Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Penske wint met Porsche na 55 jaar de Rolex24; Indy Dontje winnaar GTD + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 29 januari 2024 06:28

DAYTONA BEACH – Felipe Nasr behaalde de eerste Rolex 24 At Daytona-overwinning voor teameigenaar Roger Penske in 55 jaar en de eerste voor Porsche in 14 jaar, tijdens een spannende afsluiting van de iconische duursportwagenrace op zondag. Met de Nr7-Porsche Penske Motorsport Porsche 963, die hij deelde met Dane Cameron, Matt Campbell en regerend Indy 500-winnaar Josef Newgarden, kwam Nasr met 2,112 seconden voorsprong op de Nr31-Whelen Cadillac Racing. R Cadillac V-Series over de finish. De laatste werd bestuurd door Tom Blomqvist, die ernaar streefde de tweede coureur in de geschiedenis van de Rolex 24 te worden die drie jaar op rij een overall winnaar zou worden.

24H Daytona 2024 Penske met Porsche winnaar na 55 jaar

Nasr nam voor de laatste keer de leiding toen de Nr7 Porsche-crew hem een snellere pitstop gaf dan de Nr31 Cadillac-crew voor Blomqvist kon volbrengen, met nog 43 minuten te gaan. Blomqvist achtervolgde Nasr het laatste halfuur, maar kon nooit dichtbij genoeg komen om een pass voor de leiding te proberen.

De laatste overwinning van teameigenaar Penske op de Rolex 24 kwam in 1969 toen Mark Donohue en Chuck Parsons een Lola T-70/Chevrolet naar de overwinning reden. Een Penske-inzending claimde ook een klasseoverwinning in 1966. Porsche's laatste algemene overwinning kwam in 2010, toen de Action Express Racing Riley-Porsche, bestuurd door Joao Barbosa, Terry Borcheller, Ryan Dalziel en Mike Rockenfeller, zegevierde. Ironisch genoeg was Action Express het team dat ook de Nr31 Cadillac inschreef, die zondag als tweede eindigde.

Tom Blomqvist, die in 2022 en 2023 won met Meyer Shank Racing, eindigde als tweede in het algemeen klassement en in de Grand Touring Prototype (GTP)-klasse met zijn Action Express-teamgenoten Pipo Derani en Jack Aitken. Blomqvist zal dit jaar fulltime rijden voor Meyer Shank in de IndyCar Series en de IMSA Michelin Endurance Cup-evenementen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship met de Nr31-Whelen Cadillac.

Na het uitvallen van de Nr01-Cadillac met Renger van der Zande wist Tijmen van der Helm de zesde plaats overall op te eisen, om daarmee de hoogst geklasseerde Nederlander te worden. Een puike prestatie van de man uit Zuid-Holland, die P6 realiseerde in de Nr85-Porsche 963 van het JDC Miller MotorSports-team samen met Richard Westbrook, Phil Hanson en Ben Keating.

De Nr18 Era Motorsport pakte de overwinning in de Le Mans Prototype 2 (LMP2) klasse met teamgenoten Ryan Dalziel, Dwight Merriman, Christian Rasmussen en Connor Zilisch. De Nr62 Risi Competizione Ferrari 296 GT3 behaalde de overwinning in de klasse Grand Touring Daytona Pro (GTD PRO) met coureurs Daniel Serra, Davide Rigon, Alessandro Pier Guidi en James Calado. De Mercedes-AMG GT3 met nummer 57 van Winward Racing zegevierde in de Grand Touring Daytona (GTD)-klasse, de auto die werd gedeeld door Russell Ward, Philip Ellis, Daniel Morad en onze eigen Indy Dontje. Toch nog een Nederlander als winnaar op het podium!

De volgende WeatherTech Championship-race is de 72e Mobil 1 Twelve Hours of Sebring op 16 maart op Sebring International Raceway.

Klik hier voor de uitslag van de 24 Uur van Daytona 2024

24H Daytona 2024 Felipe Nasr, Dane Cameron, Matt Campbell en Josef Newgarden winnaars met Penske-PorscheFelipe Nasr, Dane Cameron, Matt Campbell en Josef Newgarden winnaar met Penske-Porsche van de 24 Uur van Daytona 2024!

24H Daytona 2023 Porsche_winnaar_podium

24H Daytona winnaar LMP2


24H Daytona winnaar GTD PRO


24H Daytona winnaar GTD Indy Dontje


*Foto's: imsaphoto.com



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS