Karting • Chrono

Debutant Robin Mens veel ervaring en vicekampioenschap rijker! "Absoluut boven verwachting"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 december 2019 03:44 • Print artikel

VENRAY – Het was het ultieme bewijs dat hij een superdebuutseizoen heeft meegemaakt: karter Robin Mens kreeg zaterdag in Venray een kloeke trofee voor zijn vicekampioenschap in het Rookie4Shift-kampioenschap. Wat de achttienjarige rijder uit Zoetermeer betreft, ruilt hij dat resultaat komend seizoen in voor de titel in deze nog nieuwe klasse in het NK viertakt.

Robin Mens podium NK Karting

“Het is een hartstikke positief seizoen geweest”, zei Robin. “Ik ben zonder ervaring op buitenbanen gaan rijden. Dat ik dan als tweede het seizoen afsluit, is natuurlijk super. Het was een kwestie van me mentaal goed op de races voorbereiden en veel video’s kijken. Ook heb ik veel aan simracing gedaan. Zo heb ik mezelf proberen te verbeteren op het vlak van inhalen. Maar zo heb ik ook geleerd rustig te blijven als het tegenzit.”

Verder heeft hij alles op alles gezet om zijn eerste seizoen wedstrijdkarten zo succesvol mogelijk te maken. Daarvoor bezoekt hij twee keer per week de sportschool. Dankzij de conditie- en krachttrainingen is hij steeds sterk geweest in de races. Die trainingen waren nodig ook, erkende Robin. “Aan het begin van het seizoen was het racen heel zwaar, vooral voor mijn nek. Het zijn spieren die je anders nooit gebruikt. Ik kon mijn hoofd in de bochten niet rechthouden en kon daardoor de bocht niet meer inkijken, zo erg was het. In de loop van het seizoen ging het al een heel stuk beter. Nu merk ik het niet meer.”

Robin had uiteindelijk een seizoen dat ‘absoluut boven verwachting’ was. “Volgend jaar hoop ik weer in dezelfde klasse te rijden omdat ik daar de meeste ervaring in heb. Ik ga me ook oriënteren op de autosport. Een dagje trainen, kijken of het goed gaat. Ik ben toch al negentien jaar volgend seizoen.” En tweetakt karten dan? “Jongens in de Senior tweetakt-klasse van mijn leeftijd gaan daarin gewoon door. Het lijkt me ook heel erg gaaf.”

Robin heeft sowieso duidelijke sportieve ambities, ongeacht in welke klasse de snelle Zuid-Hollander rijdt. “Ik wil constanter rijden, dat is bij mij nog niet helemaal top. Dit seizoen zakte ik soms in tijdens een race. Met trainen ga ik focussen op heel constant rijden, in plaats van pushen en daarna inzakken. Zo hoop ik vooraan te komen. Het is de kunst elke ronde steeds hetzelfde te rijden. Dat kun je trainen door je rondetijden te meten op de boardcomputer. Er valt zo nog wel wat te winnen.”

Robin Mens in actie

Hoewel Robin pas op latere leeftijd is gaan karten, vindt hij dat niet echt jammer. “Ik ben met karten in aanraking gekomen door de eerste overwinning van Max Verstappen in de Formule 1 in Barcelona. Achteraf had ik natuurlijk wel heel graag gewild dat ik op jonge leeftijd al was begonnen, maar het loopt zoals het loopt. En het kan al bijna niet beter dan zoals nu het gaat.”

De student Aeronautical Engineering in Delft verwacht evenwel dat hij nog een paar flinke stappen zal zetten. “In Eindhoven reed ik tijdens de laatste ronde van het kampioenschap mijn beste race. Dat kwam ook doordat ik steeds meer ervaring krijg. Vanaf volgend jaar kan ik al die ervaring vanaf race één inzetten en zo nog meer progressie boeken. Dan rijden er meer deelnemers in de klasse, dus ik verwacht dat het een grotere uitdaging wordt.”

Het seizoen mag dan echt voorbij zijn nu, stilzitten is er niet bij voor Robin. “Ik ben elke dag bezig met het verbeteren van mijn website, met mijn social media en met het zoeken naar sponsoren. En dan komt er natuurlijk ook nog karttraining bij. Ik ga nog een aantal keer trainen in een Rotax Max Senior-kart en misschien rijden we zelfs wel een wedstrijd mee bij Kart4Fun om er een keer van te proeven. Maar de focus ligt op het NK viertakt!”

Bekijk ook eens de site van Robin: Robinmensracing.nl

Robin Mens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Pasternak Consultancy en Big Scissors.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS