Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Cadillac erg blij met kwalificatieresultaat; team Renger van der Zande op P2!

Uitgegeven door Peter Vader • 22 januari 2024 14:27

DAYTONA BEACH – De ‘winning mood’ in het IMSA-kampioenschap van Cadillac Racing werd voortgezet in het eerste Grand Touring Prototype-seizoen tijdens een koud januariweekend, toen Cadillac de eerste rij veroverde met een recordbrekende kwalificatie voor de 62e Rolex 24 In Daytona. Regerend IMSA WeatherTech SportsCar Championship GTP-kampioen Pipo Derani toerde tijdens de sessie van 15 minuten over het 3,56 mijl lange, 12 bochten tellende Daytona International Speedway-parcours in zijn Nr31 Whelen Cadillac V-Series.R in 1 minuut en 32,656 seconden tijdens de sessie van 15 minuten om zijn 10e pole te behalen in de IMSA-serie. Het was Cadillac ‘s vierde sinds het eerste seizoen van de DPi-competitie in 2017.

24H Daytona 2024 Nr01-Cadillac Sebastien Bourdais, Scott Dixon, Alex Palou en Renger van der Zande
P2 voor de Nr01-Cadillac van Sebastien Bourdais, Scott Dixon, Alex Palou en Renger van der Zande (Foto: Cadillac)


Uitstekende startpositie
Sebastien Bourdais, die de Nr01 Cadillac V-Series.R bestuurde, eindigde met een tijd van 1:32.727 vlak achter merkgenoot Derani en completeerde daarmee de eerste startrij. Het vorige baanrecord was 1:33.695, gevestigd in 2019. Ter vergelijking: de 2023 pole-winnende rondetijd in de eerste race van het GTP-tijdperk was 1:34.031. De pole-winnende tijd in 2022, het laatste jaar van het DPi-tijdperk, was 1: 34.034. De tweede plaats op de voorste startrij van de Nr01 Cadillac V-Series.R betekende ook voor onze landgenoot Renger van der Zande een succes. De tweevoudig Daytona-winnaar vertrekt daarmee van een uitstekende uitgangspositie voor de race, die natuurlijk niet in het eerste uur beslist wordt. Daarmee relativeren we het feit dat Van der Zande niet vanaf de pole vertrekt. Een plek die mooi is voor de statistieken, maar die helemaal niets zegt over wat er tijdens de race bereikt kan worden. De snelheid is er weliswaar mee bewezen, maar het 24 uur vooraan meerijden en uit de problemen blijven, is een veel grotere uitdaging.

Tien Cadillac’s ingeschreven
“Ik ben zo trots op iedereen die bij het programma betrokken is. Het werk is nooit gestopt sinds we begonnen met het ontwerpen van de auto voor de ontwikkeling, het testen voor de races en wat zij ook maar als buiten het seizoen beschouwen”, aldus Laura Wontrop Klauser, programmamanager sportwagenraces van GM. “Het laat zien hoeveel hard werk en moeite we hebben gestoken in de voorbereiding en we zullen blijven pushen en klaar zijn om de overwinning na te jagen.” Dit jaar zijn er in het GTP-startveld maar liefst tien Cadillac’s ingeschreven, die in vier van de zes testsessies in de baan verschenen voor de kwalificaties van de Roar Before The Rolex 24. De Cadillac-prototypen hebben sinds 2017 de Rolex 24 vier keer gewonnen.

Daytona 2024 Pipo Derani blij met pole
Pipo Derani toerde over het 3,56 mijl lange, 12 bochten tellende Daytona International Speedway-parcours in zijn Nr31 Whelen Cadillac V-Series.R in 1 minuut en 32,656 seconden en veroverde de pole position! (Foto: Cadillac)


De Cadillac vloog naar de pole
“Met de hulp van een geweldig team en een geweldige auto om te besturen vloog de Cadillac vandaag duidelijk naar de pole toe. Het is een voorrecht en een genoegen om in zo’n auto te rijden. Het was allemaal echt in balans vandaag”, aldus Derani, die samen met Jack Aitken en Tom Blomqvist de Nr31 Whelen Cadillac V-Series.R tijdens de komende 24 uursrace zal besturen. “Ik denk dat we in de goede richting werken. Uiteraard waren we vorig jaar dicht bij pole position, maar we waren er nog niet helemaal. Ik denk dat iedereen ziet dat het startveld erg dicht bij elkaar ligt.” Teamgenoot Tom Blomqvist zal mikken op zijn derde opeenvolgende overall-overwinning in de Noord-Amerikaanse enduranceklassieker.

Renger_van_der_Zande
Renger van der Zande

Nr01-Cadillac ijzersterk team
Sébastien Bourdais bestuurt samen met onze tweevoudig Daytona-winnaar Renger van der Zande, Scott Dixon en Alex Palou de Nr01 Cadillac V-Series.R. Zij vormen een ijzersterk rijderskwartet dat zeven Rolex 24 At Daytona-overwinningen en twaalf IndyCar-kampioenschappen vertegenwoordigt. “Het was duidelijk een geweldige dag voor Cadillac; je wilt altijd van P1 naar P2 gaan”, aldus Bourdais, die tien jaar geleden met een Chevrolet Corvette DP voor Action Express Racing reed en de eerste van zijn twee overall overwinningen behaalde in de Rolex 24 At Daytona tijdens de eerste IMSA WeatherTech-race die volgde na de fusie. “Voor ons was het een solide inspanning, maar we kregen gewoon niet alles zoals we wilden voor die ene perfecte run. Maar we hebben een hele solide raceauto en nu zullen we proberen de komende week de zaken aan te passen om hem zo goed mogelijk te krijgen voor de race. We zullen proberen als team te presteren, samen met de coureurs, en hopen dat we hier met een gerust hart uit kunnen komen.”

Nr31 Cadillac op pole positionDe Nr31 Whelen Cadillac V-Series.R van Pipo Derani veroverde de pole position tijdens 'The Roar Before the Rpòex 24'

Pole positions van Cadillac Racing bij de Daytona Rolex 24:
2023 - Whelen Cadillac V-Series.R (Pipo Derani, Jack Aitken, Tom Blomqvist)
2021 -- Mustang Sampling Cadillac DPi-V.R (Tristan Vautier, Sebastien Bourdais, Loic Duval)
2018 -- Spirit of Daytona Racing Cadillac DPi-V.r (Matt McMurry, Tristan Vautier, Eddie Cheever III)
2017 -- Mustang Sampling Racing Cadillac DPi-V.R (Joao Barbosa, Christian Fittipaldi, Filipe Albuquerque

* Geen algemene overwinningen in geval Cadillac vanaf pole startte.

Overall overwinningen van Cadillac:
2020 (Renger van der Zande, Ryan Briscoe, Scott Dixon, Kamui Kobayashi)
2019 (Renger van der Zande, Fernando Alonso; Jordan Taylor, Kamui Kobayashi)
2018 (Christian Fittipaldi, Filipe Albuquerque, Joao Barbosa)
2017 (Jeff Gordon, Jordan Taylor, Ricky Taylor, Max Angelelli)

Geniet van onderstaande video van nog geen miniuut van de snelste ronde, waarin Pipo Derani de pole position veroverde van de 24H Daytona 2024:Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS