Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Snellere auto voor Renger van der Zande? "General Motors werkt aan iets dat niet voor dit seizoen is, maar..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 25 januari 2024 21:07

Goed nieuws voor Renger van der Zande en zijn teamgenoten. Cadillac wil namelijk in 2025 upgrades doorvoeren aan de Cadillac V-Series.R, waarmee de snelle Nederlander in de IMSA rijdt. Deze upgrades zijn eveneens voor de LMDh die in het FIA World Endurance Championship (FIA WEC) en Le Mans rijdt.


"2023 was een leerjaar, 2024 gaat meer over consolidatie en 2025 over het zo mogelijk upgraden van de auto. General Motors werkt aan iets dat niet voor dit seizoen is, maar hopelijk wel voor volgend seizoen”, zegt FIA WEC-teammanager Stephen Mitas tegenover Dailysportscar. "General Motors probeert het programma altijd te verbeteren. Ze onderzoeken alle mogelijkheden om met een competitievere auto te komen. Dit jaar is het er niet van gekomen, maar we duimen voor volgend jaar."

Wat betreft de specifieke elementen waarop de auto verbeterd kan worden wil Mitas echter niet in gaan. Het enige wat hij wil zeggen is dat zowel het IMSA- als WEC-team dezelfde gedachten hebben over de plek waar de auto moet verbeteren.

"De circuits in Amerika zijn heel anders dan de circuits in het WEC, want in het WEC zijn het allemaal Grand Prix-circuits behalve Le Mans, maar wat nodig is om de auto te verbeteren is in beide kampioenschappen hetzelfde”, legt de teammanager uit. De grote vraag is of de aanpassingen prestatie of betrouwbaarheid gerelateerd zijn. In het geval van prestatie verbeteringen moet deze door beide klassen goedgekeurd worden, omdat een dergelijke aanpassing niet zomaar doorgevoerd mag worden. Volgens Mitas is het antwoord inet zo heel simpel, omdat de twee gerelateerd zijn aan elkaar.

"Het is geen eenduidig antwoord, want prestaties en betrouwbaarheid zijn nauw met elkaar verbonden," reageert Mitas als hem gevraagd wordt of hij hoopt op prestatie updates. "Maar elke keer dat je een aanpassing maakt aan de auto, zal er een verbetering zijn in de betrouwbaarheid en zal er een effect zijn op de prestaties. We zitten nu in een wapenwedloop. Als je een raceteam of raceorganisatie toestaat om hun auto's te verbeteren, dan zullen ze proberen om die kans te grijpen en sommigen hebben die kans eerder gegrepen dan anderen. Maar omdat er een beperkt aantal tokens is, gaan mensen ze strategisch anders gebruiken."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS