Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Net geen podium voor snelle Tijmen van der Helm in ELMS, nu de focus op IMSA in Indianapolis: "Positief gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 augustus 2023 09:01

ALCANIZ – Gemengde gevoelens bij Tijmen van der Helm na afloop van de derde ronde van het ELMS-kampioenschap. De negentienjarige coureur uit Den Hoorn finishte zondag op het circuit van Aragón in Spanje knap als vierde. Tegelijkertijd baalde hij dat hij het podium niet had gehaald.

Tijmen van der Helm Aragón

“Alwéér vierde”, duidde Tijmen zijn gevoelens. Want die plek had hij al een aantal keer eerder gescoord dit seizoen - twee keer in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. De snelle Zuid-Hollander wil zo graag weer het podium halen, zoals in Barcelona tijdens de eerste race van het ELMS-kampioenschap.

Dat zijn team Panis Racing er de snelheid voor heeft, werd ook op de Spaanse piste weer duidelijk. Sterker nog, de Oreca 07 van het team lag op een gegeven moment aan kop. “Ik snapte uit op P3 en gaf het stuur over aan Job (van Uitert, red.) We kwamen op één te liggen, maar later bleek dat de andere teams meer hadden getankt dan wij. Wij moesten tijdens de laatste pitstop langer tanken. Daardoor vielen we terug van één naar vier. Dat was best balen. Het was een foutje met de strategie. Dat kan gebeuren.”

En dus moest Tijmen weer genoegen nemen met een vierde plek. “Dat was niet slecht gezien het feit dat we vanaf de zevende plek zijn gekomen. Wel jammer dat we weer net buiten het podium eindigden. Want het podium was het doel.”

Dat Tijmens Oreca met startnummer 65 snel was, werd al vanaf het begin van de race duidelijk. Tijmen: “Mijn teamgenoot Manuel Maldonado ging meteen naar vijf en trok daarna vanaf P4 een gaatje. Dat ging allemaal prima. Daarna ging ik in de auto en dat ging ook goed. We kwamen net wat snelheid tekort op de rest, maar ik kwam goed door het verkeer naar voren en gaf het stuur op P3 over aan Job voor de laatste stint. Daarna zijn we uiteindelijk dus als vierde geëindigd.”

Niet helemaal waarop hij gehoopt had, dus. Binnenkort krijgt hij de mogelijkheid om alsnog het podium te halen. Op 24 september wordt namelijk de vierde ronde van de titelstrijd gehouden. Dan staat de 4 uur van Spa op het programma.

Tijmen van der Helm Aragón

“Daar moet het goed komen”, sprak de jonge coureur hoopvol. “We moeten natuurlijk wat geluk hebben, maar als we de basis-set-up goed voor elkaar hebben, moet het kunnen. We zijn met onze auto iets beter in kouder dan warmer weer. Ik denk dus dat we er in Spa goed vooraan bij kunnen zitten.”

Voordat het zover is, rijdt Tijmen eerst nog in het IMSA-kampioenschap. Daarvoor moet hij naar het roemruchte circuit van Indianapolis in de Verenigde Staten, waar hij bij een eerdere test heel erg snel bleek. “We hebben daar onlangs een goede test gehad. Hopelijk kunnen we daaruit profijt halen. Ik heb er in ieder geval een positief gevoel over. Een podiumplaats, daar gaan we voor!”

Tijmen van der Helm wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Charlie Works, Trofipack, BICT Groep, Van der Helm Logistics en Van Beelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS