Karting • Chrono

Jarno Braam en Mick Blankespoor domineren Cadet-klasse NK: “Hard racen, maar we houden elkaar wel op de baan”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 oktober 2019 18:36 • Print artikel

EINDHOVEN – Jarno Braam (11) en Mick Blankespoor (10) zijn vrienden, maar ook concurrenten. De jonge, talentvolle karters uit respectievelijk IJmuiden en Koekange werden kampioen en vicekampioen in de Cadet 160 cc-klasse van het NK viertakt van Chrono Karting. Afgelopen weekend op de kartbaan in Eindhoven lieten de twee teamgenoten weer een sterk staaltje karting zien. Mick won het dagklassement en eindigde als tweede in de NK-stand. Jarno legde beslag op de derde plaats in het dagklassement, maar belangrijker het Nood-Hollandse talent won het Nederlands kampioenschap.
 

 Mickey Blankespoor met vader Ton links en Jarno Braam met vader Piet rechts

Jarno was vanzelfsprekend dolblij met zijn titel, maar verrast had hem dat niet meer. “Vanaf de vorige race had ik al een beetje verwacht kampioen te worden. Ik heb het hele seizoen aan kop gestaan”, zei hij nadat hij een ereronde over circuit De Landsard had gereden en zijn kart in het parc fermé had geparkeerd. “Het is mijn eerste jaar in de klasse. Dat maakt het extra mooi.” Hoe hij hem het geflikt heeft als rookie? “Ik heb dit seizoen heel veel getraind en ik heb veel goede tips gehad van mijn team. Nu ben ik voor het eerst kampioen en het voelt heel fijn.”

Ook zijn maatje en teamgenoot Mick was een blij man na afloop van de races in Eindhoven. “Dit voelt wel heel goed. Ik dacht: het is me gewoon gelukt!”, zei een uitgelaten Mick. “Op het rechte stuk voor de finish voelde ik me al racewinnaar. Ik stond te veel punten achter om kampioen te worden, maar dit is pas mijn eerste jaar in de klasse. Ik ben tevreden over mijn seizoen.”

De vaders van Mick en Jarno, Ton Blankespoor en Piet Braam, zijn hun monteurs en zij zorgen voor de afstelling van de kart. Naast de twee kemphanen zijn ook hun jongere broertjes actief bij het NK. Quinten Braam (8) en Mathijs Blankespoor (8) komen uit in de Parolin Rocky-klasse. “Samen met Ton zijn we heel erg bezig met de afstelling van de karts en het testen”, zegt Piet Braam die zelf recreatief actief was in de motocross op een Honda CR 125 en in karting. “We rijden met Project 1-karts en krijgen ook ondersteuning vanuit Engeland, maar Mickey en Jarno kunnen al heel goed aangeven wat ze voelen. Daarnaast staan ze met hun vriendjes in de paddock, allemaal doorgestroomd vanuit de kartschool van Kartcentrum Lelystad. Dat maakt het extra leuk.”
 
Jarno Braams Nederlands kampioen

Jarno houdt van de sfeer op en rond de kartbaan. “Het is een leuke sport, natuurlijk draait het om de snelheid en hard racen, maar het is ook altijd gezellig. Ook naast de baan. Als je lang in het NK rijdt, ken je iedereen en het is leuk om ook op de baan met alle karters te spelen.” Mickey is het met hem eens. “Je haalt hoge snelheden en ik krijg er veel adrenaline van. Karten is fantastisch. Tot nu toe heb ik een heel mooi seizoen, ik heb elke race nog op het podium gestaan. Mijn broertje Mathijs kart ook. Dat is leuk, maar ook wel druk voor mijn ouders. Ik ken hier veel andere kinderen en na de races kun je ook leuk met je vrienden spelen.”
 
Mick en Jarno maakten er dit jaar een spannende strijd van. In Strijen pakte Mick drie overwinningen. “Dat was het eerste NK-weekend dat ik ook echt alle races heb gewonnen”, zei hij. “Ik had weleens een manche gewonnen en op het podium gestaan, maar elke race winnen, is wel bijzonder. Strijen is een technisch baantje en dat ligt mij wel. De tweede race lag ik de hele race op kop. Voor mijn gevoel is het dan een beetje saai, maar je moet wel geconcentreerd blijven.”
 
Jarno won bij de eerste race in Lelystad alle drie de races. “Lelystad was mooi, maar Assen was mijn mooiste overwinning. Daar hadden Mick en ik mooie gevechten. We houden van hard racen, maar houden elkaar wel op de baan. Daarnaast proberen we goed samen te werken als dat kan.”
 
Beide coureurs begonnen op jonge leeftijd met karten. Jarno: “Volgens mij was ik vijf jaar oud toen ik voor het eerst in een huurkart reed. Dat was in Lelystad. Ik vond het leuk, het gaat hard en ik wilde vaker karten. We kochten een tweedehands CRG-kartje en op mijn zesde ben ik bij de kartschool in Lelystad gegaan. We kregen kartles van Indy Dontje en zonder training reed ik mijn eerste clubrace in de Parolin Rocky.” 
 
Mick Blankespoor

Mick: “Ik was ook vijf jaar toen ik begon met karten. De eerste keer was in een Dolphin-kartje. Na een halfjaar zijn we overgestapt naar de Parolin Rocky en daar heb ik vier jaar mee gereden, waarvan twee jaar in het NK. Dit seizoen rijden we voor het eerst in de Cadet-klasse. Ik ben gaan karten door mijn vader. Hij restaureert klassieke auto’s en heeft een grote verzameling Engelse karts. En ik ben fan van Tom Coronel die ik een keertje zag racen in het FIA WTCC. Later kwam daar Max Verstappen bij. Veel kinderen gaan ook racen vanwege Max en dat maakt het alleen maar leuker als er veel kinderen ook gaan karten.” 

Mick Blankespoor bedankt zijn vader die ‘altijd voor hem klaar staat’ en verder zijn moeder, broertje en sponsoren.

Mick Blankespoor wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Polytron, Ton Blankespoor Carrosserie - Techniek - Restauratie, Project 1, Demon Tweeks.

Jarno Braam bedankt Ton en Mickey Blankespoor, zijn vader, moeder en sponsoren.

Jarno Braam wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
- JDK Global
- MAN
- Demon Tweeks
- Project 1
- Theo Mulder handel en verhuur
- BTS Hoofddorp
- ABA Reklame Leiden
- Kartcentrum Lelystad

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS