directeur de rode vlag zwaaide.

De overwinning werd uiteindelijk beslist in een spannende confrontatie van 17 minuten. Felipe Nasr en Mathieu Jaminet lanceerden hun laatste sprint vanaf de tweede en vierde plaats. Na de herstart greep de Braziliaan meteen zijn kans en raasde met een indrukwekkende actie voorbij de leidende Acura. Jaminet werkte zich kort voor het zwaaien van de finishvlag nog op naar P3 en nam daardoor plaats op het podium.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship '6 Hours Watkins Glen' Watkins Glen Cadillac Nr01 Renger van der ZandeTweede plaats voor Renger van der Zande (Foto: IMSA)

De twee Porsche-teams werden op het podium gescheiden door Renger van der Zande. Hij reed samen met teamgenoot Sebastien Bourdais naar een tweede plaats. Na afloop terugblikkend op de heftige race verklaarde hij: “Ik zag dat de Porsches veel te veel vermogen hadden ten opzichte van ons. Dat maakt het heel moeilijk. Ik denk dat we erg blij mogen zijn met de tweede plek. Goede punten voor het kampioenschap. Verder genoten van de race, het was weer een typische IMSA-race waar van alles kan gebeuren en ook gebeurt: rode vlag, regen, slicks in de regen, alles. Het verkeer was ook weer volledig chaos.”

IMSA WeatherTech SportsCar Championship '6 Hours Watkins Glen' winnaar Porsche nr7 voor teamgenoot Nr6Porsche Penske Motorsport was racewinnaar met de nummer 7 en een derde plaats voor de nummer 6 (Foto: Porsche)

Woorden van gelijke strekking had na afloop ook Thomas Laudenbach (Vice President Porsche Motorsport) : “Wat een zenuwslopende race in Watkins Glen. Dit is onze derde overwinning van het seizoen, we hebben tot nu toe bij elke race het podium beklommen en onze voorsprong in het kampioenschap vergroot – het kon niet beter! Een enorm compliment voor ons Porsche Penske Motorsport-fabrieksteam en voor de coureurs, die onder de lastigste omstandigheden geweldige prestaties hebben geleverd. Veel dank ook aan alle medewerkers in Weissach en onze sterke partners, die ons uitstekende ondersteuning bieden bij dit project.”

“Onze strategen, coureurs en de pitcrew hebben geweldig werk geleverd in een werkelijk waanzinnige race”, zei Urs Kuratle, Director Factory Motorsport LMDh. “We hebben laten zien dat we bedreven zijn in het omgaan met extreem moeilijke situaties. Na ons optreden in Le Mans is dit voor iedereen leuk. Ons klantenteam JDC-Miller MotorSports zette vandaag een extreem sterke rit neer. Helaas kregen ze een zware straf. Toch wil ik het team feliciteren met hun eersteklas werk.”

IMSA WeatherTech SportsCar Championship '6 Hours Watkins Glen' sterke openingsfase voor de Nr85-JDC-Miller Porsche Tijmen van der HelmSterke openingsfase voor de Nr85-JDC-Miller Porsche met onder andere Tijmen van der Helm (Foto: Porsche)

Het klantenteam JDC-Miller MotorSports met onder andere Tijmen van der Helm, zette een inspirerende rit neer tijdens het eerste uur van de Watkins Glen-race. Nadat hij de Porsche 963 met nummer 85 op P4 had geplant tijdens de kwalificatie op zaterdag, zette Phil Hanson een zinderend tempo neer in zijn openingsstint. In de eerste twee ronden reed de Britse coureur twee rivalen voorbij en katapulteerde prompt de felgele 963-hybride prototype naar de leiding. Zijn teamgenoot Tijmen van der Helm kon deze positie echter niet vasthouden. Tot overmaat van de ramp kreeg teamgenoot Richard Westbrook een tijdstraf. Bij het uitrijden van de pitlane stootte de Engelsman per ongeluk het RFID-systeem van bandenpartner Michelin omver. Als gevolg daarvan kreeg hij een tijdstraf van vijf minuten, wat het einde inluidde van de droom van de overwinning voor de nummer 85. De identieke Porsche van Proton Competition met onder andere Bent Viscaal aan het stuur, wist keurig uit de problemen te blijven. Zij passeerden zonder grote incidenten de finishvlag op de zevende plaats in het algemeen klassement.

Porsche Nr85 JDC Miller MotorSports Tijmen van der Helm NL Richard Westbrook UK Phil Hanson UKDe Porsche Nr85 van JDC Miller MotorSports met Tijmen van der Helm (NL), Richard Westbrook (UK) en Phil Hanson (UK)

Er waren nog twee Nederlanders actief in Watkins Glen. In GTD-Pro-divisie leek Nicky Catsburg samen met Tommy Milner, een gewonnen race te rijden met hun Corvette C4, totdat er in de laatste ronde gestopt moest worden om te tanken. Daarmee vielen ze terug naar de derde plaats in de GTD-Pro-divisie. De andere Nederlander was Indy Dontje. Het verging hem niet slecht, integendeel, hij kon na afloop als winnaar van de GTD-divisie het podium beklimmen. Dit huzarenstukje realiseerde hij ook al eerder dit jaar in Daytona en Sebring. De samenwerking met Philip Ellis en Russell Ward van het Winward-team verloopt duidelijk uitstekend. Indy Dontje na afloop: “Het is allemaal goed gegaan en ik ben echt enorm blij, vooral voor de Winward-familie. Ze hadden de race al een keer gewonnen, maar toen werden ze gediskwalificeerd vanwege rijtijd. Nu hebben we hem echt gewonnen, megablij, ik kijk uit naar de volgende!”

IMSA-race in Watkins Glen Indy Dontje winnaar GTD-divisieIndy Dontje (uiterst rechts) stond samen met Philip Ellis en Russell Ward van het Winward-team als winnaars van de GTD-divisie op het podium (Foto: IMSA)

Nog even terug naar de racewinnaar. Porsche heeft nu een voorsprong van 41 punten aan de top van het constructeurskampioenschap. De teamleden van autonummer 7 en de fabriekscoureurs Felipe Nasr en Dane Cameron, leiden het team- en de coureurskampioenschappen met een grote voorsprong van 93 punten. Nick Tandy en Mathieu Jaminet staan momenteel op de derde plaats. Porsche staat nu op de eerste plaats in de IMSA Michelin Endurance Cup, een speciaal klassement dat de vijf langste races van het jaar omvat. Op naar de volgende IMSA-ronde in Mosport in Canada.

Uitslag IMSA WeatherTech SportsCar Championship '6 Hours Watkins Glen' :

GTP divisie:
1. Cameron/Nasr (USA/BR), Porsche 963 #7, 148 laps
2. Bourdais/van der Zande (F/NL), Cadillac #01, + 0.749 seconds
3. Jaminet/Tandy (F/UK), Porsche 963 #6, + 2.819 seconds
7. Bruni/Viscaal (I/NL), Porsche 963 #5, 1 lap down
9. Hanson/Van der Helm/Westbrook (UK/NL/UK), Porsche 963 #85, 2 laps down

GTD-Pro divisie:
1. Gunn/Riberas (UK/E), Aston Martin #23, 140 laps
2. Kirchhöfer/Jarvis (CH/UK), McLaren #9, + 1.340 seconds
3. Garcia/Sims (E/UK), Corvette #3, + 2.517 seconds
5. Heinrich/Priaulx (D/UK), Porsche 911 GT3 R #77, + 3.976 seconds

GTD divisie:
1. Ward/Ellis/Dontje (USA/UK/NL), Mercedes-AMG #57, 140 laps
2. Franco/Costa/Sbirrazzuoli (USA/E/MC), Ferrari #34, + 1.651 seconds
3. Potter/Lally/Pumpelly (USA/USA/USA), Aston Martin #44, + 2.891 seconds
7. Li/Fjordbach/Bachler (CHN/DK/A), Porsche 911 GT3 R #86, + 10.276 seconds
8. Andretti/Chaves/Hargrove (USA/USA/CDN), Porsche 911 GT3 R #43, + 14.971 seconds
21. Adelson/Skeer/Heylen (USA/USA/USA), Porsche 911 GT3 R #120, + 0.884 seconds

Porsche_963_Proton_Competition_5_Gianmaria_Bruni_I_Bent_Viscaal_NLKeurige zevende plaats voor de Proton-Porsche 963 van Bent Viscaal en Gianmaria Bruni (Foto: Porsche)

IMSA WeatherTech SportsCar Championship '6 Hours Watkins Glen' Porsche winnaar podium


IMSA WeatherTech SportsCar Championship '6 Hours Watkins Glen' Indy Dontje winnaar GTD-divisie


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS