Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Renger van der Zande wordt tweede in Petit Le Mans, terwijl de Cadillac Nr.01 de constructeurstitel verovert!

Uitgegeven door Peter Vader • 16 oktober 2023 07:35

De Nr.01 Cadillac V-Series.R, bestuurd door Sebastien Bourdais, Scott Dixon en Renger van der Zande, eindigde zaterdag op P2 in de 10 uur durende race van Petit Le Mans. Cadillac �s vijfde constructeurskampioenschap sinds 2017 werd veiliggesteld toen de Nr.01 Cadillac als tweede eindigde van de 52 deelnemers aan de endurancerace, het hoogste aantal deelnemers ooit in de geschiedenis van het evenement.

Renger van der Zande Chip Ganassi Racing 01 Cadillac @ Petit Le Mans 2023 foto 1

"De Chip Ganassi Racing 01 Cadillac was absoluut de auto om te verslaan en helaas werden we verslagen. We leidden het grootste deel van de race en een kleine herstart zorgde ervoor dat we de overwinning verloren", aldus operationeel directeur Mike O'Gara. �We zijn blij om op het podium te eindigen en we helpen Cadillac graag het constructeurskampioenschap te winnen. Super blij dat Cadillac, Dallara, Chip Ganassi Racing en Action Express een sterk jaar hebben gehad. De 01 zelf had niet een sterk jaar. Dat wilden we wel graag, maar desondanks wist de Cadillac-groep het constructeurskampioenschap, het teamkampioenschap en het endurancekampioenschap te winnen. Dat is te danken aan veel teamwerk en hard werken en we zijn blij daar deel van uit te kunnen maken. Er is werk aan de winkel buiten het seizoen en we zullen nog sterker terugkomen en proberen deze kampioenschappen te verdubbelen."

Bourdais, Dixon en Van der Zande leidden samen 223 van de 397 totale ronden tijdens de endurancerace. Bourdais zette op indrukwekkende wijze de snelste ronde van de race neer (1:10.917 in ronde 312) onder de nachtelijke hemel.

Bourdais: �Het was een geweldige dag voor Cadillac in het eerste seizoen van GTP. We zijn erin geslaagd om niet geraakt te worden en uit de problemen te blijven, waardoor we in goede vorm zijn. Het is jammer hoe het geel viel. Het leek alsof het aan ons was om te verliezen en tweede worden doet echt pijn. Over het geheel genomen was het pakket sterk overdag als de zon scheen en nog sterker toen de avond viel en de temperatuur daalde."

Scott Dixon: �Voor mij was het doel om de auto heelhuids aan mijn teamgenoten over te dragen. De Cadillac was de hele race supersnel, wat echt consistent was met de goede allround inspanning van het team. Als derde man wil je zeker weten dat je op de juiste snelheid rijdt, want deze auto's zijn behoorlijk technisch. Tijdens mijn twee stints heb ik veel plezier gehad. Leidde de eerste en werd verslagen bij de tweede, en probeerde gewoon de banden langzaam naar binnen te brengen en ze te redden. Ons tempo was erg goed; we hadden veel harder kunnen pushen. De gele kleuren verschijnen op ongelegen momenten, maar dat is racen. Felicitaties aan Cadillac.�

Renger van der Zande: "Het is geweldig om Cadillac te helpen het algemene GTP-kampioenschap en het IMEC-kampioenschap te behalen, omdat we dit jaar niet veel geweldige momenten hebben gehad, afgezien van Laguna Seca. Het behalen van de kampioenschappen met Cadillac is een bewijs van het hele programma. De auto was erg snel vandaag en in de laatste race van het seizoen, na zoveel pech te hebben gehad, hebben we alles nu op een mooi rijtje gezet."

Renger van der Zande Chip Ganassi Racing 01 Cadillac @ Petit Le Mans 2023 foto 2 Scott Dixon, Sebastien Bourdais en Renger van der Zande
Podium met P2 voor Scott Dixon, Sebastien Bourdais en Renger van der Zande
S�bastien Bourdais begon de race vanaf P2 en nam prompt de leiding met een indrukwekkende actie aan de buitenkant van bocht ��n in de openingsronde van de Nr.01 Cadillac V-Series.R. Hij begon een stevige voorsprong op te bouwen voordat er aan het einde van de ronde een volledig geel werd gezwaaid, omdat de nummer 8 (LMP2) van de vochtige baan gleed en de muur raakte.

Bourdais leidde het veld nog steeds toen het weer groen werd en zou de voorsprong van de race vasthouden tijdens het openingsuur van de actie op het 4,1 km lange wegcircuit met 12 bochten in Braselton, Georgia.

Met nog acht uur en 47 minuten te gaan, vond er een aanzienlijke botsing plaats tussen meerdere auto's, waarbij de nr. 6 (GTP), de nr. 20 (LMP2) en de nr. 70 (GTD) betrokken waren. Dat resulteerde in een Full Course Yellow. Bourdais bracht vervolgens de Nr. 01 Cadillac naar de pits voor de eerste pitstop van het team tijdens deze endurancerace.

Bourdais bleef naar voren dringen en behield een P2-positie toen de race het kwartpunt bereikte. Daarna, na een stint van drie uur, droeg Bourdais de rijtaken over aan Renger van der Zande, terwijl het Chip Ganassi Racing-team alle vier de banden verving en de Nr.01 Cadillac V-Series.R bijtankte. Met een uitmuntend tempo in de vroege uren van de race zette Bourdais de norm met de snelste ronde van alle concurrenten tijdens zijn stint (1:11.317 in ronde negen).

Van der Zande vergrootte de voorsprong in de race ondanks het drukke verkeer, net voordat de nr. 14 (GTD Pro) van de baan vloog en deze met nog 5 uur en 55 minuten te gaan opnieuw een Full Course Yellow veroorzaakte. Vervolgens bracht de Nederlander de Nr.01- Cadillac slechts een paar minuten later naar de pits en kwam hij bovendrijven als leider in de race, waarna de race groen werd. Halverwege de 10-uur durende endurancerace behield de nummer 01 Cadillac V-Series.R-team de leiding met Renger van der Zande achter het stuur.

Zesvoudig INDYCAR SERIES-kampioen Scott Dixon daarna in om de nummer 01 te besturen met nog vier uur en 44 minuten te gaan. Gedurende een tijdsbestek van ��n uur en 52 minuten verhoogde Dixon het tempo en behaalde hij uiteindelijk een voorsprong van 2,2 seconden toen Bourdais zich opmaakte voor zijn tweede stint in de auto. Bourdais werkte erg hard om de voorsprong uit te breiden en keerde uiteindelijk met nog een uur en 25 minuten te gaan terug naar de pits, toen Renger van der Zande de rijtaken weer overnam.

Het laatste uur van de race werd gekenmerkt door hevige gevechten en bevatte meerdere gele vlag situaties. Naarmate het deelnemersveld steeds meer bij elkaar aansloot, bleef Van der Zande dicht bij de kop van het deelnemersveld en kwam hij na tien uur racen uiteindelijk als tweede over de finish.



Cadillac_logo_Chip_Ganassi_Racing

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS