Karting • Chrono

Karttalent Noah Steehouder dendert keihard naar het podium op onbekend Mariembourg; "Het ging meteen goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 mei 2024 16:21

MARIEMBOURG – Hij had van tevoren nog geen meter op het circuit van Mariembourg gereden, kwam een dag later aan dan de rest en hij is dit seizoen debutant in de Rotax Mini Rookie-klasse. En toch werd karttalent Noah Steehouder ‘gewoon’ tweede tijdens de derde ronde van het NK. De negenjarige coureur uit Vianen nam dan ook glunderend een fraaie beker in ontvangst.

Noah Steehouder

“Ik ben wel blij, maar niet heel blij. Omdat ik liever nummer één wil zijn”, legde Noah uit, die daarmee het gevoel van de echte sporter verwoordde. Dat hij vooraan eindigde in een zeer spannend weekend kwam niettemin als een verrassing. “Ik had het wel een beetje verwacht. Ik ben pas zaterdag begonnen met rijden, maar mijn eerste training ging meteen goed.”

En dan te bedenken dat Noah nog nooit eerder een meter op de technische baan van Mariembourg had gereden. “Ik reed dus nog niet heel snelle rondetijden.” Maar toen kwam de kwalificatie en die was tot zijn vreugde in de regen. “Ik kom uit de viertakt-karts en daar moesten we in de regen altijd met slicks rijden, dus daar heb ik ervaring mee.”

Hoewel Noah en zijn concurrenten op een droge baan aan de kwalificatiesessie begonnen, ging het op een gegeven moment regenen. En tja, toen reed dus iedereen met slicks op een natte baan. Noah liet prompt zijn snelheid zien en werd keurig achtste.

Daarna werd hij in de heat achttiende en in de prefinale zestiende in de gemixte Mini Max en Mini Rookie race. Dat was overigens geen goede afspiegeling van zijn werkelijke snelheid. Want in de finale liet hij overduidelijk zien hoe de zaken er echt voor stonden. Noah: “Ik had een goede start. Daarna waren er een paar crashes, maar ik zat er gelukkig niet bij.”

Helaas spinde even later iemand tegen hem aan. “Ik ging door het gras.” Dat was natuurlijk niet goed voor zijn race. Maar Noah gaf niet op, zette zijn tanden in het stuur en baande zich opnieuw een weg naar voren. En op het moment dat in de slotfase de nummer één spinde reed Noah al op de vierde plek.

Nu schoof hij ineens een plaatsje op en zou hij dus sowieso op het podium komen. “En toen had iemand een kapotte achterband en werd ik nog tweede.” En dus was daar zijn eerste podiumplaats van het seizoen!

Noah Steehouder

Heel knap, zeker ook omdat Noah nog maar twee jaar kart. “Mijn eerste keer in een kart was toen ik zeven was”, wist Noah nog. Dat was in Zandvoort op het kartbaantje dat er lag tijdens de familiedag van de Dutch Grand Prix in 2021. Daar was hij samen met zijn vader naartoe geweest, vulde zijn moeder aan.

Hij vond het meteen fantastisch. Noah werd benaderd door iemand van NK-organisator Chrono met de vraag of hij een dagje bij Chrono op het outdoor-kartcircuit van Eindhoven wilde rijden. En jawel, daar volgde hij de racecursus. Een week later had de jonge Vianees al zijn eigen kart. “Vorig jaar zijn we het NK viertakt en het NXT-kampioenschap gaan rijden in de Parolin Rocky F2-klasse. Bij de rookies werd ik eerste en derde algemeen!”

Voor dit seizoen is hij dus een stapje hogerop gegaan, want in een snellere tweetakt-kart. Daarin rijdt hij het NK en het BNL-kampioenschap. Het verschil met viertakt-wedstrijden kon Noah goed merken. “Dit is wel moeilijker. Je moet meer remmen en de jongens rijden beter.” Dat mag dan zo zijn, hij stond zondag mooi wel al op het podium!

Noah bedankt zijn vader en moeder, zijn opa, Bente en Joeri en zijn zusje.

Noah wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Echte Bakker Steehouder en LTE Lammers Tuning en Engineering.

Wil je Noah Steehouder volgen dat kan via zijn instagram: Noah_steehouder_racing

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS