Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Daytona 24H - Historische een-twee overwinning van Aston Martin en Heart of Racing in de Rolex 24!

Uitgegeven door Peter Vader • 30 januari 2023 13:39

DAYTONA BEACH - Aston Martin's meervoudig kampioenschapswinnende Vantage heeft opnieuw een schitterende onderscheiding toegevoegd aan zijn groeiende erfenis als één van de meest succesvolle GT-auto's van de enduranceracerij. Afgelopen weekend wisten ze namelijk een nadrukkelijke klasseoverwinning te behalen in de 61e Rolex 24 op de Daytona Speedway International. Een foutloze prestatie van regerend IMSA WeatherTech SportsCar GTD-klasse kampioenen Heart of Racing [HOR] en zijn coureurs Roman De Angelis (CDN), Ian James (GBR), Darren Turner (GBR) en Marco Sørensen (DEN). Zij onderstreepten een winnende start van de titelverdediging van het Aston Martin Racing-partnerteam uit Seattle.

24H Daytona 2023 dubbel podium voor Aston Martin
Historische een-twee overwinning van Aston Martin bij de 24 Hours of Daytona 2023!

De overwinning is Aston Martin's eerste in de Daytona 24 Hours - Noord-Amerika's meest prestigieuze endurance evenement. Het markeert de 12e poging sinds zijn debuut in 1964, en markeert de perfecte opening van het raceseizoen van het Britse ultra-luxe sportwagenmerk in zijn 110-jarig jubileumjaar. De Vantage was een competitieve factor in beide GT-klassen van het evenement, maar het prestatieniveau was zo hoog dat de winnaar van de GTD-klasse van HOR de eerste GT-auto was die de race finishte. Bovendien werd HOR tijdens de volle 24 uur op weg naar de finish achtervolgd door het andere Aston Martin Racing-partnerteam van Magnus Racing. Hun #44 Aston Martin Vantage, wiens coureursteam bestond uit John Potter (VS), Andy Lally (VS), Spencer Pumpelly (VS) en Nicki Thiim. (DEN) eindigde als tweede in GTD en als derde in GT-auto, waardoor het een dubbele podiumplaats werd voor Aston Martin.

24H Daytona 2023 Nr64 TGM with TF Sport Vantage
De Nr64 'TGM with TF Sport' Aston Martin Vantage

Met de focus erop om de nacht ongedeerd door te komen in een race die berucht is om regelmatig contact, aanrijdingen en een hoge slijtage, begonnen beide GTD Vantages gestaag met James (HOR) en Potter (Magnus) aan hun race. Ze wisten in de vroege fase van de race keurig uit de problemen te blijven. Maar sterke stints zorgden ervoor dat beide auto's tegen de avond bovendien in Top-5 rondreden. Dat werd gedurende het vervolg van de race alleen maar beter. De HOR #27 was de hele lange nacht nooit uit de Top-3. De #23 GTD Pro-klasse auto voerde zelfs hun klasse aan voordat ze twee uur voor zonsopgang technische problemen kregen. De #23 werd bemand door AMR-fabrieksrijders Ross Gunn (GBR), Alex Riberas (ESP) en David Pittard (GBR).

24H Daytona 2023 Nr44 Magnus Racing Vantage
De Nr44 Magnus Racing-Aston Martin Vantage

De #44-auto van Magnus Racing hield het echter goed vol en werd gaandeweg een bedreiging voor de overwinning toen de dageraad aanbrak en de race zijn hoogtepunt bereikte. Het resulteerde in uitstekende prestaties van regerend IMSA GTD-kampioen De Angelis en Turner, die nu een Rolex 24-overwinning kan toevoegen aan zijn totaal van drie Le Mans- en twee Nürburgring-klasseoverwinningen. Het zorgde ervoor dat de Amerikaanse racefans werden getrakteerd op een confrontatie tussen FIA World Endurance GT-kampioen Sørensen en zijn oude 'Dane Train'-teamgenoot Thiim, nu een rivaal in de Magnus Racing-auto. Het laatste uur werd verschillende keren onderbroken door waarschuwingsperioden, maar Sørensen hield zijn zenuwen in bedwang toen hij en Thiim met een verschil van slechts 5,3 seconden over de eindstreep kwamen.

24H Daytona 2023 Nr27 overall winnaar HOR Vantage
De overall winnaar Nr27, de Heart OF Racing (HOR) Astin Martin Vantage

Heart of Racing-teambaas en Rolex 24-racewinnaar Ian James zei: “Woorden kunnen geen recht doen aan hoe trots ik ben op dit team en wat ze dit weekend hebben bereikt. Het winnen van de Rolex 24 in Daytona is de kroon op het werk voor iedereen die betrokken is bij IMSA en het betekent enorm veel voor ons allemaal dat we het eindelijk geflikt hebben. Daytona winnen als regerend IMSA GTD-kampioen bewijst alleen maar de kracht en het talent van het team dat we bij Heart of Racing hebben gevormd. Het is geweldig om deze race voor het Seattle Children's Hospital te kunnen winnen en om de liefde en steun te onderstrepen die we aan hen geven. We zijn teameigenaar Gabe Newell dankbaar dat hij ons allemaal in staat heeft gesteld om deze droom waar te maken, en natuurlijk Aston-Martin.”

24H Daytona 2023 pitsop by night

De Vantage GT-raceauto is afgeleid van de veelgeprezen straatversie van Aston Martin en heeft hetzelfde aluminium carrosserieframe en een speciaal getunede versie van de vierliter V8-productiemotor met turbocompressor. In al zijn varianten (GTE, GT3 en GT4) is de Vantage bijzonder succesvol gebleken. De overwinning van de Rolex 24 zorgt ervoor dat de auto een regerend Daytona- en 24 uur van Le Mans-klasse winnaar is zowel als een titelverdediger in de twee toonaangevende enduranceserie ter wereld: het FIA WEC en het IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

24H Daytona 2023 applaus winning shot

Huw Tasker, AMR Head of Partner Racing, zei: “Dit is een ongelooflijk belangrijke dag in de geschiedenis van Aston Martin Racing. De Rolex 24 in Daytona is een race die we al heel lang wilden winnen met Vantage. Om vele uiteenlopende redenen bleek het een harde noot om te kraken, en daarom betekent de overwinning van vandaag zoveel. Dat Aston Martin zijn klasse wint in de belangrijkste endurancerace van Noord-Amerika, is een nadrukkelijke verklaring van onze intentie in deze markt. Het is de perfecte manier om de verdediging van Heart of Racing's IMSA GTD-titel te beginnen. De felicitaties moeten ook gaan naar Magnus Racing, die een geweldige prestatie heeft geleverd en net zo goed had kunnen winnen. En natuurlijk ook naar onze nieuwe partners TGM die samen met TF Sport fantastisch werk hebben geleverd om de finish van zo'n uitdagend evenement te bereiken.”

De volgende ronde van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship is de wereldberoemde 12 Hours of Sebring, die plaatsvindt op zaterdag 18 maart 2023.

24H_Rolex_Daytona Nr44 Magnus Racing at the back


24H_Rolex_Daytona_372x435_1


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS