Karting • Chrono

Broers Ties en Yort van Wijk vanouds snel in NK; Ties wint titel in BeNeFit League!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 mei 2024 13:16

MARIEMBOURG – Het is inmiddels geen verrassing meer, maar knap is het zeker: de overtuigende manier waarop karter Ties van Wijk de ene na de andere wedstrijd wint in de Rotax Max Junioren-klasse. Zondag was het veertienjarige karttalent uit Hoenzadriel in Mariembourg (België) ook de beste tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Het leverde hem en passant de titel in de BeNeFit League op! Zijn broer Yort had bij de Rotax Max Senioren eveneens de snelheid om voor het podium te strijden, maar in de finale viel hij helaas uit.

Ties van Wijk

“Ik blijf in een goede flow. Dit weekend ook weer”, zei Ties met een brede lach. “Na de Euro Tropy (P2, red.) wilden we de goede lijn voortzetten en dat is gelukt door drie keer te winnen. Dat is wel fijn.” Hij besefte dat de uitslag ook een keer anders kan zijn. “Je kan het ook een keer fout doen. Ik wil het hele seizoen het liefst zo afmaken, maar als ik er een keer niet bijzit is dat jammer.”

Vorig jaar toonde Ties al dat hij de weg naar de top had gevonden. Dit seizoen is de coureur van Bouvin Power uitgegroeid tot the man to beat in het NK en daarbuiten. Wat is het verschil met vorig jaar? “Ik kan nu beter rustig blijven en kan beter omgaan met tegenslagen. Ik blijf dan gewoon mijn focus houden.”

Inmiddels heeft dat hem dus zijn eerste titel van het seizoen opgeleverd. Ties: “De winst van de BeNeFit League is een teken dat ik heel goed onderweg ben. Dit geeft een mooi duwtje in de rug om nog harder te gaan werken.”

Want in het BMC-kampioenschap en het NK voert hij het klassement aan. Die titels wil hij ook graag dit seizoen winnen. Tijdens de wedstrijd in Mariembourg kreeg hij in ieder geval de bevestiging dat alles nog tiptop is. Het hele weekeinde was Ties erg snel.

“Alleen ging de kwalificatie niet helemaal zoals we wilden”, gaf hij aan. “De baan was halfnat. We gingen weg op slicks en dat dat werkte niet goed genoeg. Daardoor werd ik vierde. Maar dat is nog steeds goed.”

Ties van Wijk

Sowieso goed genoeg om zich in de strijd om de overwinning te mengen. In de eerste heat toonde Ties zijn ware snelheid. In de laatste ronde claimde hij de eerste plek en won hij de race. In de prefinale, die in de regen werd verreden, was hij niet meer te houden. Ties denderde als eerste over de finish met een gat van maar liefst tien seconden op de nummer twee.

“Daarna heb ik de droge finale gecontroleerd. In de regen en op een droge baan waren we dit weekend onverslaanbaar. Een goede voorbereiding voor wat komen gaat. Want elke wedstrijd die je vooraan rijdt, daar leer je van.”

Zijn volgende race is de vierde ronde van het NK. Die wordt deze maand op 19 mei gehouden op circuit De Landsard in Eindhoven. Over zijn ambities liet hij geen enkele twijfel bestaan: “Ik ga er gewoon vol voor!”

Zijn broer Yort, die eerder dit seizoen bij het NK ook al op het podium stond, reed in een klasse hoger, bij de Rotax Max Senioren, een uitstekende finale. Na in de heats als negende en zesde te zijn geëindigd, was hij in de finale bezig aan een gestage opmars toen hij in een crash belandde. Dat gebeurde op het moment dat hij de nummer drie wilde inhalen.

“Ik ging met een goed gevoel de finale in. Ik wist dat we een goede snelheid hadden. De finale verliep goed”, blikte Yort terug. Dat ik crashte, was zonde. Jammer dat het dan op zo’n manier eindigt. Maar we hadden de snelheid om het podium te halen!”

Ties en Yort van Wijk bedanken hun vader en moeder, Birger Bouvin, Vincent France, Ribert, Max, Lars en iedereen bij Bouvin Power.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS