Karting • Chrono

Glunderende Vic Van Campenhout pakt eerste zege van het seizoen! "Keihard geschreeuwd in mijn helm"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 mei 2024 12:22

MARIEMBOURG – De prestaties van karttalent Vic Van Campenhout tonen een duidelijke opwaartse lijn. Ga maar na: drie wedstrijden geleden werd hij derde, daarna werd hij tweede en zondag in Mariembourg werd hij eerste! Dat presteerde de 12-jarige piloot uit Humbeek tijdens de tweede ronde van het BMC-kampioenschap in de Rotax Max Minimax-klasse. De wedstrijd was onderdeel van de BeNeFit League, waarin werd hij met de tweede plaats in de eindstand knap vice-kampioen werd.

Vic Van Campenhout en ouders en Franky Saeys


“Ja, ik ben heel blij”, zei een glunderende Vic kort na de prijsuitreiking op de Zuid-Belgische piste over zijn racewinst. “En tweede in de BeNeFit League is ook mooi, maar ik had die liever gewonnen.” Tja, een sportman wil nu eenmaal niets liever dan winnen. Niettemin kon de piloot van topteam SFP Racing met trots terugblikken op zijn prestaties.

Zeker ook omdat het wisselvallige weer in Mariembourg voor listige omstandigheden had gezorgd. “Zaterdag hadden we een training in wisselvallig weer. En zondag begonnen we de dag met regen. Daarna heb ik in de regen de kwalificatie op slicks gereden”, blikte hij terug.

Vic raakte in de eerste ronde van de baan. Het bracht hem niet van zijn à propos, getuige wat hij daarna presteerde. “Ik had op een gegeven moment nog één ronde voor mijn flying lap en daarin heb ik de poleposition kunnen pakken.”

Nou, met zijn snelheid zat het dus wel snor. Zo bewees hij daarna ook tijdens de heat. “Ik heb de hele race lang op kop gereden en hem gewonnen. Daarna startte mijn motor helaas niet. Ik moest de prefinale toen als laatste starten. Maar ik ben nog naar de tiende plek gereden.”

Dat was al een pak beter dan die laatste plaats en zo had Vic zich voor de finale toch nog een redelijk perspectief verschaft. Daarin toonde hij opnieuw zijn dominante snelheid. Wat heet. Hij denderde van tien naar één!

Vic: “Veel mensen voor me waren aan het vechten en ik had een heel goede snelheid. Zo kon ik goed inhalen. Dat vond ik wel leuk. Daarna werd het spannend tussen mij en Yenthe en heb ik toch nog gewonnen. Ik vond het wel nice dat ik de kop had gepakt. Maar ik zat wel echt te wachten op de finish. Want je moet niet te vroeg de overwinning vieren. Als je dan nog tweede wordt, dan denk je ‘oh shit’.”

Zover kwam het allemaal niet. Vic hield het hoofd koel en subliem racend stuurde hij zijn kart als eerste over de finish. “Toen heb ik keihard geschreeuwd in mijn helm. Dat was leuk.”

Vic Van Campenhout aan de leiding


Hoe hij het verklaarde dat hij de laatste races steeds een treetje hoger op het podium eindigde? “Ik word sterker, ga steeds meer naar de fitness. Ik investeer ook meer tijd in mijn huiswerk zodat ik dat niet meer tijdens de wedstrijdweekends hoef te doen. Dan ben ik veel meer gefocust.”

En dan nog iets, wist Vic: “Ik heb nu ook een personal coach die ook op de baan komt kijken. Dat is Kaï Rillaerts (veelvoudig kampioen Rotax Max, red.). Hij geeft me veel goede tips. Zijn hulp maakt voor mij de overwinningen mogelijk.” En nu? “Nu moet ik eerste zien te blijven!”

Vic bedankt zijn ouders, supporters, zijn school Virgo Sapiens, zijn monteur Franky Saeys, SFP Racing en zijn vrienden. En een bijzondere dank aan Franky Saeys. "Hij is een beetje mijn kartpapa… Hij geeft raad, pept me op indien nodig en staat er elke keer met de juiste afstellingen… Voor mij is hij de beste monteur ter wereld. En ik bedank ook mijn school Virgo Sapiens Londerzeel die mij volop steunt en die het mogelijk maakt om studie en topsport te combineren."

Vic Van Campenhout wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door BODYCOMPLEX Humbeek, Meubelen Moens Londerzeel, Brandstoffen Verdickt Humbeek, De Cock Men Wolvertem, Ongediertebestrijding Antimal Malderen, Garage Gilbert Humbeek, Dakwerken De Donder Beigem, Schoenen Odill Wolvertem, VGC Elec Hombeek.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS