Karting • Chrono

Sterk MdB Motorsport kent superseizoen met zijn pupillen: "Dat biedt volop perspectief voor volgend jaar"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 oktober 2017 19:24 • Print artikel

GENK - Nu het Nederlands kampioenschap tweetakt-karten erop zit, kan Mike de Bruin (MdB Racing) terugkijken op een bijzonder geslaagd debuut als teameigenaar op het hoogste niveau. De 23-jarige ondernemer uit Meerlo zag hoe zijn pupil Jules de Bock in Genk tijdens de laatste ronde van het nationaal kampioenschap de titel bij de Rotax Max senioren voor zich opeiste. En ook zijn andere rijders Milan Coppens, Jens Pranger, Max Sadursky, Benjamin van Hees en Jordy Westelaken waren veelvuldig voorin te vinden.

Jules de Bock Nederlands kampioen ererondje

Een verrassing was de titel voor Jules niet meer. Na afloop van de zevende en voorlaatste ronde van het NK in Berghem was al wel duidelijk dat die naar de zestienjarige inwoner van Heythuysen zou gaan. Door zijn derde plaats in het dagklassement tijdens de laatste ronde in Genk was het kat in het bakkie voor de Limburger. En zo kon niet alleen de coureur De Bock, maar ook teambaas Mike zijn eerste titel op zijn palmares bijschrijven.

Hoewel dat een flinke opsteker was voor MdB Motorsport, was Mike vooral blij voor zijn rijder. “Jules heeft dit jaar een grote stap gemaakt”, zei hij. “Hij is constanter geworden, heeft meer race-ervaring. Hij is zich er veel bewuster van wat wel en wat niet kan. Hij heeft ook goed geleerd alleen aan kop te rijden en om dan de rust te bewaren.”

Dat Jules uiteindelijk kampioen werd, was geen verrassing voor de sympathieke teameigenaar. "De Winter Cup-wedstrijden gingen zo goed dat we wel verwachtten dat hij kampioen kon worden. We hebben geprobeerd hem zoveel mogelijk rust en zelfvertrouwen te geven, hem te wijzen op foutjes en hem zo goed mogelijk materiaal te geven.”

MdB Motorsport is daar in geslaagd, dat moge duidelijk zijn. Al was het natuurlijk Jules die het op de baan nog moest laten zien. “Ik heb een geweldig seizoen gehad”, zei de kampioen die na de manches als derde op het podium stond. “Dat komt ook omdat ik me op mijn plek voel bij Mike. Het materiaal was ook echt goed. Ik ben niet één keer uitgevallen. En het is me gelukt beheerst te rijden. Daarin heb ik wel een stap gemaakt. Vandaag kon ik vrij relaxed mijn races rijden. Het was niet zo dat ik moest winnen, maar ik wilde er natuurlijk wel het uiterste uithalen.”

Mike de Bruin Racing

Dat leverde hem een mooie derde plaats in het dagklassement op en daarmee het kampioenschap. Jules kwam tot zijn titel door het hele seizoen stabiele prestaties neer te zetten, waaronder twee dagzeges en zes keer manchewinst. Ook zijn teamgenoot Jordy Westelaken deed het goed. Sterker nog, Jules kreeg geduchte concurrentie van hem, want hij deed tot en met de zesde ronde van het NK mee om de seniorentitel. "Hij heeft sinds de zesde ronde van het NK in Eindhoven zijn beste resultaten gehaald", aldus teameigenaar Mike de Bruin. "Het is steeds beter gegaan. Dat heeft ervoor gezorgde dat hij zich ook in 2018 bij ons aansluit.

En wat te denken van Milan Coppens? De pas twaalfjarige Belg werd in de Minimax-klasse heel knap vice-kampioen. Mike: "Hij heeft zich tijdens de eerste NK-race in Eindhoven bij ons aangesloten en sindsdien heeft hij zich heel snel ontwikkeld. Hij is dit seizoen twee keer vice-kampioen geworden (ook in het Belgische BMC-kampioenschap, red.). Petje af hoor!"

Zijn teamleden nalopend had de teameigenaar bepaald niet te klagen. Want ook Jens Pranger, Benjamin van Hees en Max Sadurksy lieten zien erg snel te zijn. "Net zoals Milan heeft ook Jens zich supergoed ontwikkeld. Bij hem is echt sprake van een stijle leercurve. We zijn dan ook zeer tevreden over zijn ontwikkeling. Zijn kwaliteiten liggen nu vooral in het opbouwen van een race en het inhalen."

Benjamin deed van zich spreken als rookie. "We hadden een plaats in de top vijf aan het eind van het jaar als doel gesteld. Dat is gelukt", zegt Mike. "Daar kunnen we alleen maar heel tevreden over zijn. Hij is dit jaar nieuw in de tweetaktkarts in de Micromax-klasse. Dat hij er dan in slaagt derde te worden tijdens de tweede manche in Genk, daarover zijn we natuurlijk heel erg te spreken."

Max Sadursky is met zijn zeven jaar de minst ervaren rijder van het team. Hij komt dus nog wat ervaring tekort, constateerde Mike. "Maar hij doet het erg goed. Hij ontwikkelt zich snel. Dat hij in de BMC erin slaagt de tweede tijd te rijden in de kwalificatie zegt iets over zijn potentie. Zijn snelheid is nu al erg goed."

Al met al kon Mike niet anders dan met genoegen terugkijken op het afgelopen jaar. “Het is een geweldig seizoen geweest. Dat biedt perspectief voor volgend jaar!” Maar voordat daar volop wordt gefocust, wacht kampioen Jules de Bock eerst nog de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK voor Rotax Max-rijders dat begin komende maand in het Portugese Portimão wordt gehouden. Jules: “Het wordt mijn eerste keer op de Grand Finals. Het wordt zeker spannend daar!”

MdB Motorsport bedankt Birger Bouvin voor de motoren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS