Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Lamborghini wil in 2024 met één auto naar FIA WEC: “Al diverse tests gedaan in de windtunnel"

Uitgegeven door Wim Boekel • 6 februari 2023 10:01

Lamborghini staat in 2024 met een LMDh aan de start in het FIA World Endurance Championship. Het Italiaanse merk bevestigde dit al eerder, maar onthult nu dat het team in dat seizoen met een auto in zowel het FIA World Endurance Championship als het IMSA-kampioenschap aan de start komt. Daarbij heeft de Italiaanse sportautofabrikant wel het plan om een tweede Hypercar in te zetten tijdens de 24 uur van Le Mans. Bovendien willen de Italianen tijdens de 24 uur van Daytona in 2025 met een tweede auto aan de start verschijnen. De autofabrikant werkt samen met Ligier om een competitieve prototype te ontwikkelen.

Lamborghini_LMDh_Prototype1

“Het is zeker dat het één auto in 2024 gaat zijn en twee auto’s in Le Mans”, vertelt hoofd motorsport van Lamborghini: Giorgio Sanna, tegenover Sportscar365. “Het is een kwestie van de mogelijkheden en inspanningen. Het is de eerste ervaring voor ons in een prototype klasse en het debuut voor ons als fabrikant. Om terughoudender te zijn en meer focus op de ontwikkeling te leggen van de auto en het leerproces, is het beter om te starten met één auto. Daarna gaan we evalueren en kijken of het mogelijk is om een tweede auto in te schrijven.”

Lamborghini wil de auto aan het einde van dit jaar homologeren, maar het is nog onduidelijk wanneer de auto haar debuut gaat maken. Sanna wil alleen zeggen dat het team zich richt op het eerste kwartaal. “De timing is om vanaf het begin van de zomer te gaan rijden”, vervolgt de directeur. “Ons doel is daarna om de auto tegen het einde van 2023 te homologeren. Vervolgens gaan we stap voor stap evalueren wanneer het debuut gaat zijn. In ieder geval zit in onze planning om dat in het eerste kwartaal van 2024 te doen. We gaan gebaseerd op de resultaten van de ontwikkelingsfase met de auto een besluit nemen. We hebben al diverse tests gedaan in de windtunnel, daarnaast werken we hard in de windtunnel. Alles beweegt nu in de juiste richting. We gaan aan het begin van de zomer testen in Europa en dan gaan we nog een andere test doen in Amerika aan het eind van de zomer. We gaan door met een parallelle ontwikkeling van de auto voor de IMSA- en WEC-programma’s.”

De rijdersline-up gaat op een later moment aangekondigd worden, waarbij Sanna benadrukt dat alle fabriekscoureurs er bij betrokken worden. Op dit moment wachten de coureurs op het moment dat de auto klaar is voor de shakedown. “We werken aan alle zaken die we op dit moment kunnen doen in de ontwikkeling”, vervolgt de Italiaan. “We hadden eind vorig jaar een behoorlijk druk schema, dus richtten we ons daarop. De ontwikkeling blijft doorgaan. We brengen dat naar voren, stap voor stap en hopen dat de auto zo snel als mogelijk klaar is.”

Lamborghini_hypercar_will_be_there

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS