Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Maak kennis met de negen dames die deelnemen aan de Rolex24 editie 2024

Uitgegeven door Peter Vader • 26 januari 2024 12:30

DAYTONA BEACH – We gaan even kennismaken met de negen dames die racen in de 24 uur van Daytona van dit jaar. Zullen één of meer van hen de volgende winnaar van de Rolex 24 Female Class zijn? De evolutie van de carrière van Katherine Legge en de impact die haar consistente aanwezigheid heeft gehad op de sportwagenraces, kunnen worden gemeten in Rolex 24 At Daytona, als zijzelf en de andere acht vrouwelijke collega-deelnemers met elkaar de strijd aangaan tijdens de 2024-editie van komend weekend. Legge heeft elf Rolex 24-starts achter haar naam staan sinds haar debuut in 2007, terwijl de andere acht vrouwelijke coureurs acht gecombineerde starts hebben. Het mooie aan die statistiek is echter dat de meeste van die ‘nieuwe’ acht teruggekeerd zijn en proberen voort te bouwen op hun debuut voor hun tweede of derde optreden in de afgelopen jaren.

Negen dames 24H Daytona 2024 Acura Racing Acura NSX GT3 Evo22 Katherine LeggeKatherine Legge onderweg met de Acura NSX GT3 Evo22

“Ik vind het speciaal”, zei Katherine Legge nadat zij op de vrijdag de snelste GT Daytona (GTD)-tijd had neergezet tijdens Roar Before de Rolex 24-test op de Daytona International Speedway. Het was een positieve verandering. Mijn eerste Daytona was in 2007 en ik was de enige vrouw in het veld. Ik heb geprobeerd meer vrouwen erbij te betrekken; we deden de Caterpillar-auto met Christina (Nielsen), Ana (Bia Figueiredo) en Simona (de Silvestro) en we zorgden er vervolgens voor dat Rahel (Frey) overkwam. Die komst gaf haar de ‘bug’ (motivatie, red.) voor Amerikaans racen, wat er uiteindelijk toe leidde dat de Iron Dames dit jaar in Daytona langskwamen. Het was erg leuk om het sneeuwbaleffect te zien en te constateren dat het niet eenmalig is. Het is geen gimmick, het zijn gewoon enkele van de beste vrouwelijke coureurs voor de klus naar Amerika halen en we krijgen het voor elkaar.”

Dus, wie zijn de recordbrekende negen vrouwelijke coureurs die dit jaar zullen strijden in de Rolex 24? En zou iemand de eerste klasseoverwinning voor een vrouw in de Rolex 24 kunnen behalen sinds Claudia Hürtgen haar klasse in 1997 won? Tony DiZinno van IMSA.com heeft de loopbaan van de dames even voor je op een rijtje gezet:

Negen dames 24H Daytona 2024 Sheena Monk, Katherine Legge en Tatiana CalderonV.l.n.r. Katherine Legge, Sheena Monk en Tatiana Calderon

Nr. 66 Gradient Racing Acura NSX GT3 Evo22, start als derde in GTD met
Katherine Legge/Sheena Monk/Tatiana Calderon

Legge: 12e start, beste finish 2e in 2018, debuteerde in 2007
Monk: 2e start, beste finish 4e in 2023, debuteerde in 2023
Calderon: 2e start, beste finish 16e in 2020, debuteerde in 2020

Zoals hierboven al geschreven, is Legge een vaste waarde geworden bij Rolex, en de veelzijdigheid en doorzettingsvermogen van de in de omgeving van Atlanta gevestigde Engelse vrouw, zijn door de jaren heen duidelijk zichtbaar geworden. Ze debuteerde in een Daytona Prototype, bestuurde een paar jaar de radicale DeltaWing en is sinds 2017 een vaste waarde in GTD in Acura-, Porsche- of Lamborghini-auto's. Haar beste resultaat was de tweede plaats in 2018. Die klassering is het beste van Delta Wing welke vrouw dan ook, sinds 27 jaar geleden Claudia Hürtgen een klasseoverwinning in Daytona behaalde. (Foto: Gradiëntracen)

De in Pennsylvania geboren Monk is klaar voor haar tweede Rolex 24, en samen met Legge eindigde ze hier vorig jaar als vierde tijdens haar debuut in wat de beste serie van het seizoen was voor de groen-witte Acura. Naarmate haar comfortniveau en zelfvertrouwen groeiden tijdens haar eerste volledige seizoen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, groeide ook haar consistentie terwijl ze op zoek was naar een sprong in het tweede seizoen.

Calderon is een Colombiaanse wiens carrière haar naar verschillende sportwagen- en open-wheel-series over de hele wereld heeft gebracht, maar zelden voor een volledig seizoen. Ze is goed gepositioneerd voor 2024, als de derde coureur van deze auto voor de IMSA Michelin Endurance Cup-races. Ze is herenigd met Legge, met wie ze in een Lamborghini samen reed tijdens haar Rolex 24-debuut in 2020 in de geheel vrouwelijke rijderscombinatie (tweevoudig IMSA GTD-kampioen Nielsen en Frey completeerden het team).

Negen dames 24H Daytona 2024 Rahel Frey/Sarah Bovy/Doriane Pin/Michelle Gatting

Nr. 83 Iron Dames Lamborghini Huracan GT3 EVO2, start als 13e in GTD met Rahel Frey/Sarah Bovy/Doriane Pin/Michelle Gatting

Frey: 3e start, beste finish 16e in 2020, debuteerde in 2020
Bovy: 2e start, beste finish 18e in 2023, debuteerde in 2023
Pin: 2e start, beste finish 18e in 2023, debuteerde in 2023
Gatting: 2e start, beste finish 18e in 2023, debuteerde in 2023

De Zwitserse coureur Frey is de enige van dit kwartet die haar derde start maakt in de Rolex 24, in plaats van haar tweede. Maar ze is al ongeveer tien jaar wereldwijd een succesvolle GT-coureur, meestal bij Audi en meest recentelijk bij Porsche als onderdeel van de Iron Dames-inspanningen in het FIA World Endurance Championship (WEC) in 2023. Samen met Bovy en Gatting behaalde het trio een populaire en historische overwinning, om daarmee het GTE-tijdperk van de internationale sportwagenraces af te sluiten met een overwinning in de GTE Am-klasse tijdens de WEC-seizoensfinale van vorig jaar in Bahrein. Hetzelfde kwartet won hun klasse in de 24 Hours of Spa 2022. (Foto: Lamborghini)

De Belgische coureur Bovy heeft een Bronze-rating en ontpopte zich als Ben Keating’s meest frequente rivaal voor de polepositions in het WEC van 2023. Ze verzekerde zich van drie poles, wat haar snelheid op het wereldwijde endurance podium onthulde. Ze zit in haar vierde jaar bij het Iron Dames-programma en haar carrière heeft een vlucht genomen sinds ze bij deze ploeg kwam.

De Française Pin is deze maand pas 20 geworden, dus de jongste van de Iron Dames moet er eentje zijn om een tijdje in de gaten te houden. Ze reed in de Ferrari Challenge Europe in 2022, won die titel en nam in 2023 deel aan de IMSA-races van de Iron Dames. Ze doet snel ervaring op in voertuigen met downforce, zowel LMP2-prototypes als junior auto's met open wielen, en ze werd onlangs gecontracteerd door het Mercedes' junior coureursprogramma.

De Deense coureur Gatting scoorde in 2021 een Ferrari Challenge Europe-titel, een jaar eerder dan Pin. Ze heeft al ongeveer tien jaar een stabiele en succesvolle sportwagencarrière, waarbij de bovengenoemde Spa- en Bahrein-klasseoverwinningen haar meest opmerkelijke prestaties zijn.

Negen dames 24H Daytona 2024 Ashton Harrison
Ashton Harrison


Ashton Harrison van Wayne Taylor Racing met nummer 45 neemt deel met de Andretti Lamborghini Huracán GT3 EVO2 en start als vierde in GTD

2e start, beste finish 6e in 2023, debuteerde in 2023

Harrison uit Georgia is samen met Monk één van de twee Amerikaanse vrouwen in het veld. Ze hebben een vergelijkbare start van hun carrière gehad in de Lamborghini Super Trofeo Trophy, waarbij Harrison een aantal verschillende klasseoverwinningen behaalde. Ze maakte haar Rolex 24-debuut in 2023 en eindigde ondanks pech toch nog op de zesde plaats, waarbij haar Acura NSX GT3 Evo22 binnen de laatste uren buiten de podiumplaatsen viel. De Rolex 24 van 2024 is voorlopig haar enige geplande racestart van 2024.

Negen dames 24H Daytona 2024 Lilou Wadoux
Lilou Wadoux


Lilou Wadoux neemt deel met de Nr88-Richard Mille AF Corse ORECA 07 en start als 10e in LMP2.

De Franse coureur Wadoux debuteert in de Rolex24 en is zowel de enige beginnende vrouwelijke coureur in de Rolex 24 van dit jaar, als de enige vrouwelijke coureur die buiten de GTD-divisie meedoet. Ze heeft de afgelopen jaren uitgebreide ervaring opgedaan in zowel prototypes als GT-auto's en heeft een opmerkelijke prestatie behaald: een overwinning in de WEC GTE Am-klasse in Spa in 2023. (Foto: FIA)

Het wordt interessant hoe deze negen vrouwelijke coureurs in vier verschillende auto’s, het zullen opnemen tegen hun mannelijke collega’s. Na het weekend weten we het…

*Tekst en foto's: IMSA.comBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS