Karting • Chrono

Kartbroers Ties en Yort van Wijk snellen naar tweede plaats bij NK in Assen: "Mooie gevechten"

Uitgegeven door Bart • 2 september 2021 09:35 • Print artikel

Assen – Twee tweede plaatsen was de oogst voor de kartfamilie Van Wijk tijdens het derde NK-weekend van 2021. De 11-jarige Ties eindigde op de TT Junior Track knap als tweede in de sterk bezette ID Engines Junior-klasse en zijn zeven jaar oudere broer Yort deed hetzelfde in de ID Engines Senior-klasse. Beide karters uit Acquoy konden terugkijken op een geslaagd weekend.

Yort en Ties van Wijk podium bij NK in Assen

De omstandigheden op de kartbaan naast het fameuze TT Circuit wisselden de hele dag. De eerste race werd in de regen verreden, de tweede race op een deels natte baan en de afsluitende race op een bijna opgedroogde baan. Vooral in de regen reden Yort en Ties erg sterk.

Yort won de eerste race in de regen met een groot verschil naar de concurrentie. “Ik ben hier echt heel blij mee. We hadden het heel goed voor elkaar en ik ben veel dank verschuldigd aan mijn monteur Peter Zegers. In de regen ging het echt heel goed, ik won de eerste race met 4 seconden voorsprong op de nummer 2. In de tweede en derde race ben ik als tweede geëindigd, waardoor ik helaas net een puntje te kort kwam voor de dagoverwinning.”

Dagwinnaar werd broer Ties bij de vorige race in Venray. In Assen noteerde de jongste deelnemer van het veld de uitslagen 4 – 2 – 2 en dat was goed voor een tweede plaats in het dagklassement. “Ik ben hier zwaar tevreden mee, want in de trainingen en de kwalificatie ging het nog niet zo goed. We hadden weinig grip en kwamen er pas laat achter hoe we de afstelling zouden gaan doen. Tijdens de eerste race heeft de regen alles veranderd. Tweede is een goed resultaat. Die andere jongens voorin zijn ook gewoon heel snel.”

Yort van Wijk

Na afloop van de races viel op dat de coureurs zeer sportief met elkaar omgaan. Yort: “Het zit zo dicht bij elkaar en het zijn mooie gevechten. We weten van elkaar wat we er allemaal voor doen. Ieder weekend zijn we met karten bezig, dan kun je alleen maar respect voor elkaar hebben. Het was mijn allereerste overwinning ooit in het NK en ik ga nog harder werken om nog een keer een dagoverwinning te pakken.”

Ties klokte in de kwalificatie de zesde tijd, maar wist in de races verder naar voren te komen. “In de eerste race ging ik van P6 naar P4 en ik ben vooral heel tevreden omdat we het tijdens het weekend zo goed hebben kunnen omdraaien. Ik moet leren om nog constanter te rijden, maar de eerste race ging dat al heel goed. In de tweede race reed de helft van het veld op slicks en de helft met regenbanden. Ik reed op slicks en dat was in het begin heel glad, maar later waren de rijders op slicks een stuk sneller dan de jongens met regenbanden. Dat was een goede keuze.”

In de strijd om het Nederlands kampioenschap hebben beide broers nog kans op een goede klassering. Ties: “Alles is nog mogelijk in het Nederlands kampioenschap. De top 3 zit heel dicht bij elkaar en gelukkig zit ik daar ook bij. Dat belooft veel voor de rest van het seizoen. We gaan er alles aan doen om ook in Berghem, Eindhoven en Spa sterk voor de dag te komen.”

Ties en Yort van Wijk willen graag hun monteurs bedanken, hun ouders en het hele team van Swarttec Motorsport van Cas en Scott Swart. En uiteraard hun sponsor Tandheelkundigcentrum Parijsch.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS