Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Team van Tijmen van der Helm snelste in de vierde trainingssessie van de Roar before the 24!

Uitgegeven door Peter Vader • 21 januari 2024 12:03

DAYTONA BEACH – Dit weekend bereiden rijders en teams zich tijdens de "The Roar before the 24" voor op de 24 Uur van Daytona op de Daytona International Speedway. De legendarische seizoen-opener van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship zal volgend weekend worden verreden op 27 en 28 januari op het legendarische circuit in Florida. Er zit een belangrijk Nederlands tintje aan de Amerikaanse Le Mans-tegenhanger want Renger van der Zande keert dit jaar terug voor zijn elfde (11e) Rolex 24 At Daytona-start. De fulltime Nederlandse IMSA-coureur heeft twee overall overwinningen en vier podiumplaatsen behaald op Daytona. Daarmee behoort hij ook dit jaar weer tot de grote favorieten voor de overwinning. Spannend is bovendien ook wat Tijmen van der Helm gaat laten zien. De Nederlander staat ingeschreven met een Porsche 963 van het Amerikaanse JDC/Miller Motorsports, het wordt zijn derde deelname aan de fameuze endurancerace. Vorig jaar wist hij heel verdienstelijk de vijfde plaats overall te pakken! De andere deelnemende Nederlanders zijn Indy Dontje, Larry ten Voorde en Nick Catsburg. Ook onze zuiderburen zijn sterk vertegenwoordigd met Laurens en Dries Vanthoor, Maxime Martin, Alessio Picariello, Jan Heylen, Fréderic Vervisch en natuurlijk Sarah Bovy.

24H Daytona 2024 Nr85_JDC-Miller_MotorSports_Porsche_963_GTP_Tijmen_van_der_Helm_Richard_Westbrook_Phil_Hanson_Ben_KeatingDe Nr85 JDC-Miller MotorSports Porsche 963 GTP van Tijmen van der Helm, Richard Westbrook, Phil Hanson en Ben_Keating.

Als het om pure cijfers gaat, heeft Porsche de Grand Touring Prototype (GTP)-klasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship uitstekend afgedekt. Zij leveren vier van de tien auto's in het competitieve Rolex 24 At Daytona-veld. Porsche is ook de enige van de vier (binnenkort vijf) fabrikanten die deelnemen aan GTP en die momenteel auto's verkoopt aan particuliere klantenteams, naast de twee Porsche Penske Motorsport-inschrijvingen. Deze klanten-Porsche's bewezen afgelopen zaterdag op de Daytona International Speedway hun waarde, toen Phil Hanson de snelste ronde van de Roar Before the Rolex 24-testsessies van dit jaar draaide, in de Nr85 JDC-Miller MotorSports Porsche 963 ter voorbereiding op de Rolex 24 van volgend weekend.

Hanson's tijd van 1 minuut en 35,216 seconden (134,599 mph) in de vierde sessie van de beschikbare baantijd sinds vrijdag, verliep in een vol veld waarin de Top-5 auto's binnen ongeveer een kwart seconde waren geclusterd. Neel Jani en Connor De Phillippi kwamen zaterdagmiddag het dichtst bij Hanson en klokten identieke ronden van 1:45.329 in respectievelijk de Nr5 Porsche 963 van Proton Competition en de Nr25 BMW M Team RLL BMW M Hybrid V8.

Aan Phil Hanson, een 24-jarige Engelsman, werd gevraagd of hij vond dat de fabrieks-Penske Porsches die in dezelfde sessie als achtste en tiende eindigden, hun hand nog niet lieten zien. ‘Ik denk niet dat we ons potentieel al hebben laten zien, eerlijk gezegd”, antwoordde Hanson met een grijns. “De JDC-jongens hebben vanochtend heel goed werk geleverd door een sterk pakket uit te rollen, en ik denk dat dat in beide trainingen te zien was. We waren 's ochtends heel snel toen mijn teamgenoten reden, en dat vertaalde zich ook in de middag. Ik denk dat we er goed bij zitten, om eerlijk te zijn”, voegde hij eraan toe. “We proberen gewoon zoveel mogelijk over de auto te leren. Er zijn nog een aantal andere dingen die we willen begrijpen, nu het raceweekend zich begint af te tekenen. Er zullen heel verschillende omstandigheden zijn, dus we willen nu zoveel mogelijk gegevens verzamelen om ons zo goed mogelijk aan te passen. Het team doet het momenteel heel goed en het is leuk om vooraan te staan.”

Tijmen_van_der_HelmTijmen van der Helm

JDC-Miller was het eerste klantenteam dat ten strijde trok met een Porsche 963, te beginnen in mei 2023 tijdens de race op WeatherTech Raceway Laguna Seca. De fulltime coureurs van het team dit jaar zijn Richard Westbrook en Tijmen van der Helm, op deze Rolex 24 vergezeld door Phil Hanson en de kampioen van de Le Mans Prototype 2 (LMP2) -klasse van vorig seizoen, Ben Keating.

Keating vervult een dubbele taak in Daytona. Hij deelt de JDC-Miller Porsche in GTP en verankert tegelijkertijd de line-up van de coureurs tijdens zijn fulltime rit: de Nr2 United Autosports ORECA LMP2 07 in de LMP2-klasse. Keating was de snelste in de LMP2 tijdens de zaterdagmiddagsessie en noteerde een ronde van 1:39.047 (129.393 mph). Nicklas Nielsen reed 's ochtends de snelste LMP2-ronde van de dag met een 1: 38.576 (130,011 mph) in de Nr88 Richard Mille AF Corse ORECA.

Ben Keating deelt de auto met Nr2 met Nico Pino, Ben Hanley en Patricio O' Ward. Ook United Autosports reed op de openingsdag van de Roar in de LMP2, met Paul di Resta aan het stuur van de nummer 22 van het team. “Het is duidelijk dat het nog te vroeg in het proces is om dit evenement al te evalueren, maar het lijkt erop dat we bijna aan de top zitten”, zei di Resta, wiens nummer 22 Daytona-teamgenoten Daniel Goldburg, Bijoy Garg en Felix Rosenqvist zijn. “We zijn naïef in de zin dat we ons alleen maar op onszelf concentreren en proberen de best mogelijke auto te creëren met de filosofie die we ter plekke bedenken. Hopelijk zal dat ons in staat stellen om voor de overwinning te strijden.”

Klik hier voor de uitslag van de vierde sessie van de 'Roar before the 24'

Renger_van_der_ZandeRenger van der Zande sloot de sessie af op de vierde plaats, hij deelt de Nr01-Cadillac V-Series.R met Sébastien Bourdais, Scott Dixon en Alexander PalouBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS