Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Hoe deden de Belgen en Nederlanders het tijdens de Roar before the Rolex24? + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 24 januari 2024 10:44

Afgelopen weekend werd ‘The Roar before the Rolex24’ verreden. Het kwalificatieweekend voorafgaand aan de feitelijke 24 Uur van Daytona, is een ‘happening’ op zichzelf geworden waar alle coureurs en teams tot het uiterste gaan om zich te verzekeren van een goede plek op de startgrid. Een reeks van toonaangevende Amerikaanse coureurs afkomstig uit onder de IndyCars geeft acte de presence, maar onze ogen zijn natuurlijk gericht op de verrichtingen van de Belgische en Nederlandse deelnemers.

24H Daytona 2024 Nr01 Cadillac Racing Cadillac V-Series.R Sebastien Bourdais Renger van der Zande Scott Dixon Alex PalouDe Nr01 Cadillac Racing Cadillac V-Series.R van Renger van der Zande, Sebastien Bourdais, Scott Dixon en Alex Palou

Renger van der Zande is favoriet voor eindzege
Sebastien Bourdais, die de Nr01 Cadillac V-Series.R bestuurde, eindigde met een tijd van 1:32.727 vlak achter merkgenoot Pipo Derani en completeerde daarmee de eerste startrij. Het vorige baanrecord was 1:33.695, gevestigd in 2019. Ter vergelijking: de 2023 pole-winnende rondetijd in de eerste race van het GTP-tijdperk was 1:34.031. De pole-winnende tijd in 2022, het laatste jaar van het DPi-tijdperk, was 1: 34.034. De tweede plaats op de voorste startrij van de Nr01 Cadillac V-Series.R betekende ook voor onze landgenoot Renger van der Zande een succes. Hij is teamgenoot van Bourdais, evenals Scott Dixon en Alex Palou. De Nederlandse tweevoudig Daytona-winnaar vertrekt daarmee van een uitstekende uitgangspositie voor de race, die natuurlijk niet in het eerste uur beslist wordt. Daarmee relativeren we het feit dat Van der Zande niet vanaf de pole vertrekt. Een plek die mooi is voor de statistieken, maar die helemaal niets zegt over wat er tijdens de race bereikt kan worden. De snelheid is er weliswaar mee bewezen, maar het 24 uur vooraan meerijden en uit de problemen blijven, is een veel grotere uitdaging.

De Belgische deelnemers
Ook onze zuiderburen zijn goed vertegenwoordigd in Daytona. Maxime Martin is de snelste van hen. Hij veroverde met een tijd van 01:33.022 de vierde plaats op de tweede startrij van de grid met zijn Nr25-BMW M HybridV8, die hij deelt met Connor de Philippi (USA), Nick Yelloly (GB) en Rene Rast (D). Op de zevende startplaats treffen we Laurens Vanthoor aan met de Nr6-Porsche van Porsche Penske Motorsport, die samen rijdt met Nick Tandy (GB), Mathieu Jaminet (F) en Kevin Estre (F). Een plaats verder, de achtste plek, staat Laurens zijn broer Dries Vanthoor, die een BMWM Hybrid V8 bemant met Augusto Farfus (BR), Jesse Krohn (FR) en Philipp Eng (A). Dan gaan we door naar plek 41 voor de lieftallige Sarah Bovy, die samen met Rahel Frey (CH), Michelle Gatting (DK) en Doriane Pin (F) een sterke, vrouwelijke rijderscombinatie vormt. Zij verschijnen in de baan met de Nr83-Lamborghini Huracan GT3 Evo2 van Iron Dames. Op de 45e startplaats staat Frederic Vervisch met een tijd van 01:45.373 , die de Ford Mustang van Ford Multimatic Motorsports bemant met Joey Hand (USA) en Dirk Müller (D). Achteraan vinden we dan nog Jan Heylen op plek 54, die samen met Adam Adelson (USA), Elliott Skeer (USA) en Fred Makowiecki (F) met de Nr120-Porsche 911 GT3 R (992) van Wright Motorsports deelneemt. Alessio Picarello zijn Proton Competition-team was het enige GTP-team dat geen kwalificatieronde neerzette, wat te wijten was aan een crash van Neel Jani tijdens de voorafgaande GTP-opwarmsessie. De zwart-gouden Nr5-Porsche 963 raakte verstrikt in het drukke verkeer dat bocht 5 inreed terwijl hij op koude banden stond voor een outlap. Jani had vóór de shunt nog maar twee ronden gereden en zal daarom vanaf de laatste startpositie aan de race beginnen.

De Nederlandse deelnemers
Tijmen van der Helm schitterde in de vrije trainingen al met een snelste tijd en wist zijn kwalificatie in de Nr85-Porsche van JDC Miller Motorsports af te sluiten met een negende tijd, minder dan een seconde achter de pole-winnende tijd van Derani. Niet slecht! Larry ten Voorde komt aan de start in de GTD-divisie met de Nr86-MDK Motorsports-Porsche911 GT3 R (992. Hij start vanaf P26 veelbelovend als tweede in de GTD-klasse. De man uit Twente rijdt samen met Klaus Bachler, Kerong Li en Anders Fjordbach. Nicky Catsburg vormt een rijderscombinatie met Tommy Milner en Earl Bamber met hun fabrieks-Corvette, zij starten vanaf P43 als zevende in GTD-PRO-klasse. En dan is er nog Indy Dontje, zijn team wist de Winward-Mercedes-AMG GT3 als zeventiende te klasseren in de GTD-divisie. Zijn plek op de startgrid is 52 en hij rijdt samen met Philip Ellis, Daniel Morad en Russell Ward.

De 2024-editie van de 24 Uur van Daytona belooft een spannende race te worden omdat het deelnemersveld van een hoog niveau is. Alle toonaangevende Europese sportscar- en GT-coureurs zijn aanwezig, inclusief een sterke delegatie uit de Benelux. Daarnaast zijn ook de Amerikanen goed vertegenwoordigd, met vele namen uit de IndyCar-series. Kortom, met een deelnemersveld dat bestaat uit de beste sportscar- en GT-rijders ter wereld, zal het komend weekend een spectaculaire endurancerace in Daytona worden!

Klik hier voor de uitslag van de kwalificatie voor de 24 Uur van Daytona 2024


*Alle foto's zijn afkomstig van het IMSA-mediaportal 'imsaphoto.com'


Nr25_BMW_M_Team_RLL_BMW_M_Hybrid_V8_GTP_Connor_De_Phillippi_Nick_Yelloly_Maxime_Martin_Rene_RastNr25 BMW M Team RLL - BMW M Hybrid V8 GTP Connor De Phillippi, Nick_Yelloly, Rene Rast en Maxime Martin (B)

Nr6 Porsche Penske Motorsports, Porsche 963, GTP Mathieu Jaminet, Nick Tandy, Kevin Estre, Laurens VanthoorNr6 Porsche Penske Motorsports, Porsche 963, GTP Mathieu Jaminet, Nick Tandy, Kevin Estre en Laurens Vanthoor (B)

#24: BMW M Team RLL, BMW M Hybrid V8, GTP: Jesse Krohn, Philipp Eng, Augusto Farfus, Dries VanthoorNr24: BMW M Team RLL, BMW M Hybrid V8, GTP: Jesse Krohn, Philipp Eng, Augusto Farfus en Dries Vanthoor (B)

#83: Iron Dames, Lamborghini Huracan GT3 EVO2, GTD: Rahel Frey, Michelle Gatting, Sarah BovyNr83: Iron Dames, Lamborghini Huracan GT3 EVO2, GTD: Rahel Frey, Michelle Gatting en Sarah Bovy (B)

#65: Ford Multimatic Motorsports, Ford Mustang GT3, GTD PRO: Joey Hand, Dirk Mueller, Frederic VervischNr65: Ford Multimatic Motorsports, Ford Mustang GT3, GTD PRO: Joey Hand, Dirk Mueller en Frederic Vervisch (B)

#120: Wright Motorsports, Porsche 911 GT3 R (992), GTD: Adam Adelson, Elliott Skeer, Jan HeylenNr120: Wright Motorsports, Porsche 911 GT3 R (992), GTD: Adam Adelson, Elliott Skeer en Jan Heylen (B)

#5: Proton Competition, Porsche 963, GTP: Gianmaria Bruni, Neel Jani, Alessio Picariello, Romain DumasNr5: Proton Competition, Porsche 963, GTP: Romain Dumas, Gianmaria Bruni, Neel Jani en Alessio Picariello (B)

Nr85_Tijmen_van_der_Helm_Richard Westbrook_Phil_Hanson_Ben_Keating_Porsche_963_JDC_Miller_Motorsports
Nr85: JDC-Miller MotorSports, Porsche 963, GTP: Richard Westbrook, Phil Hanson, Ben Keating en Tijmen van der Helm (NL)

#86: MDK Motorsports, Porsche 911 GT3 R (992), GTD: Kerong Li, Anders Fjordbach, Larry Voorde, Klaus BachlerNr86: MDK Motorsports, Porsche 911 GT3 R (992), GTD: Kerong Li, Anders Fjordbach, Klaus Bachler en Larry ten Voorde (NL)

#4: Corvette Racing by Pratt Miller Motorsports, Corvette Z06 GT3.R, GTD PRO: Tommy Milner, Nicky Catsburg, Earl BamberNr4: Corvette Racing by Pratt Miller Motorsports, Corvette Z06 GT3.R, GTD PRO: Tommy Milner, Earl Bamber en Nicky Catsburg (NL)

#57: WINWARD RACING, Mercedes AMG GT3, GTD: Russell Ward, Philip Ellis, Indy Dontje, Daniel MoradNr57: WINWARD RACING, Mercedes AMG GT3, GTD: Russell Ward, Philip Ellis, Daniel Morad en Indy Dontje (NL)Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS