Karting • Chrono

Kartbroers Ties en Yort van Wijk schitteren met podiums: “Wel even schrikken toen ik ondersteboven lag”

Uitgegeven door Bart • 21 april 2021 02:22

Strijen – De broers Ties en Yort van Wijk hebben afgelopen weekend hun snelheid en mentaliteit getoond op de kartbaan in Strijen. De karters uit Asperen mochten beiden naar het podium van de Strijen Bokaal. De 10-jarige Ties was ondanks een heftige crash in de kwalificatie de beste in de ID Engines Junior en de 17-jarige Yort werd tweede in de sterk bezette ID Engines Senior.

Kartbroers Ties (10) en Yort (17) van Wijk

Het was flink schrikken halverwege de kwalificatie van de ID Engines Junior. Ties lag in de eerste bocht ondersteboven, was even buiten bewustzijn, maar wilde toch graag de races rijden. Hij legt uit wat er gebeurde: “Ik reed in de kwalificatie achter mijn teamgenoot Maxim. Hij haalde iemand in en daar wilde ik ook voorbij, maar diegene stuurde in en onze wielen kwamen tegen elkaar. Daardoor schoot ik omhoog en kwam ik ondersteboven op mijn helm terecht. Ik heb er niet veel van meegekregen, want ik was even buiten bewustzijn. Ik weet nog wel dat ik ondersteboven lag. Het was wel heftig. Ik had wel pijn aan mijn ribben, maar wilde toch graag starten in de races.”

Broer Yort was logischerwijs flink geschrokken. “Natuurlijk volg ik zijn races om te kijken hoe het met hem gaat. Ineens lag hij ondersteboven onder zijn kart, maar er waren snel veel mensen bij en hij stond relatief snel weer naast zijn kart. Toen dacht ik al dat het goed zou komen. Bij de eerste race was het even afwachten hoe het zou gaan, maar eigenlijk won hij heel gemakkelijk.”

Yort van Wijk

Waar Ties nu zo’n drie jaar kart, is Yort pas een jaar met de sport bezig. Toch wist hij tweede te worden in een sterk bezette wedstrijd. “Ties is begonnen bij de Kart Academy en ik mocht daar ook rijden en testen. Het ging zo goed dat ik ook wedstrijden ben gaan rijden. Vorig jaar heb ik races in de Rookie4Shift gereden. Nu word ik tweede in de ID Engines Senior in een veld met drie Nederlands kampioenen. Daar ben ik echt heel blij mee. Voor deze wedstrijd hebben we veel getraind met Scott Swart. Ieder rondje wil ik harder gaan. We zijn nooit blij met een snellere tijd, maar willen altijd nog meer ruimte vinden. Dat betaalde zich vandaag uit.”

Ties weet nog goed het moment dat hij wilde beginnen met karten. “Dat was de eerste keer dat ik met mijn vader een race van Max Verstappen keek. Het was zijn eerste overwinning in de Formule 1 in Barcelona. Daardoor wilde ik weten hoe je Formule 1-coureur kunt worden en ben ik filmpjes op YouTube gaan kijken. Zo kwam ik bij kartvideo’s terecht en wilde ik dat ook gaan doen. Ik heb eerst twee jaar op binnenkartbanen gereden, maar als we verder wilden komen, moesten we naar buiten. Mijn eerste klasse buiten was vorig jaar de ID Engines Junior. Dat was een hele grote stap. Ik ben nog steeds één van de jongste coureurs in deze klasse en ik heb nog veel tijd om hier in door te groeien.”

Ties van Wijk

Na zijn ongelukkige crash in de kwalificatie was Ties op tijd hersteld voor de races. Met drie keer P1 won hij afgetekend de grote Strijen Bokaal. “Het was de tweede keer dat ik als eerste over de finish kwam en ik was vooral blij dat ik niet bang was geworden door wat er in de kwalificatie was gebeurd. Het was ook mooi dat mijn teamgenoot Maxim tweede is geworden. We motiveren elkaar om goed te presteren en worden goed begeleid door onze teambaas Cas Swart en zijn zoon / trainer Scott. Hij kijkt veel video’s terug en werkt veel met data. Daar hebben we veel aan.”

Ties en Yort van Wijk gaan dit jaar in het Nederlands Kampioenschap 4takt van Chrono Karting rijden. Ze willen via deze weg graag hun moeder Ilona en vader Erwin bedanken en het team van Cas en Scott Swart SWARTTEC Motorsport. En uiteraard hun sponsor Tandheelkundigcentrum Parijsch.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS