Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Sebring trapt af met gouden Cadillac Nr01 die het tempo bepaalt; Renger van der Zande: "Het was een goed begin..."

Uitgegeven door Peter Vader • 15 maart 2024 14:01

De Nr. 01 Cadillac V-Series.R van Chip Ganassi Racing stond donderdag bovenaan de tijdenlijst op wat de enige dag was waarop er op het circuit werd getraind ter voorbereiding op de 12 Hours of Sebring van dit weekend. Het team met startnummer 01 met onder andere Renger van der Zande aan boord, leverde daarmee een gouden prestatie af, die zich al weerspiegelde in de fraaie gouden livery van de Cadillac. Het team legde op donderdag in totaal 107 ronden af.

Cadillac Nr01 12 Hours of Sebring

Voor Renger van der Zande betekent dit weekend een mijlpaal, zijn 100e IMSA optreden: “Dit is mijn favoriete serie, ik zou me voor nog eens tien jaar bij IMSA inschrijven als ik dat vandaag kon doen”, zei hij. “Ik ben trots op de ontwikkeling van IMSA in het algemeen. Toen ik oorspronkelijk bij de serie kwam, was het de American Le Mans Series en werd het het Tudor American Sports Car Championship en nu is het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. En omdat ik sinds 2017 deel uitmaak van een van de topteams, wil ik John Doonan bedanken omdat hij zo’n geweldige leider is. Ik wil Chip Ganassi bedanken die mij voor het vierde jaar heeft aangesteld, en goede vriend Peter Baron die mij in de serie heeft geholpen en er altijd is geweest om te helpen. Er zijn veel mensen die ik moet bedanken. Het meest ongelooflijke is dat ik er nog steeds net zoveel van geniet als in het begin. Dit is wat ik het liefste doe, het is mijn racefamilie."

Een puntsgewijze opsomming van wat er tijdens de vrije training op donderdag gebeurde:

• In training 1 klokte Renger van der Zande de beste rondetijd van het veld (1:48.279) tijdens de achtste van in totaal 31 ronden van het team tijdens de ochtendsessie. De Nederlandse coureur bereidde zich daarmee voor om op zaterdag aan zijn 100ste IMSA-race in zijn carrière te beginnen.

• Sebastien Bourdais registreerde de op een na snelste ronde (1:48.295) van het veld in training 2 en zette zijn beste rondetijd neer in de 36e en laatste ronde van de sessie. Bourdais' beste rondetijd was slechts 0,146 seconden langzamer dan de snelste man op de baan. Scott Dixon, deelnemer aan de Motorsports Hall of Fame, draaide tijdens de training de meeste ronden (25) van het Nr01-team.

• Tijdens de laatste training onder de nachtelijke hemel reden Van der Zande en het nummer 01 Cadillac-team opnieuw de snelste ronde (1:49.179) van de hele sessie.

• Bourdais zette Cadillac Nr01 in 2022 op pole position en zette een baanrecord neer van 1:45.166, die nog steeds ongeslagen is.

• Chip Ganassi Racing gaat op jacht naar zijn derde overwinning aller tijden in de historische race (2022 en 2014).

Renger van der Zande: “Het was een goed begin voor het Cadillac-kamp. Door te racen in meerdere klassen is het elke ronde anders. Als je een race-opstelling probeert te vinden die werkt als je alleen rijdt, maar ook in het verkeer, moet je een beetje creatief zijn om hier het verkeer te omzeilen en op de juiste momenten te pushen. De race kan op verschillende momenten beslist worden; je kunt een beslissing nemen die je meteen de overwinning kan opleveren. Het is voor mij de 100e keer dat ik deelneem aan een IMSA-race, dus ik zou nu wel moeten weten hoe ik het moet doen. Dat is waarvoor wij hier zijn!”

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS