Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

12H Sebring - Eerste startrij voor Cadillac; Derani op pole en Bourdais van team Renger van der Zande op P2

Uitgegeven door Peter Vader • 16 maart 2024 12:29

SEBRING - Pipo Derani en Cadillac zetten hun recente overheersing van de Sebring International Raceway voort en claimden de pole position voor de 72e editie van de Mobil 1 Twelve Hours of Sebring Presented by Cadillac. Vrijdag kwam Derani als snelste uit de kwalificatiesessie van de Grand Touring Prototype (GTP)-klasse voor het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, dat werd onderbroken en er een rode vlag gezwaaid werd vanwege een crash waarbij de Nr6 Porsche Penske Motorsport Porsche 963, bestuurd door Mathieu Jaminet, betrokken was. Hierdoor hadden de overgebleven concurrenten amper drie minuten de tijd om hun laatste vliegende ronde neer te zetten.

12H Sebring 2024 Pipo Derani Cadillac V-Series.R
Pole position voor Pipo Derani (Cadillac V-Series.R)

De omstandigheden vereisten dat Derani de Nr31 Whelen Cadillac Racing Cadillac V-Series.R snel op snelheid moest krijgen, terwijl hij ook zijn Michelin-banden goed moest benutten voor een hot lap. Zijn ronde van 1 minuut en 48,152 seconden (124,491 mph) bracht hem ternauwernood op tijd bij de start-/finishlijn voor een nieuwe poging op het 6,9 kilometer lange stratencircuit. Maar Derani werd bij zijn laatste poging enigszins opgehouden door Louis Deletraz in de nummer 40 met zijn Andretti Acura ARX-06 van Wayne Taylor Racing.

Een andere WTR-Andretti Acura vormde echter een nog grotere bedreiging voor Derani en zijn Nr31 Cadillac. Ricky Taylor reed in de slotfase een ronde van 1:48.038 in Acura Nr10, wat 0,114 seconden sneller was dan Derani's beste. Maar de nummer 10 werd betrapt op het uitvoeren van werkzaamheden aan de auto tijdens de kwalificatie, waarbij de ronden teniet werden gedaan en de wagen naar de achterkant van de grid werd teruggezet, van de uit elf wagens bestaande GTP-klasse werd verplaatst voor de racestart.

Die ontwikkeling zorgde voor een eerste startrij met alleen maar Cadillacs, waarbij Derani werd vergezeld door Sebastien Bourdais in de Nr01 Cadillac Racing-inschrijving, voorbereid door Chip Ganassi Racing met een ronde van 1: 48.299 (124.322 mph). De Ganassi-Cadillac start dus vanaf P2. Bourdais' teamgenoot Renger van der Zande verklaarde na afloop: “De tweede plek is op zich een goede uitgangspositie voor deze race. We hadden een gekke quali, waarbij de Porsche er in bocht één hard afging. Daardoor kwam er een rode vlag en verloren we veel tijd, maar uiteindelijk kon Séb er nog een snelle ronde uithalen waarmee we als tweede genoteerd staan. We hadden verwacht dat we iets verder terug zouden staan, dus dit is echt goed. De race is lang en er kan veel gebeuren, want we hebben echt wel heel veel auto's op de baan dit weekend waardoor het heel erg druk is en ook veel viezigheid op de baan omdat iedereen gewoon van de baan af rijdt, vooral als donker wordt." Deletraz eindigde als derde in de Acura Nr40 (1:48,593/123,985 mph). Matteo Cairoli kwalificeerde de Lamborghini Iron Lynx Lamborghini SC63 met nummer 63 als achtste in het GTP-veld met elf wagens (1:53,574/118,547 mph), tijdens het IMSA-debuut van de auto.

12H Sebring 2024 Renger van der Zande Cadillac V-Series.R

Cadillac heeft in vijf van de afgelopen zeven jaar op Sebring de eindoverwinning behaald, en twee van Derani’s vier Sebring-overwinningen zijn behaald met het Amerikaanse merk. Derani werkt dit jaar samen met Jack Aitken en Tom Blomqvist in de nummer 31. Derani, een 30-jarige Braziliaan die tweevoudig kampioen is in de topklasse van IMSA, behaalde zijn 11e IMSA-pole in zijn carrière. “Het is nooit de leukste manier om een pole te pakken, als je weet dat niemand echt in staat was om het volledige potentieel van zijn auto te benutten”, zei Derani na afloop van de kwalificatie. “Toch is het nog steeds voor iedereen hetzelfde: je moet nog steeds een ronde rijden en ervoor zorgen dat je geen fouten maakt in zo’n onder druk staande situatie. Eerlijk gezegd voel ik niet veel druk in dergelijke situaties, en ik heb het gevoel dat ik er uiteindelijk redelijk goed mee om ben gegaan. Ik ben blij dat ik het potentieel uit de auto heb kunnen halen en dat er genoeg was voor de pole.”

Zaterdag kan hij Dindo Capello evenaren voor de tweede plaats op de Sebring-overwinningslijst aller tijden met vijf. Tom Kristensen heeft het record met zes op het historische vliegveldcircuit. “Elk jaar dat ik hier kom, ga ik er steeds meer van genieten; het is fantastisch”, zei Derani. “Het is zeker een plek die bij mijn rijstijl past. De auto is uiteraard fantastisch, maar om dat te kunnen moet je wel de auto onder je hebben. En het is niet alleen mijzelf of één individu, het is een groepsinspanning. Het is een geweldig resultaat, maar we weten dat het niets betekent in een race van twaalf uur”, voegde hij er nog aan toe. “Nou, het betekent iets, we hebben een snelle auto. We gaan ons best doen om dit te vertalen in een raceoverwinning.” De startvlag voor de Mobil 1 Twelve Hours of Sebring wordt zaterdag gezwaaid om 9.40 uur ET. In Nederland is het 5 uur later dan in Sebring, dus start de 12 uursrace op zaterdagmiddag om 14:40u.

12H Sebring 2024 deelnmerslijst 1


12H Sebring 2024 deelnmerslijst 2


12H Sebring 2024 deelnmerslijst 3


12H Sebring 2024 deelnmerslijst 4
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS