Karting • Chrono

Soms is de vierde plaats na een waanzinnige inhaalrace nog mooier dan een zege, weet coureur Dion van Werven

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 mei 2024 11:30

MARIEMBOURG – Eigenlijk kan het niet, van de laatste plaats naar de vierde plek in de koningsklasse van het Nederlandse karten. Coureur Dion van Werven presteerde het. De vijftienjarige rookie uit Hulshorst had zondag in Mariembourg de beste snelheid van het hele veld. Hij liet zo zien dat hij als nieuwkomer in de KZ2 serieus meedingt naar de overwinningen in het NK.

Dion van Werven


“Ik had wel verwacht naar voren te komen, maar zover natuurlijk niet”, zei een glunderende Dion direct na afloop van zijn waanzinnige inhaalrace op het Zuid-Belgische circuit. “Ik stond op de grid en dacht: ik ga proberen zo ver mogelijk naar voren te komen. Ik had niks te verliezen.”

Hij rukte razendsnel op. Totdat iemand hem wijd drukte. Dion viel daardoor terug naar de vijftiende plek. “Even later reed ik toch weer in de top tien. Ik was by far de snelste op de baan. In de kopgroep gebeurde op een gegeven moment een crash waar enkele rijders voor mij nog net van konden profiteren maar ik net niet waardoor ik heel veel tijd verloor. Ik moest opnieuw een gat dichtrijden naar nummer vier en de nummer vier had nog een gat naar de nummer drie.”

Dion zette alles op alles om dat gat te dichten en slaagde daar wonderwel in. “Ik haalde hem in de allerlaatste ronde in. In diezelfde ronde reed ik nog een groot gat dicht op de kopgroep van drie. Helaas lukt het net niet om nog een aanval te kunnen doen op de podiumplaatsen. Als de race een ronde langer had geduurd had ik misschien wel kunnen winnen.”

Behalve zijn indrukwekkende inhaalrace viel nog iets anders op. Dion heeft nu de snelheid om voor de overwinning mee te doen. En dat voor een debutant in de prestigieuze KZ2. In het NK is hij nota bene één van de jongsten van allemaal. “Ik heb mijn ritme gevonden en geniet van het rijden. Dit was allemaal niet mogelijk geweest zonder mijn sponsoren. En we zijn ook mede dankzij goed teamwork snel vooruitgegaan. Ik heb zelf stappen gemaakt mede dankzij de goede samenwerking in ons team CRG en mijn monteur”, verklaarde de talentvolle Gelderlander. “Het is ook zeker moeilijker dan de Rotax Max Senioren (de klasse waarin Dion vorig jaar kampioen werd, red).”

In Franciacorta tijdens de WSK ging ‘het knopje om’, zei hij. “Toen waren we echt snel. We zaten toen nog maar één tiende van de snelsten af op dat niveau. Dat was super. Dat ik nu bij de Chrono met andere banden moet rijden en we nog steeds goed gaan, geeft veel zelfvertrouwen.”

Dion van Werven


Maar hoe kwam het nu eigenlijk dat hij in de finale van de laatste plaats moest starten? “Ik mocht als eerste starten in de prefinale, maar mijn schakelpook brak af. Ik viel dus uit. Anders had ik die race waarschijnlijk kunnen winnen. En dan de finale misschien ook wel.”

Natuurlijk is het dan jammer dat hij uiteindelijk vierde is geworden, maar de manier waarop voelde voor hem als overwinning. “Ja, dit is wel één van mijn beste weekenden. Ik vond mijn rijden in Mülsen tijdens de eerste ronde van het DKM van vorige week nog beter (toen won hij twee van de vier races in het Duits kampioenschap, red.). Maar als die schakelpook vandaag niet was afgebroken, was dit wel mijn beste weekend geweest. Nou ja, het was in ieder geval mijn beste race!”

Dion bedankt zijn team, supporters en zijn sponsoren.

Dion van Werven wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Van Werven Infra & Recycling, CRG Holland, Riwald Recycling, Harry Frens Vastgoed BV, Bincx Agrarische en Industriële bouw, Heicom, JHM Groep, Prominent, Prins Exclusivo, GPS Holding, Jos Scholman, Catering Culinair, Jabe Reclame en FD Houtbewerking.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS